Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 16:22:53

Скільки нітратів може бути на вашому столі?

15.04.2013   15:18

Всі овочі і фрукти та ягоди мають певну кількість нітратів. Коли їх вміст перевищує визначену кількість, це може становити небезпеку для організму людини.

За словами виконуючої обов’язки начальника науково-випробувальної лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини державного підприємства “Чернігівстандартметрологія” Світлани Тройно, кожен вид продуктів має свою допустиму норму. І про це ми усі повинні знати.

Про ранні овочі

– У магазинах уже багато свіжої городини, вирощеної в теплицях. Назвіть, будь ласка, норми допустимого вмісту нітратів.

– Зокрема для огірків з тепличного ґрунту гранична норма має бути до 300 міліграмів на кілограм ваги. А для відкритого ґрунту, тобто вирощених на городі – до 150 мг/кг. Для цибулі ріпчастої – до 80 мг/кг, а для цибулі зеленої вирощеної в теплиці – до 800 мг/кг, а для вирощеної на городі – до 600 мг/кг.

А ось капуста білокачанна рання (вирощена до 1 вересня) – повинна мати нітратів до 900 міліграмів на 1 кг ваги, а пізня -500 мг/кг.

Перець солодкий – до 200 мг/ кг, помідори – 150 мг/кг, огірки – 150 мг/кг, морква рання – 400 мг/кг, а пізня – 250 мг/кг.

Звична для нашого столу картопля має граничний рівень нітратів у 250 мг/кг, кабачки 400 мг/кг, буряк – 1400 мг/кг.

Кавун – велика ягода

– Упродовж майже цілого року у великих супермаркетах можна зустріти навіть кавуни та дині. Баштанними ласують звичайно не всі. Які нормативи по вмісту нітратів для них і для яблук?

– Ті, хто любить поласувати кавунами та динями, повинні знати, що граничний вміст нітратів не може перевищувати у кавуна 60 мг/кг, а в динях – 90 мг/кг. Для яблук також є свої норми – до 60 мг/кг.

У будь-якому магазині і на базарі у продавця, який торгує городиною та фруктами, має бути інформація і про вміст нітратів. Інакше вони не повинні потрапляти до магазину.

Лабораторія визначає фальсифікати

– Чи проводить лабораторія державного підприємства “Чернігівстандартметрологія” дослідження на вміст нітратів партій продукції?

– Так і не тільки нітратів. У теплицях можуть використовуватися ґрунти з підвищеним рівнем радіації. Її і накопичують овочі навіть за короткий період дозрівання. Наша лабораторія визначає вміст стронцію і цезію у харчових продуктах.

– А фальсифіковані продукти ви визначаєте?

-Так, звичайно. Крім багатьох видів продуктів, можемо, наприклад визначити якість і фальсифікацію меду.

– Молочні продукти досліджуються на справжність або фальсифікат у лабораторії?

-Звичайно. Наприклад, ми визначаємо% (відсоток) вмісту жиру в молочних продуктах. Або, наприклад, можемо визначити чи є немолочний жир у вершковому маслі чи у сирі.

А загалом з молочними продуктами ми проводимо до 25 різних досліджень, в основному для підприємств і підприємців.

Право на інформацію

Конституція України – наш вищий закон у статті 50 гарантує: “Кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена”.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини