Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:06:30

На Чернігівщині діти допомогли міліції розкрити злочин

09.07.2013   12:16

Начальник УМВС України в Чернігівській області Олександр Михайлик вручив цінні подарунки учням 5-6 класів, які допомогли оперативникам розкрити тяжкий злочин.

Головний міліціонер Чернігівщини зустрівся з учнями Петрівської школи Бобровицького району аби особисто вручити їм мобільні телефони за неоціненну допомогу слідству в розкритті скоєного в селі вбивства. В присутності директора та однокласників генерал Михайлик розповів про мету свого візиту: «Дізнавшись про надзвичайно вагому роль, яку відіграли діти в розкритті цього тяжкого злочину, я вирішив особисто прибути сюди аби подякувати цим дітям за принципову громадянську позицію, за мужність, а також за віру в спроможність міліції знайти і знешкодити злочинця, забезпечити, аби його було покарано згідно із Законом».

…Той день для оперативників Бобровицького райвідділу міліції розпочався з повідомлення про виявлення на вулиці села Петрівка трупа 55-річного чоловіка. На місце події виїхала слідчо-оперативна група в повному складі. Під час візуального огляду трупа потерпілого працівники міліції виявили лише незначні тілесні ушкодження, однак розтин встановив, що чоловік помер внаслідок удушення.

Правоохоронці дізналися, що потерпілий давно мешкав у столиці, там працював, обзавівся сім’єю, виростив двох дітей. А до рідного села приїхав з єдиною метою: аби відвідати зустріч випускників. Перед оперативниками постало дуже складне завдання: з’ясувати з ким і з якої причини міг раптово виникнути конфлікт у людини, фактично чужої у селі?
Працівники міліції негайно розпочали інтенсивну роботу з розкриття цього вбивства. Одним із заходів став ретельний подвірний обхід селянських помешкань. І саме тут на оперативників чекала несподівана допомога.

При опитуванні мешканців села до працівників міліції звернулися троє місцевих дітлахів, які розповіли, що у вечір вбивства вони каталися на велосипедах неподалік від місця події і стали свідками злочину. Школярі на той момент впізнали в лиходієві сусіда зі своєї вулиці. Він їх також помітив, але вдовольнився тим, що наказав «по доброму» забиратися подалі.

— Спочатку, ще до розтину трупа потерпілого, розглядалися дві версії загибелі чоловіка: тяжке травмування внаслідок наїзду невідомого автомобіля та навмисне вбивство, причому саме «автомобільна» була основною, — зазначив начальник УМВС Олександр Михайлик. — Вчасно отримані свідчення дітлахів заощадили міліції багато часу і зусиль, дозволивши відразу і відкинути хибну версію, і негайно встановити та затримати підозрювану особу, не давши їй уникнути покарання.

Сміливості та правдолюбству дітей дивується і згорьована мати загиблого чоловіка, 80-річна місцева жителька Валентина Борода:
— Чи хто з дорослих бачив, як вбивали мого сина, чи ні — невідомо. Галасу стільки було, не могли не бачити. Але тоді всі мовчали. Село неначе погоріло, неначе люди поніміли… Тільки діти не побоялися розказати все, як воно було.

Підозрюваного — 34-річного жителя с. Петрівка — працівники міліції затримали негайно після одержання викривальних свідчень від дітей. Під час санкціонованого обшуку в його господарстві було вилучено низку речових доказів, які незаперечно доводять причетність до скоєння злочину. Чоловік визнав, що причиною вбивства стала невмотивована лють через раптово виниклу гостру неприязнь до потерпілого. Стосовно чоловіка порушено кримінальне провадження за частиною 2 статті 115 Кримінального кодексу України (навмисне вбивство), яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічно.

В ході невимушеного спілкування з учнями і директором школи Олександр Михайлик від імені всієї міліції Чернігівщини подякував дорослим — батькам та учителям за виховання таких дітей і звернув увагу на унікальність ситуації: «За всі роки свого перебування на посаді начальника Управління МВС України в Чернігівській області я вдруге відвідую село Петрівка Бобровицького району, і обидва рази з однаковою метою — висловити щиру вдячність та вручити цінні подарунки дітям за надання ними дієвої допомоги в розкритті особливо тяжких злочинів. Вчинок ваших вихованців — не випадковість, це свідчить про системний підхід дорослих до виховання в дітях правосвідомості, поваги до закону, готовності прийти на допомогу іншим та боротися за відновлення справедливості. Ви зуміли прищепити дітям почуття відповідальності, готовність взяти на себе сміливість бути дорослими і вчиняти по-дорослому, як того вимагає сумління і закон. І сьогодні я можу впевнено повторити те, що вже казав під час попередніх відвідин Петрівки: з таким свідомим юним поколінням у Вашого села обов’язково буде гідне майбутнє».

Минулого разу очільник міліції Чернігівщини подарував школі новий комп’ютер та меблі, про які так довго мріяли і директор, і учні. Нині підлітки попросили Олександра Григоровича вирішити питання про підключення школи до швидкісного Інтернету, щоб мати можливість знайомитися на сайті МВС та інформаційних веб-ресурсах області з роботою міліції Чернігівщини. Серед учнів є чимало таких, що в перспективі хотіли б навчатися у міліцейських навчальних закладах. Начальник УМВС запевнив, що для такої справи обов’язково знайдуться і можливості, і ресурси, бо міліції області вкрай потрібні високоосвічені кадри.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини