Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:45:52

Засідання територіальної Міжвідомчої комісії з питань моніторингу довкілля Чернігівської області

28.01.2013   12:52Агенцiя

Наприкінці минулого тижня в Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області відбулось засідання територіальної Міжвідомчої комісії з питань моніторингу довкілля.

Присутні керівники обласних управлінь та відомств, представники наукових установ, які є суб'єктами обласної системи моніторингу довкілля та надають інформацію Держуправлінню, обговорили стан функціонування системи моніторингу довкілля Чернігівської області та розглянули регламенти обміну екологічною інформацією між суб'єктами державної системи моніторингу.

Науковцями Державного інституту економіки та управління презентовано використання геоінформаційної системи (ГІС) водних ресурсів Чернігівщини для здійснення моніторингу водних об'єктів. Дані напрацювання нададуть змогу прогнозувати зони підтоплення, здійснювати візуалізацію стану водних об'єктів області, моделювати динаміку техногенного навантаження для прогнозування надзвичайних ситуацій, як антропогенного, так і природного походження, шляхом побудови тривимірних моделей з залученням даних дистанційного зондування Землі (ДЗЗ).

На засіданні суб'єктами системи моніторингу довкілля Чернігівської області ухвалено подальше здійснення моніторингових досліджень відповідно до відомчих моніторингових програм, здійснення обміну екологічною інформацією згідно регламентів.

ГІС природно-заповідного фонду Чернігівської області розміщено на офіційному сайті Держуправління (http://eco23.gov.ua/PZF/Index.html).

Довідково: Екологічний моніторинг довкілля є сучасною формою реалізації процесів екологічної діяльності за допомогою засобів інформатизації. Він повинен забезпечувати регулярну оцінку і прогнозування стану середовища життєдіяльності суспільства та умов функціонування екосистем для прийняття управлінських рішень щодо екологічної безпеки, збереження природного середовища та раціонального природокористування.

Зусилля екологічних служб мають спрямовувати свою стратегію на перехід від моделі, що орієнтована на ліквідацію наслідків екологічних порушень (яка зараз є у нас), до моделі, що базується на прогнозуванні та попередженні забруднення довкілля, покращання його стану (що характерно для більшості європейських країн).


Наталія Радченко 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини