Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 04:03:17

Станіслав Крот: Чернігів вперше прийматиме чемпіонат України з плавання

09.08.2016   13:42Агенцiя

23 серпня в Чернігові стартує чемпіонат України з плавання на короткій воді (25 м.).

Один з головних організаторів змагань Станіслав Крот детально розповів  про турнір. 

- На офіційному сайті федерації плавання України ще не має розкладу змагань чемпіонату України, але наскільки нам відомо, чемпіонат Українивідбудеться в Чернігові, це правда?
- Так, вперше в історії нашого міста з 23 по 25 серпня в Чернігові відбудеться чемпіонат України з плавання в категорії Мастерс.

- Розкажіть більш детально про сам чемпіонат, пересічному вболівальнику мало відомий формат турнірів Мастерс
- Мастерс – це категорія змагань, в яких приймають участь спортсмени віком від 25 років.Офіційні змагання категорії Мастерс, такі як чемпіонати Європи та світу проходять з 1989 року. Нещодавно було прийнято рішення об’єднати офіційні змагання професійних спортсменів з турнірами категорії Мастерс. В минулому році чемпіонат світу з плавання проходив в Казані, і відразу по його завершенню на ці ж доріжки вийшли спортсмени в категорії Мастерс.
В травні цього року чемпіонат Європи з плавання відбувався в Лондоні, а через два дні по його закінченню розпочалися змагання серії Мастерс, де ми, до речі, показали високі результати та здобули ряд нагород.

- В чому полягає відмінність між змаганнями професійних спортсменів та турнірами серії Мастерс?
- Відмінність в тому, що в нас є окремі вікові категорії, тобто 25-29, 30-34, 35-39 і так далі, кожна вікова категорія по п’ять років. Але головна особливість в тому, що змагання категорії Мастерс набагато масовіші, різниця можливо навіть більше, ніж в 10 разів. Для прикладу, на чемпіонаті Європи в Лондоні приймало участь близько 800 професійних спортсменів, а в Мастерс більше 10 тисяч, що є досить суттєвим показником.

- А чи можуть ті ж самі професіонали приймати участь у ваших змаганнях?
- Так, звичайно, досить часто професійні спортсмени переходять в категорію Мастерс. Раніше це було обмежено, до змагань категорії Мастерс спортсмен мав як мінімум два роки не виступати на професійному рівні.Але навіть на моїй пам’яті були випадки, коли не дотримувалися цього правила. Наприклад, наш видатний пловець Олег Лисогор в 2009 завершив професійну кар’єру, а вже в наступному році виступав на Мастерс. І не просто виступав, а встановив світовий рекорд у своїй категорії на чемпіонаті в Гетеборзі.
Ще пам’ятаю випадок 2006 року, коли на чемпіонаті Європи в Стокгольмі МаркФостер з Англії виграв в категорії Мастерс, а вже за пів року став чемпіоном світу серед професіоналів. Більше того, на Олімпіаді 2008 року в Пекіні він був прапороносцем своєї країни.Зараз же таких обмежень немає, але зрозуміло, що діючий професіонал не зможу виступати в турнірах серії Мастерс.

- Тобто можна сказати, що зірки світового плавання з часом будуть виступати в Мастерс?
- Так, така ситуація доволі ймовірна. Найбільш титулований пловець світу Майк Фелпс ще не виступає, але я не виключаю, що навіть легендарний американець буде приймати участь в наших змаганнях.

- Чемпіонат України в Чернігові пройде з 23 по 25 серпня, по суті,  співпадає з проведенням Олімпіади в Ріо. Чи не вплине це на змагання, чи все ж таки варто очікувати наших професійних спортсменів у Чернігові?
- Звичайно, Олімпіада це найвище досягнення для будь-якого спортсмена, тому зрозуміло, що основна увага буде прикута до Ріо. Але наші змагання теж не пройдуть осторонь, той же Олег Лисогор обіцяв приїхати. Також очікуємо, що приймуть участь в змаганнях олімпійський чемпіон Сергій Сидоренко, срібний призер ігор в Сеулі Володимир Ткаченко, який, до речі, виступає за чернігівський клуб NoStars. А також його колега Вадим Ярощук, дворазовий олімпійський медаліст.
Ірина Амшеннікова, заслужений майстер спорту, теж планує приїхати. Вона ще молода, всього 29 років, але вже також член нашого клубу. Той же Сергій Бреус може приїхати, але в той же час ми розуміємо, що плани у спортсменів можуть часто мінятися, тому невеликі зміни можуть бути. Можливо нам вдасться запросити ще когось із зіркових спортсменів, так що чернігівські вболівальники будуть задоволені.

- Для Чернігова це дійсно велике досягнення – чемпіонат України в нашому місті. Розкажіть, як вам вдалося отримати право на проведення чемпіонату?
- Процедура вибору міста-господаря досить проста. Конкурс на проведення чемпіонату подається за рік до змагань, от вже зараз розглядають заявки на Мастерс 2017. В категорії Мастерс проходить три категорії національної першості, чемпіонат України на великій воді, тобто басейн на 50 метрів, на короткій воді – 25 метрів, на відкрита вода, тобто марафонська дистанція у відкритих водоймах.
Так от в тому році на конкурс на короткій воді ніхто не подав заявки, тому що була складна фінансова ситуація, енергоносії різко піднялися в ціні і люди просто боялися щось планувати, тим більше, що в Україні обмежена кількість хороших басейнів. Але нам вдалося заручитися підтримкою нових власників басейну, вони дали гарантії, що чемпіонат в Чернігові пройде на високому рівні. Тому ми дуже вдячні за таку можливість, радує, що є люди, які зацікавленні в розвитку масового спорту в регіоні. Перший чемпіонат України точно буде святом для нашого міста.

- Всеукраїнський чемпіонат в Чернігові це дійсно високе досягнення, але він досить таки швидкоплинний. В якому форматі буде працювати басейн після змагань,  вже плануєте свою подальшу діяльність?
- На жаль, ситуація з розвитком спорту в нас в занедбаному стані, тому для мене головне завдання – створити належні умови для підготовки спортсменів. Впершу чергу мене цікавить спортивна сторона, щоб люди, які займаються підвищенням своїх результатів,  мали доступ до повноцінних тренувань.
В той же час я розумію, що власники повинні працювати хоча б в нуль, не говорячи вже про дохід. Тому, звичайно, басейн також буде працювати на комерційній основі, адже як відомо енергоносії та інші комунальні витрати зараз високі, і утримувати такий комплекс не просто. Поки що кардинальних змін не планується. Але ще раз повторюся, головне завдання  для нас – створення належних  умов для підготовки спортсменів.

- Яка ситуація з плавання в чернігівському регіоні, чи є умови для підготовки юних спортсменів?
- В Чернігові зараз  йде масштабна реструктуризація ДЮСШ, тобто формат співпраці між міською владою і тими закладами, які готують спортсменів, змінюються і це, звичайно, позитив. Адже досить довгий час дитячий спорт просто стояв на місці, в тому числі і плавання.
Зараз ведемо переговори з керівництвом відділу з питань молоді і спорту міської ради в обличчі Андрія Васильовича Дериземлі, щоб налагодити дії, змінити сам формат відділення плавання. Для більшого розуміння ситуація, наведу приклад - всі спортсмени, навіть професійні і члени національної збірної,мусили платили за себе як звичайні відвідувачі басейну і лише чотири рази на тиждень  його відвідували.Можна сказати, що плавання в Чернігові майже не розвивалося. Більше того, вважаю, що в нас  взагалі не було спортивного плавання, принаймні професійними тренуваннями їх діяльність назвати тяжко. Але вірю, що вдасться змінити ситуацію на краще.

- А сам комплекс Десна Аква Спорт зараз в якому стані? Чиє йому альтернатива в Чернігові?
-По суті, Десна Аква Спорт єдиний басейн не лише в Чернігові, а в і області, в якому можна повноцінно готуватися до змагань. В цілому басейн в хорошому стані, але зараз не вистачає однієї доріжки, адже за міжнародними стандартами басейн має мати шість плавальних доріжок. З незрозумілих причин колишні власники з шести доріжок зробили п’ять, яку мету вони переслідували – не відомо, але тепер це доведеться змінювати, щоб басейн був повністю сертифікованим.
Реконструкція, швидше за все буде, більше косметична, та ж система водопостачання потребує заміни, але це вже питання більше до власників. Наскільки мені відомо, то вони налаштовані на конструктив, але ж не все відразу, будемо поступово розвивати. Головне, що тепер басейн у власності людей, які розуміють необхідність розвитку спортивного життя в регіоні.

- Віримо, що вам вдасться зробити все що запланували та бажаємо успіху на перших змагання всеукраїнського рівня в Чернігові.
- Ми докладемо максимум зусиль, адже Чернігів заслуговує на спортивні змагання такого рівня. В нас заплановано кілька приємних сюрпризів. Для прикладу, 24 серпня, на День Незалежності України, відбудеться урочистий банкет для учасників змагань, а призери отримають медалі з унікальним дизайном.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини