Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:16:19

13 жовтня - цей день в Україні і світі

13.10.2022   11:18Агенцiя

ДЕНЬ 232 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ- DAY 232 RUSSIAN AGRESSION

13 жовтня відзначають Всесвітній день зору, Міжнародний день зменшення небезпеки лих, Всесвітній день зомбі, Міжнародний день костюма, Всесвітній день без бюстгалтера.

Православна церква вшановує пам'ять святителя Михаїла, першого митрополита Київського.

Всесвітній день зору

Всесвітній день зору відзначається у другій четвер жовтня за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

Ця дата позначена у календарі для привернення глобальної уваги до проблем сліпоти, порушення зору та реабілітації людей із порушенням зору. У Всесвітньому дні зору беруть участь різні організації, пов'язані з цією проблемою.

Сліпота – це нездатність бачити. Головні причини хронічної сліпоти це катаракта, глаукома, вікова дегенерація жовтої плями, помутніння рогівки, трахома та захворювання очей у дітей (наприклад, викликані дефіцитом вітаміну А). У світі все ширше зустрічається сліпота, що розвивається з віком, а також сліпота, викликана неконтрольованим діабетом.

За даними ВООЗ, близько 2,2 мільярда людей у всьому світі сліпі або живуть із порушеннями зору. Хвороби очей вражають понад 19 млн дітей. До того ж 82% всіх людей із порушеннями зору – це люди віком 50 років і старші. А оскільки останніми роками кількість людей похилого віку збільшується в багатьох країнах, то й більше людей буде схильне до ризику вікових порушень зору. Тим не менш, більшість випадків сліпоти можна було б уникнути у разі своєчасного лікування.

Міжнародний день зниження ризику лих

Міжнародний день зниження ризику лих щорічно відзначається 13 жовтня. Цього дня ООН закликає людей ділитися накопиченими знаннями щодо зниження небезпеки лих.

Уперше він був відзначений згідно з резолюцією Генасамблеї ООН від 22 грудня 1989 року, як Міжнародний день зменшення небезпеки стихійних лих, у рамках Міжнародного десятиліття зменшення небезпеки стихійних лих (1990-199).

У 1999 році Генеральна Асамблея ООН ухвалила рішення продовжувати щорічно відзначати цю дату як Міжнародний день зі зменшення небезпеки стихійних лих у другу середу жовтня як один із інструментів, котрі сприяють формуванню глобальної культури зменшення небезпеки стихійних лих, включно із запобіганням стихійним лихам, готовності до них.


Іменини: Олександр, Олександра, Олексій, Василь, В'ячеслав, Григорій, Леонід, Матвій, Михайло, Петро, Поліна, Семен.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини