Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:24:19

24 грудня - який день, свято та прикмети

24.12.2021   08:05Агенцiя

24 грудня Різдвяний святвечір у католиків і протестантів, в Україні відзначають професійне свято працівники архівів, а у православних – День пам'яті преподобного Никона Печерського.

Святвечір у західних християн

Сьогодні Святвечір у багатьох західних країнах, як і Різдво, це сімейне свято. Навіть ті, хто не відвідує церкву, збираються ввечері за столом усією родиною.

Назва "Святвечір" походить, як вважають, від слова "сочиво" - це особлива зернова каша, зазвичай із медом та фруктами. Традиційно куштувати "сочиво" належить напередодні свята лише після літургії, яка з'єднується з вечірньою. Традиція не їсти їжі до першої вечірньої зірки, пов'язана зі спогадом про появу зірки на Сході, що сповістила про народження Христа.

У різдвяний Святвечір у церквах вранці служать месу за чином Адвента, а меса надвечір'я Різдва починається зазвичай опівночі, але з пастирських міркувань дозволено починати богослужіння на кілька годин раніше.

Повсюдно поширений і звичай залишати за різдвяним столом вільне місце. Якщо хтось прийде в будинок на Різдво, то буде прийнятий, як брат. Цей звичай – знак пам'яті про близьких та дорогих людей, які не можуть цього дня зустріти свято разом із сім'єю.

День працівників архівних установ

24 грудня в Україні відзначають День працівників архівних установ. Це свято було встановлено 30 жовтня 1998 р. відповідно до Указу Президента України.

У День працівників архівних установ вітання приймають понад три тисячі працівників державних установ України, зайнятих в архівознавстві. Вони працюють у понад семи сотнях організацій, підпорядкованих Державному комітету. На плечах українських архівістів лежить турбота про майже 60 мільйонів одиниць зберігання різних видів документів.

У них вся історія України: великі та малі події, історія поколінь, як конкретних людей, так і родів, і міст, і селищ. А працівники архівних установ зберігають, комплектують і обліковують усі ці документи.

Церковне свято

Православна церква шанує пам'ять преподобного Никона Печерського - святого, який народився в XI столітті і зазнав голоду і мук за віру.

Преподобний Никон Печерський народився в багатій і знатній родині, з дитинства мав славу лагідної і доброї дитини, тягнувся до Бога. Юнаком пішов у монастир і став ченцем Києво-Печерського монастиря.

1096 року, коли на київські землі напали половці, Никон і всі брати потрапили в полон до ворога. Три роки ченці терпіли катування половців. Никонові господар підрізав жили, щоб той не втік. Але преподобний, за допомогою хреста та молитви, стійко зносив голод і муку.

Коли кияни уклали мир із половцями, головний мучитель Никона прибув до Печерського монастиря і з подивом упізнав в одному з ченців свого бранця. Ворог розкаявся у скоєному, прийняв хрещення і вирішив до останнього подиху служити преподобному.

 

Іменини: Адам, Вікентій, Данило, Омелян, Іван, Леонтій, Лука, Микола, Никифор, Нікон, Петро, Терентій, Филимон.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини