Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 04:27:49

Протидія корупції з боку громадськості ще тільки починається

08.07.2013   08:07Агенцiя

Декларації про майно, доходи, витрати і фінансові зобов’язання, заповнені керівниками органів державного управління, мають бути розміщені в засобах масової інформації.

Так само мусить бути оприлюднений перелік адміністративних послуг, наданих за рік державними адміністраціями й органами місцевого самоврядування. Такі вимоги, зокрема, містяться в резолюції Громадської ради при облдержадміністрації. Чергове засідання ради стосувалося питань протидії корупції.

План заходів запобігання корупції приймається в області на рік і затверджується розпорядженням голови обласної адміністрації. Що робилося протягом 2012-го для попередження корупції і як можна вдосконалити цю роботу, взялися дослідити учасники Громадської ради при обласній адміністрації.

Один з комітетів Громадської ради – з питань правопорядку та правозахисту населення (голова – Олександр Ковальов) – організував для цього круглий стіл, на який запросив фахівців з органів влади та деяких інших відповідальних служб, зокрема, державної фінансової інспекції та державного агентства земельних ресурсів.

Запобігання корупції – складна, комплексна робота. Вона має починатися зі спеціальної перевірки осіб, які претендують на зайняття посади в органах влади. Облдержадміністрація, між іншим, розробила рекомендації – як здійснювати цю перевірку – і ця розробка прийнята в усій Україні. Це один з пунктів виконання програми, яким чернігівські управлінці, можна сказати, пишаються. Далі з уже працюючими посадовими особами мають вестися постійні навчання та роз’яснювальна робота. Нарешті, ще одна зі складових боротьби з корупцією – готовність отримати інформацію від громадян про випадки чиновницького зловживання і відреагувати на такі повідомлення. У цій справі покладаються на гарячі телефонні лінії.

Протидіяти корупції мають і громадські організації, вони цим починають займатися, але на прикладі роботи тієї ж Громадської ради видно, що навіть теоретично важко оцінити й проаналізувати це явище. Наприклад, за минулий рік: стала ситуація в області кращою чи гіршою, більше брали хабарів чи менше не беруться відповісти представники прокуратури, запрошені на засідання. За минулий рік усіма правоохоронними органами разом в області складено 43 протоколи про корупцію, а за позаминулий – 28 протоколів. Але така різниця може пояснюватися не тільки зростанням хабарництва чи кращою роботою СБУ або міліції, а, скажімо, змінами в законодавстві – зокрема, прийняттям нового Кримінально-процесуального кодексу.

Тож серйозна протидія корупції з боку громадськості ще тільки має початися. Учасники круглого столу ухвалили резолюцію і направили її до місцевих органів влади. Серед пунктів резолюції – пропозиція проводити публічне обговорення обласного бюджету не менше ніж раз на рік, розміщувати в ЗМІ перелік адміністративних послуг, наданих органами влади, та декларації про майно, доходи, витрати, фінансові зобов’язання керівників органів влади.


http://chodtrk.com.ua/?p=10002

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.