Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 06:35:00

Лісники Чернігівщини підвищували кваліфікацію у Добрянському лісництві

21.06.2013   11:59Агенцiя

Буяє літо, завершується друга декада червня. В цей час на базі ДП "Добрянське лісове господарство" відбулася нарада, метою якої стало ознайомлення її учасників з досвідом роботи підприємства та кращими його набутками.

Варто підкреслити, що такі заходи проходитимуть у кожному держлісгоспі області.

Біля садиби Ріпкинського лісництва гостей зустрічали директор ДП "Добрянське лісове господарство" Іван Горохівський та лісничий Олександр Зогий. Всім сподобалося озеленення території.

Після цього ми переїхали у 97-й квартал і оглянули лісові культури, створені нинішньої весни. Деревця висаджувалися на честь 70-річчя визволення Чернігівщини від німецько-фашистських загарбників. До громадськості Ріпкинщини тоді приєдналися керівники регіону та району і міністр соціальної політики Наталія Королевська.

Слід зазначити, що протягом всієї поїздки Ріпкинщиною пояснення колегам надавали головний лісничий держлісгоспу Денис Землянко та перший заступник начальника облуправління Юрій Пономаренко.

У 84-ому кварталі всіх зацікавило природне поновлення сосни звичайної на березовому зрубі. А у 82-ому учасники заходу ознайомилися, як прижилися лісові культури, створені два роки й рік тому. (У 2011 році тут відбулося головне дійство акції "Майбутнє лісу у твоїх руках!", присвяченої Міжнародному року лісів.)

Зупинка на рекреаційному пункті "Дякова гора" додала всім гарного настрою: ошатний, оновлений нинішньою весною він привітно зустрічає туристів. Далі наш маршрут пролягав до села Ловинь, де починається дорога лісогосподарського призначення протяжністю 4,5 км. Вона збудована із земляного полотна.

У Олешнянському лісництві учасники наради побували на експериментальній ділянці, на якій у 2011 році були створені лісові культури посівом (0,8 га) та висаджуванням (0,8 га). У тому ж 75-ому кварталі ми оглянули осінні посадки 2012 року. Всі дійшли єдиного висновку: потрібно експериментувати у кожному держлісгоспі.

Начальник Чернігівського ОУЛМГ Валерій Лозицький наголосив, що цьогорічна весна була короткою, волога трималася всього 6 днів, тому осінній посадці дерев приділятиметься велика увага.

У Олександрівському лісництві учасників наради цікавила приживлюваність лісокультур, створених у 2011-2012 рр., та їх природне поновлення. Далі наш маршрут пролягав у Добрянське лісництво ( 87-й кв.), де пройшли поступові рубки 2007 року. У цьому ж кварталі ми ознайомилися з лісовими культурами нинішнього року, які були створені технічним посівом.

Згодом заїхали в Олександрівське лісництво, побували на його садибі і попрямували до природного комплексу "Голубі озера". Тут облаштовується місце для відпочинку"Березовий гай": вже споруджено перший будиночок, зводиться другий ( їх всього буде 5). Директор держлісгоспу Іван Горохівський виступав у ролі гіда і розповідав про майбутнє цього туристичного куточка.

День був сонячний, природа мальовничою і юшка, зварена знаним кухарем з Добрянки Сергієм Коноваленком, дуже смачною. Ще й виїзна торгівля працювала. Гості казали Сергієві щире спасибі, а начальник облуправління Валерій Лозицький привітав його від імені всіх учасників наради з днем народження.

Потім всі вирушили до дорожньо-будівельного комплексу, який прибув до добрянців з Городні. Під самісіньким селищем йшло будівництво дороги. Отож зручно буде добиратися з села Ловинь до Добрянки. Головний інженер підприємства В'ячеслав Киченок розповідав, що 1 км шляху обійшовся б у 60 тис. грн., якби держлісгосп залучив до роботи працівників будівельних організацій. Зате завдяки дорожньо-будівельному комплексу вартість цього кілометра удвічі дешевша - 30 тис. грн. А Валерій Лозицький наголосив, що за такий подарунок чернігівським лісівникам треба дякувати Державному агентству лісових ресурсів України і особисто його голові Віктору Сівцю. Він, до речі, започаткував цю дорогу.

На завершення маршруту його учасники переїхали до адмінбудинку Добрянського держлісгоспу і ознайомилися з роботою дровокольного верстата на нижньому складі.

Підбиття підсумків заходу відбулося в актовому залі підприємства. Слово взяв начальник облуправління Валерій Лозицький і повідомив присутнім про нараду, яку напередодні провів віце-прем'єр України Олександр Вілкул. Її тема - охорона лісів у пожежонебезпечний період. Висновок такий: лісівникам потрібно діяти спільно з працівниками МНС та міліцією, проводити спільні рейди, патрулювання. Чергування - цілодобове.

Валерій Григорович говорив про ягідний сезон та заготівлю лікарської сировини. Можливо, в цьому році не вдастя багато заготовити , але початок вже зроблено, попит вивчатиметься. Адже гриби, ягоди і лікарська сировина приноситимуть додаткові кошти підприємствам, надходитимуть гроші й від рекреації. Як приклад, рекреаційні кошти від "Голубих озер".

Валерій Лозицький також звернув увагу на стан проведення електронного обліку деревини.

Ще одне важливе питання хвилювало присутніх: реалізація дров населенню. Конче необхідна тісна співпраця лісівників з місцевими громадами й сільськими радами, тоді можна очікувати хороший результат.

На підсумковому засіданні мова йшла і про військові ліси, а саме Краснянську дачу ( її площа - 4 тис.330 га), яка найближчим часом передаватиметься Чернігівському ОУЛМГ. Це - "перша ластівка", коли військові "здаються".

Учасники наради поставили крапку в її роботі у міні-дендропарку Ново-Яриловицького лісництва.

Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.