Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 14:18:20

На Чернігівщині прибережно-захисні смуги Дніпра нормативно не закріплені

13.06.2013   12:36Агенцiя

Протяжність берегової лінії Дніпра в межах України, його водосховищ та Дніпровсько-Бузького лиману становить 954 км, нормативна площа прибережних захисних смуг - більше 46 тис. га.

«36 тис. га (77%) прибережно-захисних смуг нормативно не закріплені, тобто на їх території і можливий той правовий безлад розпорядження землею, який ми маємо», - зазначила заступник Дніпровського екологічного прокурора Луіза Яковлєва під час засідання колегії прокуратури.

Враховуючи рекреаційну привабливість прибережної смуги Дніпра, саме відсутність встановлених на місцевості меж прибережних захисних смуг створює умови для численних зловживань при відведенні земельних ділянок.

«У Черкаській області встановлено 66% від загальної площі прибережних полос, в Запорізькій і Дніпропетровській відповідно 39% та 24%, а в Київській, Чернігівській, Полтавській, Миколаївській та Кіровоградській областях такі роботи фактично не проводилися», - підкреслила заступник прокурора.

У Дніпропетровській області не затвердженими залишаються проекти визначення прибережно-захисних смуг міста Дніпродзержинська та Верхньодніпровського району, які розроблені ще в 2009 і 2011 роках відповідно.

Київською міською радою та Київською міською державною адміністрацією протягом 2006-2009 років розроблено та затверджено проекти землеустрою щодо встановлення прибережно-захисних смуг у всіх 7 районах столиці, через які протікає річка Дніпро. При цьому, сьогодні на місцевості встановлено 44 га прибережних смуг, що складає менше десятої частини від загальної площі прибережної зони річки в межах столиці.

Також, не встановлені на місцевості і межі прибережно-захисних смуг в місті Комсомольську Полтавської області, проект з визначення яких затверджений у грудні 2010 року. Аналогічна ситуація склалася і з проектною документацію прибережно-захисної зони міста Запоріжжя, затвердженої ще в 2007 - 2009 роках.
За словами Луізи Яковлєвої, відсутність проектів прибережно-захисних смуг і не винесення їх в натуру є основною причиною тих численних і грубих порушень земельного та водного законодавства, які встановлені Дніпровською екологічною прокуратурою за півтора року діяльності.

Прес-служба Дніпровської екологічної прокуратури

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.