Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 20:24:46

Чернігівська митниця передала історичні цінності до музеїв та бібліотек

21.01.2013   14:57

Старовинні ікони, монети різних країн, предмети побуту та друковані видання – загалом 47 предметів – передадуть протягом січня співробітники Чернігівської митниці до музейних, релігійних та бібліотечних закладів.

Чернігівська митниця передала історичні цінності до музеїв та бібліотек

Чернігівська митниця передала історичні цінності до музеїв та бібліотек

Усі ці предмети за висновками експертів належать до історичних цінностей. Вони були затримані у 2012 році у пунктах пропуску Чернігівської області при спробах їх незаконного переміщення через державний кордон. Після відповідних рішень судів предмети старовини перейшли у власність держави.

Так, до Чернігівської обласної універсальної бібліотеки ім. В.Г. Короленка передано 16 друкованих видань кінця XIX – початку XIX століття. Усі передані книги мають різну спрямованість. Є серед них 4 томи словника В. Даля, кілька видань з історії мистецтв, педагогічні твори, технічна та історична література. Деякі з книг визнані пам’ятками друку кінця позаминулого століття. Є й такі, як “Испано-мавританская керамика – каталоги собраний Эрмитажа” (рос.), що містить ілюстрації унікальних експонатів та видана дуже обмеженим тиражем у 2500 примірників. За висновком експертів книги віднесені до історико-культурних цінностей.

Головний зберігач фондів Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського Ганна Арендар позитивно оцінила передану до музею колекцію монет. Це франки, шилінги, стотінки, пфенінги, марки. Загалом у міні-колекції монети 12-ти країн світу, викарбувані у 1860 – 1950 роках. Не менш цінним поповненням музейного зібрання годинників стане кишеньковий годинник фірми “Doxa” (матеріал бронза, латунь, сріблення). За словами Ганни Арендар даний експонат цікавий не тільки як зразок роботи італійських майстрів початку минулого століття, а й вирізняється гарним оздобленням металевого корпусу та досі працюючим механізмом.

Начальник митниці Олександр Іванов пообіцяв, що найближчим часом будуть передані Чернігівській єпархії УПЦ три ікони кінця XIX – початку XX століття. Також старовинні речі відправляться до Державного політехнічного музею при НТУУ “КПІ”, Національного музею історії України та бібліотеки Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого.

Загалом, протягом 2012 року Чернігівською митницею було передано 596 предметів, що визнані історико-культурними цінностями.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини