Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:37:42

Книга "Медова Чернігівщина" розповідає про найвідоміших бджолярів регіону

13.08.2013   12:07Агенцiя

До медового Спасу (14 серпня, в народі це свято називають Маковій) та професійного свята бджолярів (19 серпня) вийде книга «Медова Чернігівщина» - перше подібне видання в нашій країні.

Вона розповідає про історію бджолярства на Чернігівщині, зокрема, є розділ про нашого славетного земляка Петра Прокоповича – винахідника рамкового вулика та найвідоміших пасічників регіону (до речі, серед них є й жінки).

Книга побачила світ завдяки  праці Валентини Миколаївни Даниленко  – голови Обласного товариства пасічників та журналіста Миколи Георгійовича Будлянського. Презентація видання відбулася 12 серпня в садибі «Лікувальна бджілка» (на території Міського парку культури та відпочинку) за участю упорядників та досвідчених пасічників Бориса Чаленка та Олександра Брусила, мова про яких у ній також ведеться.

Матеріал для цієї книги почав збирати ще мій батько Микола Андрійович Даниленко, котрий понад 20 років очолював Обласне товариство пасічників, зробити таке видання – це була його ідея, а реалізувати її довелося мені, - розповідає Валентина Миколаївна. – Батько прожив до 80 років, все життя працював на керівних посадах, а в останні роки – викладачем в інституті. Я переконана, що саме бджілки та пасіка допомагали йому бути завжди бадьорим, енергійним. Він практично не хворів, щоранку ходив на Десну купатися, взимку ставав на лижі. Сам вживав продукти бджільництва й рекомендував усім своїм друзям, колегам як чудовий профілактичний засіб.

Валентина Даниленко розповіла  також, що Чернігівщина тримає марку однієї з найбільш медоносних областей України. Цього року кожна бджолина родина дала по 50 кг меду, а на пасіках, які стояли на соняшнику, – по 70 кг. Область багата на справжніх ентузіастів у цій галузі, гідних продовжувачів справи Петра Прокоповича. Книга «Медова Чернігівщина» містить розповіді про двох-трьох бджолярів з кожного району. Серед них є виробники медових напоїв, у тому числі славнозвісної медовухи, а також власник садиби «Лікувальна бджілка». Обсяг книги – близько 200 сторінок, ілюстрована цікавими фото.

Оскільки книга виходить до професійного свята бджолярів, яке в нашій  країні за наказом президента Кучми  відзначається 19 серпня, учасники презентації не оминули увагою турботи та проблеми, з якими їм доводиться стикатися. Одна з найбільших – збут меду. В нашій країні його виробляється з надлишком, тож ціни падають, і в результаті бджільництво стає не вигідним. На думку пасічників, мед і продукти бджільництва (пергу, пильну, віск) - цінні природні ліки - варто було б вживати замість цукру, а також давати дітям у школах, садках, пацієнтам у лікарнях. Крім того, поширюються чутки, що в Україні з’явився мед з Китаю. Навіщо?!

Ще одна гостра проблема – відсутність  зв’язку між фермерами та пасічниками. Так, фермери не проти, коли на їхні поля приїздять пасіки, однак немає широкого оповіщення про те, де і коли буде відбуватися обробка грунтів і рослин хімікатами, через це бджолині родини гинуть дуже часто. Немає достовірної інформації, як впливають на бджіл вишки станцій мобільного зв’язку. Є припущення, що через них бджілки також залишають українські поля. Тож цю тему треба вивчати й приймати відповідні рішення, щоб уберегти комах. Адже Ейнштейн колись попередив: якщо вимруть бджоли, то за три-чотири роки загине цивілізація. 

Досвідчені пасічники Борис Чаленко та Олександр Брусило розповіли журналістам, як правильно вибирати, зберігати та вживати мед, які бувають різновиди меду, чим цінні інші продукти бджільництва (пильца, прополіс, перга, віск тощо). Вони поділилися фірмовими рецептами виготовлення натуральних ліків з цих продуктів. А Василь Шолох (власник садиби «Лікувальна бджілка») розповів про те, чим корисний сон на бджолиних вуликах. Він допомагає покращити самопочуття при багатьох недугах (особливо тих, що стосуються дихальної системи, серцево-судинної), а також це чудовий спосіб для профілактики хронічної втоми та стресу.

- Вітаю усіх моїх колег та усіх присутніх з днем бджоляра та медовим Спасом! – підсумувала зустріч Валентина Даниленко. – Бажаю усім вам міцного здоров’я, родинного затишку, рясних медозборів, любові та поваги до бджіл, людей. Частіше пригощайте рідних і друзів медом, ділиться з нужденними, і ці щирі та благі діяння віддячаться вам сторицею!

Медіа-центр "Моє місто"

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини