Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:58:41

Інформаційний дайджест від податкової

11.03.2013   16:15

У сьогоднішньому інформаційному дайджесті мова піде про податкових агентів та довідку про доходи, податки на житло і вдосконалення сервісу "Пульс податкової"

Податкові агенти заповнюють довідку про доходи ФО у довільній формі, але із зазначенням  обов’язкових даних

Окремі фізичні особи  мають право та можуть скористатися податковою знижкою. Крім декларації про  майновий стан і доходи, на вимогу органу державної податкової служби, така особа повинна надати також довідку про отримані у звітному році доходи.

Для цього особи, які мають статус податкових агентів, зобов’язані надати платнику податку відомості про  суму виплаченого на його користь  доходу, суму застосованих соціальних податкових пільг та суму утриманого податку.

Водночас, варто зазначити, що затвердженої форми довідки про доходи, яку  повинні надавати податкові агенти на вимогу платника податків, не передбачено. Тому така довідка надається у довільній формі. У ній, крім загальної інформації про фізичну особу (ПІБ, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), обов’язково зазначається наступна інформація:

- сума нарахованого оподатковуваного  доходу (помісячно та загальною  сумою);

- розмір та сума податкової соціальної пільги;

- сума нарахованого та утриманого  єдиного соціального внеску;

- сума нарахованого та утриманого  податку на доходи фізичних  осіб. 

Нагадуємо, підстави для нарахування  податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Оновлений «Пульс» відтепер працює і для клієнтів митниці

Міндоходів здійснило  ребрендинг інтерактивного сервісу  «Пульс податкової», який відтепер приймає  звернення представників бізнесу  не тільки з податкових, а й з  митних питань.

Нагадаємо, сервіс «Пульс податкової» було запроваджено у січні 2012 року як  такий, що дає змогу платнику повідомляти про неправомірні вчинки або бездіяльність співробітників податкової безпосередньо керівництву служби. З цього часу «Пульс» зарекомендував себе не тільки як ефективний сервіс, а й як повноцінний консультаційний центр.

З 26 тисяч звернень, що надійшли на «Пульс податкової» у 2012 році, переважна  більшість стосується роз’яснення  окремих питань адміністрування  податків та зборів. Власне повідомлень  про необхідність врегулювання суперечливих питань у відносинах із податковою службою надійшло близько 2,7 тисяч. На сьогодні успішно розглянуто 99,5% звернень, за результатами службових перевірок вжиті необхідні заходи, про що фахівці податкової служби відзвітували кожному заявнику персонально.

Завдяки оновленому «Пульсу» представники бізнесу, у тому числі і суб’єкти ЗЕД, мають можливість повідомити про неправомірні дії або бездіяльність співробітників Міністерства доходів та зборів керівництво відомства та оперативно вирішити суперечливі питання,  що виникають не тільки у сфері адміністрування податків, а й під час здійснення митного контролю й митного оформлення.

Номер цілодобової телефонної лінії  оновленого сервісу «Пульс» Міністерства доходів та зборів для клієнтів податкової та митниці: (044) 284-00-07.

ДПІ у м. Чернігові  ДПС

Співвласники житлового  будинку повинні сплачувати податок  на нерухоме майно за кожну належну  їм частку

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є власники будівель, віднесених до житлового фонду

Якщо об’єкти житлової нерухомості перебувають у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб, то платники податку на нерухоме майно визначаються наступним чином:

- якщо об’єкт житлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

- у разі, коли такий об’єкт  перебуває у спільній сумісній  власності кількох осіб, але не  поділений на частки між власниками, платником податку є одна з осіб-власників, визначена за їх згодою (якщо інше не встановлено судом);

- якщо ж об’єкт, що перебуває  у спільній сумісній власності  кількох осіб, поділений між ними  в натурі, то платником є кожна  з цих осіб за належну їм  частку.

Звертаємо увагу, що податок на нерухомість  сплачується за місцем розташування об’єкта оподаткування і зараховується  до відповідного бюджету. База оподаткування  об’єктів нерухомості, які перебувають  у власності фізичної особи, обчислюється органом ДПС на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Такі відомості надаються безоплатно органами державної реєстрації прав на нерухоме майно.         

 Юридичні особи ж обчислюють  базу оподаткування самостійно  виходячи з житлової площі  об’єкта та на підставі документів, які підтверджують право власності на нього.

Положеннями ст. 265 Податкового кодексу  України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями визначено порядок нарахування та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Відділ взаємодії із засобами масової інформації
та громадськістю ДПС  в Чернігівській області
 

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини