Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 06:55:12

15 лютого - який день, свято та прикмети

15.02.2022   07:44Агенцiя

15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав і День кіберспорту, у Китаї – свято ліхтарів, у США – Президентський день, у Канаді – День національного прапора.

У світі - Міжнародний день операційної медичної сестри, День зав'язування вузликів на щастя, Міжнародний день дітей, хворих на рак. Православна церква святкує Стрітення Господнє, а єврейському календарі – Пурім-катан.

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав в Україні

15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав відповідно до Указу президента країни від 11 лютого 2004 року. Цей день присвячений роковинам виведення радянських військ з Афганістану.

Міжнародний день дітей, хворих на рак

Міжнародний день боротьби з раком у дітей, щорічно 15 лютого відзначають багато країн планети. Ця дата вперше з'явилася у календарі 2001 року з ініціативи Всесвітньої конфедерації батьків дітей, хворих на рак. Перший Міжнародний день було проведено 15 січня в Люксембурзі, проте потім було ухвалено рішення перенести дату на місяць пізніше. Сьогодні День дітей, хворих на рак, проводиться у понад 90 країнах під патронатом Міжнародного товариства дитячих онкологів.

Актуальність проблеми, якій присвячено День, на жаль, зростає. За даними ВООЗ, щорічно у світі близько 215 тисяч дітей молодше 15 років хворіють на рак, і ще 85 тисяч – від 15 до 19 років. При цьому щороку близько 100 тисяч дітей помирають від раку.

Міжнародний день операційної медсестри

Дата тісно пов'язана з іншим професійним святом, яке відзначається 12 травня – Днем медсестри, проте присвячено праці саме тих медичних сестер, які працюють і рятують життя людей разом із лікарями в операційних. Заснований у 2009 році Міжнародною асоціацією операційних медсестер.

Стрітення Господнє

Стрітення — християнське свято, яке відзначається у православ'ї, католицизмі та деяких протестантських конфесіях, зокрема й у лютеранстві. Православною церквою вважається одним із двонадесятих свят. Встановлено на згадку про знаменну для християн подію — зустріч у Єрусалимському Храмі Немовляти Ісуса з праведним старцем Симеоном. Це одне з 12 головних церковних свят на рік. Стрітення - значить "зустріч", зустріч із Господом. У народі ще день назвали "Громниці".

Пурім-катан

Пурім-катан (чи малий Пурім) — своєрідна підготовка до головного свята, яке відбудеться за місяць. Але за традиціями святкування він все ж таки має деякі відмінності. Так, у Пурім-катан не читають сувоя Естер, молитви "Таханун", не носять шелахмунес. Цього дня заведено влаштовувати святкове застілля, звичайно, не таке багате, як у Великий Пурім, а також — важливо радіти і веселитися.

 

Іменини: Василь.

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини