Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:23:47

Всеукраїнський Велодень-2014 в Чернігові. Історія і сьогодення

14.05.2014   13:47Агенцiя

13 травня 2014 року в дискусійному клубі «Експертна думка» відбулася прес-конференція організаторів Всеукраїнського «Велодня-2014» у Чернігові.

Під час заходу журналісти з перших вуст змогли детальніше дізнатися про історію виникнення Велодня в Чернігові, його концепцією та з програмою заходу.

Почалося все з створення Віталієм Фастовим форуму Велофан (velofan.com.ua) наприкінці 2008 року, який об’єднав велосипедистів Чернігова. Учасники цього Інтернет-ресурсу їздили в спільні поїздки, походи та ділились цікавою інформацією. Один з участників размістив інформацию про проведення в Києві та інших містах України заходу «Всеукраїнський Велодень».

В 2009 році активні велосипедисти форуму під керівництвом Дмитра Рогова, почали  роботу над проведенням заходу в Чернігові. Так як дізнались про захід запізно, то про супровід ДАІ не могла навіть іти мова. Зустрілися біля «музичного фонтану», поділились на колони (згідно ПДР) та поїхали по місту. Після пробігу по місту поїхали кататися заміським маршрутом вздовж р. Десна. Як символ Велодня використовували саморобну символіку, намальовану фарбою на тканині. В перший рік на захід приїхало 80 чоловік.

В наступному, 2010 році Дмитро Рогов разом зі своїм другом Сергієм Козінцевим вирішили завчасно взятись за організацію та проведення зоходу. Завдяки допомозі Управління стратегічного розвитку та туризму, в особі Коржинської Тетяни, вони змогли провести захід на Алеї Героїв.  Велопробіг по місту вже  супроводжували машини ДАІ та швидкої допомоги. Після чого учасники проїхали заміським маршрутом за пішохідним мостом вздовж  річки Десна. Як символ Велодня в 2010 році  використовували зелену стрічку, яка і до тепер являє собою візитівку заходу. В цьому році учасників було вже 280.

Наступні роки, 2011-2013 організацією заходу займався Дмитро Рогов.

За цей час кількість учасників збільшилась (2011 – 350, 2012 – 600, 2013 – 800 чоловік) і було вже проблематично підраховувати їх кількість. Таким чином з 2011 року була введена реєстрація, з допомогою якої можна було визначити точну кількість учасникам, а учасникам за реєстраційним номером в лотереї виграти призи. На заходах розповсюджувалась інформація щодо корисності використання велосипеду як виду транспорту, безпеки пересування по дорогам та про необхідність розвитку інфраструктури в нашому місті. В минулому році завершенням заходу була польова каша з чаєм на заміській поляні.

В цьому році організатором Велодня виступає Громадська ініціатива «ВелоЧернігів», Дмитро Рогов – співорганізатор заходу. Впродовж минулих років виникало багато цікавих ідей, які можна було б втілити під час проведення заходу, але на це не було часу і ресурсів, в першу чергу людських.

«Всеукраїнський Велодень» - загальнонаціональне свято, що об'єднує тисячі велолюбителів України у спільному велопараді, що проходить центральними вулицями міст. Учасники акції, незалежно від віку та стилю катання, підтримують здоровий і активний спосіб життя, безпеку і взаємоповагу на дорогах, відстоюють необхідність створення цивілізованих умов для руху велосипедистів у відповідності з європейськими стандартами. Ця акція наразі проходить більш ніж у 50-ти містах нашої держави.

Вже вшосте Всеукраїнський Велодень проводиться у Чернігові.

Я - співкоординатор Першого Чернігівського фотопорталу, також я представляю актив громадської ініціативи «Велочернігів», яка цього року виступає организатором заходу. Різні люди, фірми і Інтернет-ресурси об’єднались в спільну  ініціативу під назвою «Велочернігів» заради організації та проведення Велодня в нашому місті.

Вже другий рік поспіль Перший Чернігівський фотопортал проводить акцію «За здоровий спосіб життя, мій вибір - велосипед». Цього року до нашої просвітницької акції приєднались чернігівські веломагазини «Драйв» та «Велосвіт», які спільно з нами допомагають перетворювати Чернігів на веломісто.

Велодень – це ще і сімейне свято, свято здорового способу життя. Ми чекаємо всіх цілими родинами від мала до велика. «Минулого року найменшому велосипедисту було 9 місяців, найстаршому учаснику Велодня було 75 років. Мама минулорічного рекордсмена зв’язувалась зі мною і обіцяла бути вже з більш дорослим малюком. Ось так від самих пелюшок прищеплюється любов до здорового образу життя, дбайливого ставлення до навколишнього середовища  відповідального ставлення до держави»
Велодень в обласному центрі об’єднує велолюбителів на тільки Чернігова, а й Славутича, Київа, інших міст України та сусідніх держав.

Родзинкою цьогорічного Велодня буде акція «Живий велосипед» - фіксація рекорду України «Рухома фігура велосипеду з найбільшої кількості велосипедистів». На площі близько 4 тис. кв. метрів планується побудувати цю рухому фігуру. Довжина всіх контурів складає близько 700 метрів. Для побудови в одну лінію треба десь 500 учасників з їх велосипедами. Ми плануємо залучити до тисячі учасників.

Декотрі люди кажуть «від мене нічого не залежить», це невірне судження. Коли ми поодинці – нам важко боротись, відстоювати свої інтереси. Тільки об’єднавшись, ми можемо показати як нас багато, яку потужну силу ми представляємо. «Живий велосипед» - це символ об’єднання багатьох заради спільної мети. Рекорд – це символ перемоги.  Як говорять «Один в полі не воїн», а тисяча – це вже потужне військо.

Велодень і майбутній рекорд України це заява активних чернігівців, котрі не на словах а ділом роблять зміни на краще в своєму рідному місті. Своєю участю у акції велолюбителі Чернігівщини бажають привернути увагу влади та громадськості до необхідності створення зручної, екологічної та безпечної велоінфраструктури.

Чернігівцям треба визначитись чи бажають вони жити в сучасному европейському місті.  Я впевнено можу заявити що вибір переважної більшості наших городян – це сучасне европейське місто з розгалуженою велоінфраструктурою, новими будинками і готелями, гарними місцями для відпочинку і туризму. Це місто в якому комфортно жити і працювати. Місто в якому побувавши раз, хочеться приїздити знову і знову.

У нашого міста є потужний туристичний потенціал, яких практично не задіяний. Разом ми можемо перетворити Чернігів на туристичну перлину України і Європи.

Експертна думка

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини