Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 00:32:15

12 лютого - який день, свято та прикмети

12.02.2022   14:09Агенцiя

12 лютого у світі відзначають День науки та гуманізму (День Дарвіна), День дітей-солдат, День шлюбних агенцій, у США – день народження Авраама Лінкольна, а у Вірменії – день святого Саркіса, покровителя закоханих.

У Франції відбудеться відкриття Фестивалю лимонів, а в Італії Венеціанського карнавалу. Православна церква в цей день вшановує пам'ять Трьох Святих — Іоана Златоуста, Василія Великого та Григорія Богослова.

День Дарвіна

День Дарвіна або Міжнародний день науки та гуманізму, присвячений дню народження відомого англійського вченого-натураліста, відзначають щорічно 12 лютого. Чарльз Дарвін, основоположник теорії природного відбору, і навіть теорії еволюції і походження людини, був яскравим представником науки 19 століття, а його теорія була розцінена ще за життя вченого як науковий переворот.

Перший український дослідницький ядерний реактор

У Києві в Інституті ядерних досліджень НАН України, 12 лютого 1960 року, відбувся запуск першого вітчизняного дослідницького ядерного реактора ВВР-М. Потужність першого реактора складала 10 МВт. Головною метою створення першого дослідницького реактора було отримання потужного потоку нейтронів, які потім використали для інших експериментів. Окрім того, він виробляє й різноманітні ізотопи, які теж використовуються у різних галузях промисловості та медицини. У 2010 році реактор модернізували: вчені встановили нові сучасні системи управління й захисту, а також нове сховище для відпрацьованого палива. 2015 року він остаточно вичерпав свій експлуатаційний ресурс, але продовжує працювати.

Міжнародний день дітей-солдат

День Червоної Руки відзначається 12 лютого кожного року як день пам'яті дітей-солдат, змушених брати участь у війнах і збройних конфліктах. Цей день – заклик до дій проти практики мобілізації неповнолітніх, на підтримку дітей, позбавлених нормального дитинства через військові конфлікти на батьківщині.

Як відомо, дітей використовують як солдатів не тільки в Конго, Руанді, Уганді, Судані тощо. Понад 17 країн світу офіційно беруть дітей до армії. Так, у 2009 році приблизно 250 тисяч дітей (лише за офіційними даними) перебували на військовій службі, причому третина з них – дівчатка.

День Червоної Руки був вперше відзначений у 2009 році, коли Факультативний протокол до Конвенції про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах набув чинності. Це сталося саме 12 лютого – протокол був схвалений Генасамблеєю ООН і наразі під ним стоять підписи керівників із понад 100 різних держав.

Собор трьох святих

Собор вселенських вчителів і святителів — соборне свято православної церкви, присвячене пам'яті великих каппадокійців Василя Великого, Григорія Богослова та константинопольського патріарха Іоанна Златоуста, які шануються як вселенські вчителі, чий авторитет має особливу вагу у формуванні догматики. Історія встановлення свята відноситься до правління візантійського імператора Олексія I Комніна, коли в Константинополі точилися суперечки про першість будь-кого з цих Отців церкви. За церковним переказом, у 1084 році до митрополита Євхаїтського Іоанна з'явилися три святителі і наказали встановити спільний день святкування їхньої пам'яті, оскільки усі вони рівні перед Богом.

 

Іменини: Василь, Володимир, Григорій, Іван, Іполит, Максим, Пелагея, Петро, ​​Степан, Федір, Феофіл.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини