Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:00:26

Рятувальники відпрацьовують дії по ліквідації наслідків повені та спасінню населення. ФОТО

10.04.2013   17:34

10 квітня журналісти стали свідками навчань рятувальників Чернігівщини по ліквідації надзвичайних ситуацій під час весняної повені та пропуску льодоходу.

Спочатку пожежно-рятувальна служба врятувала людину, яка опинилася на кризі посеред озера. Постраждалого зняли з криги, доставили на човні на берег та передали медичним працівникам для надання першої допомоги.

Наступним пунктом тренувань було розгортання пересувного пункту управління, за допомогою якого здійснюється координація дій залучених до ліквідації НС аварійно-рятувальних формувань. Даний пункт управління розгорнуто на базі командно-штабної машини, що призначена для забезпечення зв'язку між керівником ліквідації НС, підрозділами, що залучені для виконання аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт, оперативно-координаційним центром Управління ДСНС в області та оперативно-черговою службою Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Рибалок, які опинилися в зоні підйому води, рятували за допомогою броньованих розвідувально-дозорних машин (БРДМ-2РХ). Ця машина має високі динамічні якості, запас ходу до 750 км, високу прохідність та здатність долати водні перешкоди, пересуватися по суходолу зі швидкістю 80 - 90 км/год., а по воді 8-12 км/год. Особовий склад розвідувально-рятувальної групи, пересуваючись по затопленій місцевості, проводить її розвідку, за допомогою гучномовного зв'язку сповіщає населення про проведення евакуації, визначає першочерговість надання допомоги та проведення евакуації, транспортує потерпілих до суходолу.

Також представники Управління ДСНС України в Чернігівській області продемонстрували яким чином відбувається гасіння пожежі, що виникла внаслідок замикання електромережі. Якщо в зону затоплення не може заїхати пожежна машина, то для гасіння пожежі залучено рятувальне відділення на моторному човні "Шторм-450" з пожежною мотопомпою.

Начальник Управління ДСНС України в Чернігівській області Вадим Шулюк під час спілкування з журналістами повідомив: "В обласному Управління ДСНС теж затверджений План дій апарату та підрозділів Управління з підготовки та реагування піч час пропуску льодоходу, повені та дощових паводків, а також визначений склад оперативного штабу. На основі аналізу весняного водопілля попередніх років, складено карту-схему зон можливого виникнення надзвичайних ситуацій, проведена оцінка ймовірного підтоплення об'єктів життєзабезпечення населення, житлового сектору з визначенням заходів щодо їх захисту та забезпечення сталого функціонування".

За його словами для гасіння можливих пожеж і оперативного реагування на надзвичайні ситуації, що пов'язані з паводком, щоденно в оперативному розрахунку підрозділів обласного управління ДСНС знаходиться 194 чол. особового складу, 124 одиниці чергової і резервної техніки (серед яких 4 потужні пожежні насосні станції, 3 водоплаваючі броньовані розвідувально-дозорні машини та 1 всюдихід), 5 човнів, 11 мотопомп, 10 пересувних електростанцій, 51 комплект гідро- (пневмо) інструменту. Всі наявні плавзасоби та насосне обладнання розподілено між пожежно-рятувальними підрозділами, що дислокуються в тих районах, територія яких за прогнозом потрапляє в зону негативного впливу весняної повені (Чернігівський, Ріпкинський, Менський, Новгород-Сіверський, Прилуцький райони). На сьогодні в області очікується підтоплення більше ніж 140 населених пунктів.

Роботою підрозділів пожежно-рятувальної служби під час відпрацювання дій по ліквідації надзвичайних ситуацій під час повені та льодоходу Вадим Володимирович задоволений.

Рятувальники запевняють, що обов'язково застосовуватимуть всі можливі засоби для допомоги та порятунку людей, і обіцяють приходити на допомогу якомога швидше і з усім для цього необхідним.

P.S. Під час навчань з ліквідації повеневих наслідків жоден із потерпілих не постраждав.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини