Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 23:56:52

9 січня - який день, свято та прикмети

09.01.2022   13:00Агенцiя

9 січня у світі відзначають День хореографа та День подорожі на повітряній кулі, рибалки та торговці святкують день Ебісу, а в Україні згадують про Богдана Хмельницького. У православ'ї це Степанів день, а у католиків Хрещення Господнє.

Ще сьогодні День гри в Бога, у США – День абрикоса, День недільної вечері та День подяки правоохоронним органам, День словесних ботаніків, День "У метро без штанів" та День статичної електрики. У В'єтнамі День школярів і студентів, а на Філіппінах "День Чорного Назарянина".

У цей день, в 1932 році, в руїнах Монте-Альбана був знайдений скарб 13 століття, що належить народності сапотеки. В 1951 році, 9 січня, офіційно відкрилася будівля штаб-квартири ООН у Нью-Йорку, а в 1969 році відбувся перший випробувальний політ літака "Конкорд". 1992 – Гвінея, Венесуела та Чилі визнали незалежність України. Цього ж дня Україна встановила дипломатичні відносини із КНДР. А 2007 року 9 січня презентували сенсорний смартфон першого покоління iPhone.

9 січня відзначають Міжнародний день хореографа. Це свято присвячено людям, які дбайливо зберігають та примножують техніку й пластику танцювального мистецтва, навчають йому майбутніх виконавців.

Термін "хореографія", що увійшов в обіг у 18 столітті, грецького походження і буквально перекладається як "запис танцю, хороводу", є мистецтвом твору та сценічної постановки танцю.

Вважається, що ця професія, незважаючи на зародження танцювального мистецтва ще в Стародавньому світі, з'явилася в 12 столітті, коли виникла потреба в навчанні танцю придворних дам і кавалерів.

Свято бога Ебісу в Японії вважається святом бога багатства та удачі. Його відзначають три дні, від 9 січня. Протягом цих днів торговці і просто люди, що шукають удачу, проводять хід вулицями, що ведуть до храму Ебісу. Там вони вклоняються своєму покровителю.

Православна церква сьогодні шанує пам'ять християнського мученика Стефана, залученого за християнську проповідь в Єрусалимі та побитого камінням приблизно у 33-36 рр. Стефана і з ним ще шістьох єдиновірців обрали апостоли дияконами, які повинні були стежити за порядком при "щоденному роздаванні потреб". Сталося це після того, як серед християн, що походять з діаспори євреїв, виникло невдоволення з приводу несправедливих роздач.

Прикмети:

9 січня – Коляда у розпалі. На Степана було заведено наймати пастухів. Їх пригощали і всіляко вшановували. За старих часів подейкували: "У пастухи наймешся - все село у тебе в боргу буде".

У Степанів день проводили обряди, що захищали від пристріту. На засніженій гірці ставили 12 жердин, до яких дівчата зливали в чашу згубну воду, ніби з серця тугу змивали. Потім воду вихлюпували в центр кола.

Щоб захистити житло від відьм, по кутах ставили осикові кілки. Вірили, що жодна відьма після цього на подвір'я зайти не зможе. А ще в ці дні ворожили.

Іменини: Антоніна, Федір, Тихон, Степан.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини