Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 00:45:40

ВІЛ-інфікована жінка може народити здорову дитину

24.07.2013   07:18

За ініціативи обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом 23 липня відбулося чергове засідання прес-клубу “Ділове слово”.

Головний лікар цього закладу Микола Дейкун, а також лікар – акушер-гінеколог центру Микола Бойко спілкувалися із журналістами про особливості лікування та профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу серед вагітних жінок, способи запобігання передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини, епідемічну ситуацію з ВІЛ-інфекції/СНІДу у Чернігівській області, основні напрямки розв’язання проблеми ВІЛ/СНІДу.

За інформацією Микола Дейкуна, нині на Чернігівщині перебуває на обліку 2793 ВІЛ-інфіковані, серед яких 78 дітей зі встановленим діагнозом ВІЛ-інфекції. Діагноз СНІД мають 435 осіб. Найбільша кількість інфікованих – у Щорському районі.

Впродовж І півріччя 2013 року під медичний нагляд взято 266 осіб. Рівень захворюваності на ВІЛ-інфекцію у 2013 році у порівнянні з аналогічним періодом 2012 року збільшився на 3% і становить 24,6 на 100 тис. населення.

За цей же період в області проконсультовано та обстежено на ВІЛ-інфекцію близько 56 тис. осіб, з яких 10 тис. належать до груп ризику. Також, продовжив Микола Дейкун, з метою зменшення ризику інфікування ВІЛ, створення передумов для реабілітації та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД, активних споживачів ін’єкційних наркотиків в області впроваджена програма замісної підтримувальної терапії. На даний час 89 споживачів ін’єкційних наркотиків отримують замісну терапію, з них 57 осіб мають встановлений ВІЛ статус, 20 осіб отримують антиретровірусну терапію.

Микола Бойко розповів про досягнення медицини у запобіганні передачі інфекції від матері до дитини. Зокрема він зазначив, що сучасна медицина має всі можливості для того, аби навіть у інфікованої матері народжувалися здорові діти. Головне – вчасно проходити обстеження і отримувати антиретровірусну терапію.

Підбиваючи підсумки, Микола Дейкун зазначив, що ВІЛ-інфекція/СНІД – поведінкове захворювання, зараження яким напряму залежить від способу життя, санітарної культури, рівня обізнаності громадян. Одне з основних завдань полягає в тому, щоб локалізувати епідемію та запобігти її подальшому поширенню. Задля цього і потрібна активна робота з громадянами, що належать до груп ризику, а також профілактичні дії серед усіх верств населення.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.