Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:45:45

“Вона мучилася ще півдня. То чекали хірурга, то узіста”

23.04.2013   07:43Агенцiя

10 квітня о 17.30 в реанімації Чернігівської обласної лікарні померла 30-річна Ольга Борсук. Її привезли о 14.55 з міського пологового. Після кесаревого розтину в жінки відмовили нирки. Причина смерті: гостра легенево-серцева недостатність, масивна тромбоемболія легеневої артерії на тлі тромбозу вен тазу.

Ольга Борсук пролежала до 22 тижня вагітності в гінекології чернігівської лікарні № 3. Потім перевели в пологовий будинок. Лікарі наполягали на постільному режимі, бо була загроза викидня.

– Ми навіть Новий рік зустрічали в палаті. Потім дружину виписали, – розповідає удівець 27-річний Сергій Борсук. – 4 квітня сказали, що потрібно лягати на підготовку до пологів. Термін визначили – 10 квітня. УЗД показало: тонка плацента, великий плід, багатоводдя.

Ми взяли платну палату. 10 днів – 200 гривень. Води відійшли у неї 9 квітня, десь о пів на першу ночі. Була схватка за схваткою. Сказали, потрібно робити кесарів розтин. Але на операцію її повезли не через годину і не через дві. Вона мучилася до 10-ї ранку. Об 11-й забрали в операційну. Кесарів робила завідувачка відділення Катерина Савоста. Народився хлопчик, вага 3900, зріст 56 сантиметрів. Лікар сказала: “Стан стабільний. Була кровотеча, але ми ввели препарат, який коштує близько 50 тисяч гривень”. Ми платили за кесарів і 1200 гривень за родовий пакет. Ще докупляв, що казали. Ось чеки, – Сергій показує цілий рулон.

– Я був із сестрою Олі. Ми довго сиділи під реанімацією. Я розмовляв із дружиною по мобільному, їй було важко дихати. Говорила слабким голосом. Але ми думали – це після наркозу. Їй приносили дитину. Домовилися, що наступного дня прийду о 6.30. А їй о шостій стало погано. В реанімації до Олі були підключені купа апаратів, крапельниця. Їй одягали кисневу маску. Вона була опухша. Головлікар пологового Гусак сказав: “Вже сім годин не йде моча. Підозрюємо утворення тромбів”. “А від чого ті тромби?” – питаю. Каже “Як один із варіантів – побічний ефект від препарату, який ввели. Нирки живі, але не виконують свою функцію”.

– Про побічну дію препарату мені говорила і лікар Катерина Савоста, – додає Юлія, сестра покійної. – Оля мучилася ще півдня, їй ставало все гірше. То чекали судинного хірурга, то узіста і апарат, який нібито один у місті. Потім зібрали консиліум. Після обіду Олю повезли в обласну лікарню. Вона була при свідомості.

– Там сказали: стан украй важкий, – продовжує чоловік. – О 16.30 зупинилося серце. Її реанімували годину. О 17.30 констатували смерть. Близько 18.00 лікарі почали виходити з реанімації. Ніхто й слова не сказав. Я кинувся туди. Оля лежала гола й бездиханна. Руки, ноги, обличчя набряклі, а далі я смутно помню.

12 квітня Ольгу Борсук поховали на кладовищі Яцево в Чернігові. Наступного дня родичі забрали з пологового її сина. Назвали Андрієм.

– Він житиме зі мною, – каже Сергій.

Ольга Борсук працювала завідувачкою супермаркету “Союз”. В її підпорядкуванні було 150 людей. Одружилися із Сергієм п’ять років тому.

– Один лікар нам сказав, що донька втратила багато крові через те, що плацента до матки приросла і її відривали, – розповідає мати покійної 58-річна Валентина Рухменева. – Я з Олею говорила по мобільному. Дзвонить, голос бадьорий. Їй сина принесли. Вона каже “Мама, це така радість. Він такий гарненький”. І почала наче задихатися. О сьомій ранку дзвоню, а в неї голос такий слабенький: “У мене рука набрякла, мені цілу ніч капали, катетер стояв. Мама, все, до мене лікар прийшов”. І більше я її не чула і вже ніколи не почую, – плаче.

– Під час кесаревого розтину у жінки почалася кровотеча, – говорить головний лікар Чернігівського пологового будинку Василь Гусак. – Лікарі все робили згідно з акушерським протоколом. Ввели дві ампули препарату новосевен, який зупиняє кровотечу.

– Удівець каже, що тромби утворилися через побічну дію цього препарату, – уточнюємо.

– Я такого не казав. Якби була реакція на препарат, пацієнтка померла б одразу після введення. Новосевен торік ми вводили п’ятьом породіллям, і нічого.

У січні від тромбоемболії в Чернігівському пологовому померла 40-річна Ніна Гришко із села Курінь Бахмацького району Чернігівщини. Смерть настала, коли плід був у животі.

Міська міліція веде досудове розслідування. Призначені експертизи.


http://gazeta.ua/articles/scandals-newspaper/_vona-muchilasya-sche-pivdnya-to-chekali-hirurga-to-uzista/494244

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини