Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 23:48:58

Загальна сума збитків, завданих навколишньому природному середовищу Чернігівщини, становить 4057,801 тис.грн.

07.03.2013   10:26

Діяльність Державної екологічної інспекції у Чернігівській області у лютому 2013 року

Протягом лютого інспекторським складом Державної екологічної інспекції у Чернігівській області проведено 140 перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства України на 82 об’єктах різної форми власності, з них комплексно 61.

За результатами перевірок складено 156 протоколів про адміністративні правопорушення. До адміністративної відповідальності притягнуто 144 особи.
Матеріали 12-ти справ передано у судові органи та 8-ми – у правоохоронні органи.
Загальна сума накладених штрафів склала 26,095 тис.грн., стягнуто 18,921 тис.грн., у тому числі при проведенні перевірок:
– у сфері поводження з відходами до адміністративної відповідальності притягнуто 54 особи. Накладено штрафів на суму 12,971 тис.грн., стягнуто 8,823 тис.грн.;
– у сфері державного контролю за тваринним світом до адміністративної відповідальності притягнуто 22 особи. Накладено штрафів на суму 3,978 тис.грн., стягнуто 3,604 тис.грн.;
– у сфері державного контролю по забрудненню атмосферного повітря до адміністративної відповідальності притягнуто 22 особи. Накладено штрафів на суму 3,213 тис.грн., стягнуто 2,822 тис.грн.

За результатами інспекційної діяльності у лютому, пред’явлено 12 претензій та позовів за екологічні збитки на загальну суму 4046,802 тис.грн.

Загальна сума розрахованих збитків, завданих навколишньому природному середовищу, становить 4057,801 тис.грн.

Зокрема, Державна екологічна інспекція у Чернігівській області під час перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства ДП “Остерське лісове господарство”, ДП “Остерський військовий лісгосп” (м. Остер, Козелецький район) та ДП “Семенівське лісове господарство” (м. Семенівка) виявила порушення вимог п.п. 43 та 44 “Санітарних правил в лісах України” та п. 2 “Порядку спеціального використання лісових ресурсів”.

В результаті перевірки встановлено, що на землях лісового фонду ДП “Остерське лісове господарство”:
– на території Смолянської сільської ради Куликівського району під час санітарних рубок вибіркових 2012р. кв. 39 вид. 15 частина дров’яної деревини не вивезена – 34 м.3;
– на території Стависької сільської ради Козелецького району під час санітарних рубок вибіркових 2012р. кв. 2 вид. 4,2 при заготівлі і вивезенні деревини пошкоджені до ступеня неприпинення росту не призначені в рубку дерева сосни;
– на території Вовчківської сільської ради Козелецького району під час прохідної рубки 2012р. кв. 43 вид. 9 при заготівлі і вивезенні деревини пошкоджені до ступеня неприпинення росту не призначені в рубку дерева сосни.

ДП “Остерське лісове господарство” пред’явлена претензія про відшкодування шкоди у сумі 4 071 грн. та майнові стягнення у сумі 166 грн., заподіяних державі порушенням природоохоронного законодавства внаслідок пошкодження дерев до ступеня неприпинення росту та не вивезення деревини.

В результаті перевірки ДП “Остерський військовий лісгосп” встановлено, що на території Козелецького району Деснянської селищної ради виявлено: пошкодження дерев до ступеня припинення росту, не призначених до заготівлі за межами ділянки; пошкодження дерев не призначених в рубку до ступеня неприпинення росту; невивезену деревину з лісосік в установлений період.

ДП “Остерський військовий лісгосп” пред’явлена претензія про відшкодування шкоди у сумі 2760 грн., заподіяних державі порушенням природоохоронного законодавства внаслідок пошкодження дерев до ступеня припинення і неприпинення росту та не вивезення деревини.

В результаті перевірки ДП “Семенівське лісове господарство” встановлено, що на землях лісового фонду на території Семенівського району виявлено пошкодження дерев берези не призначених в рубку за межами ділянки до ступеня припинення росту; при розробці ділянки допущено пошкодження дерев не призначених в рубку до ступеня неприпинення росту.

ДП “Семенівське лісове господарство” пред’явлена претензія про відшкодування шкоди у сумі 3350 грн., заподіяних державі порушенням природоохоронного законодавства внаслідок пошкодження дерев до ступеня припинення і неприпинення росту.

В той же час, Державна екологічна інспекція у Чернігівській області під час проведення позапланової перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства ПАТ “Бобровицький молокозавод” (м. Бобровиця) виявила порушення Кодексу України “Про надра”.

Встановлено, що товариством за період з 03.07.2012 року по 12.02.2012 року з артезіанської свердловини самовільно без дозволу на користування надрами (підземні води) забрано 104900 м? підземних вод.

Сума збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів (підземні води) в результаті самовільного використання води ПАТ “Бобровицький молокозавод” становить 4037601 гривню. Порушнику пред’явлено претензію про добровільне відшкодування збитків.

За порушення природоохоронного законодавства у лютому Держекоінспекцією у Чернігівській області тимчасово призупинено виробничу діяльність одного об’єкту. Підприємством порушено вимоги Водного Кодексу України. Рішення щодо відновлення діяльності може бути прийняте за умови усунення порушень чинного природоохоронного законодавства.

За поточний період Державними інспекторами відділу екологічного та радіологічного контролю на митній території Чернігівської області перевірено 6424 одиниці пересувних транспортних засобів та 2144 вагони.

Здійснено екологічний контроль 17489,1 тон вантажів та радіологічний контроль 280096,3 тон вантажів.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини