Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 10:13:23

Як і коли святкуватимуть Масницю у 2022 році

20.02.2022   14:18Агенцiя

Масляна, Масниця, Колодій, Сирний тиждень — у цього смачного та веселого свята багато назв.

У 2022 році Масниця розпочнеться 28 лютого і триватиме до 6 березня - Прощеної неділі. А 7 березня 2022 розпочнеться Великий піст, який триватиме до 23 квітня. Великдень 2022 святкуватимемо 24 квітня.

З 28 лютого до 6 березня за традиціями не можна вживати м'ясо. Господині готують величезне розмаїття страв, основним компонентом яких є молочні продукти, тому тиждень і називається Сирним.

Весь тиждень тривають святкові гуляння та обрядові дійства, які є підготовкою до суворого Великодневого посту.

Кожен день Сирного тижня має свої традиції та звичаї.

Понеділок (28 лютого) називається зустріччю Масляної. Головна традиція цього дня – випікання першого млинця. У наших пращурів існувала традиція ці млинці віддавати жебракам, щоб ті згадали покійних родичів. Цього дня також споруджують опудало Масляної та возять його на санях або встановлюють на головній площі.

Вівторок (1 березня) – це заграші або так звані оглядини. Цього дня, як правило, вже починають ходити один до одного в гості, а молодь збирається, щоб придивитися один до одного і вибрати другу половину.

Середа (2 березня) - це ласунка, "тещин день" або Скоромна середа. Цього дня зять має прийти до тещі на млинці, які вона сама приготує. Крім млинців із різними начинками, готують також пироги.

Четвер (3 березня) - це розгуляй або Широкий четвер. З цього дня розпочинаються наймасовіші гуляння. Прийнято ходити в гості, танцювати, водити хороводи, співати жартівливі частівки - словом, робити все, щоб випустити негативну енергію, що накопичилася за зиму.

П'ятниця (4 березня) називається тещиними вечорами. Цього дня теща зі своїми родичами та друзями приходила в гості до зятя на млинці. Якщо дотримуватися цієї традиції, стосунки у тещі та зятя мають бути добрими.

Субота (5 березня) – це золовчині посиденьки. Цього дня у гості звуть сестру чоловіка (золовку) та інших його родичів, щоб поспілкуватися та попліткувати. Можна дарувати один одному маленькі символічні подарунки.

Неділя (6 березня) – проводи та Прощена неділя. Цього дня всі віряни ходять до церкви, а потім просять у близьких та рідних прощення, а у відповідь мають почути: "Бог вибачить, і я прощаю". Також можна згадувати померлих та ходити на цвинтарі. Ще одна традиція – спалювати ввечері опудало, яке символізує зиму.

До речі, на Колодія головною стравою були не млинці, а вареники, які зазвичай готували із сиром та щедро заправляли маслом.
І чи знали ви, що вареник своєю формою символізує молодий місяць — символ жіночої енергії?

Традиція готувати вареники існує ще з часів Трипілля, задовго до млинців. А млинець, круглий та золотий, уособлює тепле весняне сонечко.
 

Останні новини Чернігівщини

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

Презентація монографій, присвячених історії Батурина і Глухова 16:47

11 квітня у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у межах чергового засідання клубу «Краєзнавець» відбулася презентація монографій, присвячених історії двох столиць часів Гетьманщини – Батурина і Глухова.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини