Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 03:07:46

Чемпіони артвідваги

22.01.2013   08:18

П’ятий рік поспіль офіцери 1-ї гвардійської окремої танкової бригади, що в Гончарівському на Чернігівщині, виборюють перемогу на всеармійському конкурсі “Залп-2012”, який проводили офіцери Управління РВіА Сухопутних військ ЗС України на звання кращого артилериста. На цей раз, за результатами трьох етапів конкурсу, перші три місця здобули знову гончарівці.

Капітан Олександр Кириченко, підполковник Анатолій Таранюк, підполковник Олександр Соннік і капітан

Капітан Олександр Кириченко, підполковник Анатолій Таранюк, підполковник Олександр Соннік і капітан

Зокрема, 1-ше дісталось командиру гаубичного самохідного артилерійського дивізіону бригадної артилерійської групи 1-ї окремої танкової бригади підполковнику Анатолію Таранюку, 2-ге – командиру 1-ї реактивної артилерійської батареї капітану Дмитру Сахненко, а 3-тє – командиру 1-ї гаубичної самохідної артилерійської батареї капітану Олександру Кириченко.

З давніх часів гармаші були найголовнішою перевагою будь-якого війська. Вважається, що артилерія – це бог війни. А, за аналогом, можна сказати, що артилерист – це талант від бога. Він повинен добре знати математику, балістику, геофізику і ще дуже багато інших складних речей. Саме такими і є офіцери з 1-ї окремої танкової бригади.

Військову службу підполковник Анатолій Таранюк розпочинав курсантом Васильківського військового авіаційно-технічного училища. А пізніше продовжив навчання в Сумському вищому військовому артилерійському командному училищі, де згодом командував взводом в батальйоні забезпечення навчального процесу.

Після успішного завершення допідготовчих курсів при Сумському військовому виші Анатолій був призначений начальником штабу гаубичного самохідно-артилерійського дивізіону артилерійської бригади, яка дислокувалась в Бердичеві. Тут, під час навчань та тренувань, він отримав чималий досвід. Молодого і перспективного офіцера у 2005 році призначили командиром гаубичного самохідного артилерійського дивізіону 1-ї окремої танкової бригади, що в Гончарівському.

– Секрет успіху на конкурсі “Залп”, на мій погляд, – ділиться підполковник Анатолій Таранюк, – в першу чергу полягає у добрих знаннях з вищої математики, основ правил стрільби і управління вогнем наземної артилерії та теорії вірогідності. Також не менш важлива й індивідуальна робота кожного офіцера, не зупинятись на досягнутому, намагатись постійно удосконалювати свій теоретичний і практичний рівень як артилериста.

Не менше зусиль ніж власній підготовці підполковник Таранюк приділяє й роботі з підлеглими офіцерами й солдатами. Планові заняття, польові виходи та інші заходи в його дивізіоні завжди проходять на високому рівні. Також гарних результатів артилеристи дивізіону досягли і під час табірного збору з бойовою стрільбою. На підсумкових перевірках батареї дивізіону завжди отримують лише тверде “добре”.

Підлеглі підполковника Таранюка – капітани Дмитро Сахненко і Олександр Кириченко не відстають від свого командира. Обидва з сімей офіцерів-артилеристів. У 2005 році вони завершили навчання у Сумському інституті РВіА при Сумському державному університеті, Дмитро на командирському факультеті, а Олександр – розвідувальному. Офіцерську службу хлопці розпочали командирами взводів. За короткий час капітани досягли чималих успіхів і стали одними з кращих офіцерів бригади.

Дмитро розпочав службу в 26-й артилерійській бригаді в Бердичеві. У 2010 році він був призначений командиром взводу – старшим офіцером батареї в танковій бригаді, а вже в 2012 – командиром батареї. Серед захоплень офіцера – важка атлетика, військова історія, а також англійська мова. Свого часу він успішно вивчав її в школі з посиленим вивченням іноземної мови. До речі у 2011 році Дмитро, як один з найбільш підготовлених офіцерів, в рамках Програми міжнародного співробітництва проходив навчання в Сполучених Штатах Америки. Він підвищував свою кваліфікацію в Лінгвістичному інституті МО США і Школі польової артилерії армії США. Результатом успішного навчання Дмитра стало отримання в інституті Диплому з відзнакою, а в школі він став “Почесним випускником” з врученням Золотої медалі.

Олександр комбатом став у 2010 році. До цього обіймав посаду командира взводу управління батареї. У 2005-2007 роках він заочно навчався в сумському інституті розвитку людини “Україна” за спеціальністю “перекладач”. До речі, це не перша перемога Олександра, у 2009 році він здобув перше місце на конкурсі “Залп” серед офіцерів-артилеристів. У вільний час Олександр захоплюється легкою атлетикою, історичною літературою, а також підвищує свої професійні знання.

Серед завдань, які артилеристи вирішували на конкурсі, була розвідка і визначення координат цілей, параметрів для ведення стрільби, питання щодо топогеодезичної, технічної і метеорологічної підготовки, балістики, організації управління вогнем тощо.

Під час вирішення завдань конкурсу роботу з офіцерами – учасниками “Залпу” організовував начальник артилерії бригади підполковник Олександр Соннік. Зокрема, під його керівництвом проводилися заняття з теоретичної підготовки та спільне обговорення методів рішення задач.

Значний досвід практичної роботи артилеристи бригади отримали під час занять на польових виходах, табірному зборі, малому артилерійському полігоні та містечку бойової роботи підрозділів і артилерії, де проводилась підготовка дій щодо управління вогнем. Відповідальним іспитом на професіоналізм для офіцерів-артилеристів стали тактичні навчання з індивідуальними бойовими стрільбами з самохідних артилерійських установок 2С-1 “Гвоздика”, на яких вони добре впоралися зі своїми завданнями.

– Нині перші три призові місця на конкурсі “Залп-2012”, – розповів начальник артилерії бригади підполковник Олександр Соннік, – дістались нашим офіцерам. І мені це дуже приємно, тому що вони, в особливості підполковник Анатолій Таранюк, працьовиті, наполегливі, впевнені у своїх силах, і що найголовніше – професіонали. А загалом, здобуття перших місць на конкурсі серед артилеристів Сухопутних військ Збройних Сил України “Залп” протягом кількох років у нас вже стало доброю традицією і я впевнений, що це не останні наші перемоги.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.