Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 09:27:58

8 січня - який день, свято та прикмети

08.01.2022   13:58Агенцiя

8 січня віряни вшановують Собор Пресвятої Богородиці.

Свято було встановлено відразу після Різдва, оскільки Марія є однією з найбільш важливих жінок у релігії. А Собором цей день називають тому, що сьогодні відзначають усіх близьких осіб до Діви Марії та Ісуса Христа.

Ще сьогодні у Вірменії – День донора, у Таїланді – День дітей. На Кіпрі відбудеться святкування на честь Кіккської ікони Божої Матері, у КНДР відсвяткують День народження Кім Чен Іна, а в Греції – фестиваль жінок, Гінайкратію. Також у світі відзначають День обертання Землі, День поширення мікробів радості, День візерунка з ромбів, День комп'ютерного набору та День повитух.

У США - День ванни з піною, День "Покажіть та розкажіть на роботі", День зимового догляду за шкірою, День англійської іриски, День спостереження за чоловіками, День війни з бідністю.

Собор Пресвятої Богородиці

На другий день Різдва у православ'ї відзначають дуже важливе свято – Собор Пресвятої Богородиці. Церква звертається до Богородиці з подячними та хвалебними піснями, вона народила Ісуса. День називається Собором, бо це не одне з тих окремих свят лише на честь Богородиці (є свята її Зачаття, Різдва, Благовіщення та інші). Цього дня свято спільне (соборне) разом із іншими особами, які були близькі до самої Діви Марії та Спасителя.

Тому в цей день також вшановують Йосипа Обручника, предка Ісуса царя Давида, брата Спасителя святого Якова, який супроводжував разом з батьком Мати Божу та Богонемовля Ісуса під час втечі до Єгипту.

 

Прикмети:

Якщо у цей день буде заметіль і мороз, то й літо буде холодним.

Якщо після заходу сонця небо забарвлюється у червоний колір – слід чекати сильні морози;

Ворожіння на врожай та шлюб у цей день є правдивими.

Іменини: Олександр, Василь, Григорій, Дмитро, Юхим, Йосип, Костянтин, Леонід, Михайло, Микола, Анфіса, Марія.

Останні новини Чернігівщини

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

Презентація монографій, присвячених історії Батурина і Глухова 16:47

11 квітня у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у межах чергового засідання клубу «Краєзнавець» відбулася презентація монографій, присвячених історії двох столиць часів Гетьманщини – Батурина і Глухова.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини