Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:40:46

Як служиться чернігівцям на “Чернігові”

16.02.2013   10:22

Вітчизняне військо впевнено крокує на “контракт”. Перехід на професійну армію є вимогою часу. Це підтвердили армії Німеччини й Польщі, які, попри неоднозначне сприйняття новації у суспільстві, відмовилися від призову.

“Передбачається восени 2013 року здійснити “крайній” заклик на строкову військову службу”, – кажуть очільники оборонного відомства. Ці заяви викликають бурхливі обговорення щодо можливостей на сучасному етапі провести таке реформування української армії та наявності достатньої кількості бажаючих служити.

Залишимо кожного зі своєю думкою та наведемо конкретний приклад – як служиться нашим землякам, чернігівцям, у Військово-Морських Силах Збройних Сил України.
– З 23 строковиків, які є на кораблі, вже шестеро підписали контракти, – розповідає заступник командира морського тральщика “Чернігів” з виховної роботи капітан-лейтенант Олександр Сікальчук. – Вони вирішили продовжити службу вже у нас, скуштувавши морської служби. А деякі йдуть на флот, заздалегідь плануючи своє майбутнє. Як от Артем Волков з однойменного нашому кораблю міста.

– До армії пішов свідомо. Вже у війсккоматі, під час призову, я сказав, що хочу служити за контрактом. Але там порадили послужити, придивитися, а потім вирішувати, – розповідає матрос Артем Волков з Чернігова (до служби проживав у районі ЗАЗу). – Буквально місяць тому підписав угоду. Батьки спочатку були проти служби на флоті, далеко мовляв. Але зрозуміли, що тут мені буде краще, та й грошей таких у Чернігові одразу після школи не заробиш. Моя перша зарплатня радіотелеграфіста має бути в районі 3700 гривень.

Після закінчення першого трирічного контракту хлопчина планує піти вчитися – є великий перелік вищих навчальних закладів, де військовий може безкоштовно отримати вищу освіту.

Спочатку матроси живуть на кораблі. А після складання заліків на допуск до самостійного обслуговування завідування (майно, прилади, механізми, які закріплені за посадовою особою) та несення ходової і якірної вахт контрактники можуть проживати за межами корабля.

На березі обладнані гуротожитки поліпшеного типу з блоками на 2-3 чоловіки. Але, як показує практика, матроси надають перевагу зйомному житлу у містечку, за три кілометри від морської бази, – “ближче до дівчат”. Двокімнату квартиру у Новоозерному можна орендувати за 500-600 гривень, що з зарплатнею у 3,5-4 тисячі не так вже й багато. До того ж зазвичай, поки холостякують, хлопці винаймають житло спільно з товаришами по службі.

На кораблі харчування у моряків безкоштовне чотириразове, як для матросів, так і для офіцерів. На кожному судні є свій камбуз (кухня) та кок (морський кухар).
Звичайно, такі умови ще не у всіх Збройних Силах України. Моряки та десантники отримують майже вдвічі більше за представників, наприклад, танкових військ. Поки що…

Як запевняють у Чернігівському військкоматі, бажаючих служити вистачає, і не тільки на флоті або у “десантурі”. Але не всі вони, на жаль, відповідають фізичним та моральним критеріям військовослужбовця.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини