Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 18:58:41

На роки або сезон: який варіант святкової ялинки більш екологічний?

17.12.2021   16:35Агенцiя

У нас часто питають, особливо перед святами, який варіант новорічного дерева більш екологічний? Для багатьох ялинка — це неодмінний символ Нового року та Різдва, тож яку обрати безпечніше для довкілля — живу чи штучну?

Довгий час серед екоактивістів точаться суперечки навколо цієї теми, яку можна було б порівняти із дискусією, що було раніше — яйце чи курка? Але, на жаль, в ситуації з ялинками, все залежить від обставин, тому ні в кого немає однозначної відповіді. У нас також.
Втім, сподіваємося, цей лонгрід допоможе вам зробити свій свідомий вибір, зваживши усі «за» та «проти». Сьогодні спробуємо розібратися, які переваги та недоліки мають живі ялинки, а які мають штучні. А якщо ви готові в цьому році до експериментів, покажемо деякі екологічні альтернативи самим ялинкам, які не зіпсують атмосферу свята.
Отже, почнемо зі штучної ялинки. Ще декілька років тому, їх асортимент, представлений на українському ринку, скоріше нагадував купу зелених пластикових йоржиків. Зараз — це питання лише платоспроможності покупця. Дорожчі литі ялинки за зовнішнім виглядом нічим не поступаються справжнім деревам. А в деяких випадках, мають навіть кращі естетичні якості — більш пухнасті, симетричні, з імітацією припорошених снігом гілок. Таким чином, вже не треба морочитись як розвернути дерево, аби воно виглядало рівним чи щоб не було видно стовбур. А «засніжені» штучні ялинки мати чудовий вигляд навіть за мінімальної кількості прикрас.
Довговічність і можливість використання впродовж багатьох років — ще одна немала перевага таких ялинок, яка зекономить сімейний бюджет. І варто пам‘ятати про пожежну безпеку. Чимала кількість електричних прикрас на дереві вимагають обережного використання, а водночас штучні ялинки виготовляють із вогнестійких матеріалів.
Щоб не було відчуття, що ми тут рекламуємо штучні ялинки, поговоримо про їх недоліки. Варто зазначити, що вони досить серйозні.
Багато хто віддає перевагу штучним ялинкам саме з екологічних міркувань, вважаючи, що вирубка дерев чинить шкоду довкіллю. Проте, це не зовсім так. Річ у тому, що державні лісогосподарські підприємства та різні лісокористувачі вирощують новорічні ялинки на спеціальних плантаціях або заготовляють їх під час проведення рубок формування та оздоровлення лісів. Такі методи навпаки мінімізують шкоду для навколишнього середовища. А плантації ялинок нічим не відрізняється від плантацій кукурудзи або злакових культур: врожай збирають, на місці зрубаних саджають нові, доглядають за ними та знову зрубують на продаж. Тому, покупка легальної ялинки жодним чином не означає, що ви не дбаєте про природу. Про те, як перевірити чи законно зрубали ялинку, аби не підтримувати бізнес браконьєрів, ви дізнаєтеся читаючи допис далі.
Тож, саме сумнівна екологічність штучної ялинки є її головним недоліком. Ресурси, які необхідно витратити на її виготовлення, перевезення та продаж значно більші, аніж для живої. За підрахунками міжнародної організації «Greenpeace», штучна ялинка окупає свій екологічний слід тільки в тому випадку, якщо нею користуються протягом 20 років.
Велику частину штучних дерев виготовляють у Китаї або Тайвані, тож везуть до нас здалеку, витрачаючи паливо і викидаючи в атмосферу парникові гази. І це ще без урахування шкоди довкіллю, яку наносить робота самого підприємства.
Для виробництва ялинок часто використовують полівінілхлорид (ПВХ) — різновид пластику, який не переробляється і містить шкідливі токсичні речовини. Очевидно, що опиняючись на смітнику, вони потрапляють у ґрунт, воду і до нашого організму.
До недоліків штучних дерев можна додати досить високу ціну (за якісні ялинки), яку не кожен може собі дозволити витратити за один раз, а також властивість збирати і накопичувати пил, що може стати проблемою для людей схильних до алергічних реакцій та захворювань дихальної системи.
Якщо ви твердо вирішили обрати штучне дерево, наша головна порада — користуйтеся ним багато років і не купуйте нове. Це стане чудовим прикладом розумного і свідомого споживання. А при покупці дотримуйтеся 5 корисних правил:

•    Не купуйте надто дешевого виробу. Як кажуть, дешева рибка — погана юшка. А цьому випадку неякісні матеріали.
•    Уважно огляньте усі стики й частини дерева: надійність кріплення голок до гілок і гілок до стовбура. від цього залежить термін експлуатації.
•    Не соромтесь понюхати штучну ялинку. Вона не повинна мати різкого хімічного запаху.
•    Попросіть продавця надати сертифікат якості, аби переконатися, що ялинка виготовлена з безпечних і вогнестійких матеріалів.
•    І наостанок, враховуйте розміри вашої оселі. Якщо у вас нема місця для зберігання цілого дерева, то обирайте таке, що розкладається і не купуйте надто великої ялинки.

А зараз трохи інтерактиву! Заплющте очі та подумайте про найкращий Новий рік у своєму житті. Що ви відчуваєте? Закладаємося, що багато хто, зараз уявив теплий і витончений аромат свіжої хвої. Власне, це і є головна перевага живої ялинки, з якою ми асоціюємо свято та щасливі дитячі спогади. Цей «Новорічний запах» — результат вивільнення фітонцидів — біологічно активних речовин, котрі пригнічують та вбивають бактерії, грибки та інші шкідливі організми.
Про екологічні переваги живих ялинок над штучними вже було згадано. Додамо, що вони біорозкладні, піддаються переробці. В деяких родинах покупка ялинки із покоління в покоління — щорічна традиція.
Недоліки у вибору живого дерева теж є. По-перше, це правильна утилізація дерева. Якщо у січні відправити його просто на смітник, то як і інше органічне сміття воно буде виділяти метан та вуглекислий газ, що впливають на зміну клімату. Тому, живу ялинку потрібно здавати на переробку. Так, наприклад, в Чернігові дерева після свят приймає КП «Зеленбуд» і перетворює їх на сировину для утеплення рослин та мульчу.
Не довговічність живих дерев, їх поступове осипання також можуть зіпсувати святковий настрій. Кожен господар та господиня знають скільки клопоту завдають сухі голки, які застрягають у килимах, шерсті тварин, швах між ламінатом та ін. Якщо встановити ялинку за тиждень до свята, то в новорічну ніч дерево вже більше нагадує скелет для Хелловіну. А за 1–2 дні до Нового року, то асортимент ялинок дуже малий і неякісний.
Якщо ви обираєте живе дерево для святкування нового року, тут наша головна порада — не купувати його у сумнівних продавців, які наживаються на незаконній вирубці дерев. Розпізнати їх вам допоможуть наступні поради:
•    Ніколи не купуйте зрізаний вершечок дерева. Це практично у 100% випадків означає, що його зрізали незаконно і таким чином знищили ціле дерево. Лісівники та підприємці, які вирощують ялинки для продажу, ніколи такого не роблять.
•    Купуйте тільки промарковані спеціальними чіпами ялинки. Таке маркування буває двох видів - самоклейні етикетки або пластмасові бирки-стяжки. Ці засоби розриваються при спробі їх зняття, тому їх повторне використання неможливе. Вони мають індивідуальний номер та штрих код, який заноситься у Систему електронного обліку деревини. За цим номером можна перевірити походження ялинки, ввівши його на сайті open.ukrforest.com, якщо інформація за номером відсутня, то це може свідчити, що дерево зрубали незаконно.
•    Не думайте, що всі ялинки зроблені із гілочок (імітація дерева зі зв'язаних разом хвойних гілок) не завдають шкоди лісу. Люди, котрі не вміють правильно обрізати гілки, нищать ціле дерево. Тому, поцікавтеся у продавця виробником і тим, звідки взялася сировина для виготовлення.
•    Купуйте ялинку безпосередньо у лісгоспі або неподалік у спеціально облаштованих точках продажу.
•    Щоб перевірити свіжість ялинки - злегка її потрясіть і проведіть рукою по голочках - вони не повинні при цьому опадати.
Останнім часом дуже популярними стали варіанти покупки живих ялинок у горщиках із можливістю їх подальшого висадження у відкритий ґрунт. Це, звісно, позбавляє від необхідності думати як утилізувати дерево після свята і, при цьому, можна зробити добру справу — посадити дерево. Але будьте готові до відповідальності, яку ви берете на себе, купуючи новорічну красуню в горщику. Ялинки — дуже вибагливі у догляді рослини й потребують особливого температурного режиму, а дерево з горщика часто не приживається після висадки через слабку кореневу систему, її пошкодження чи недотримання норм догляду за рослиною. Перед покупкою уважно почитайте поради експертів щодо правильного вибору дерева і що робити з ним далі.
І наостанок як ми обіцяли декілька екологічних альтернатив, якими можна замінити звичні для нас штучні або живі ялинки без шкоди для довкілля.
•    Прикрасити живе дерево, яке росте поруч із вашим будинком.
•    Новорічна ялинка, надрукована на тканині чи папері, намальована на крейдяній дошці (звучить може й смішно, але виглядає чудово)
•    Колаж з фотографій на стіні у вигляді ялинки, прикрашений гірляндами
•    Імітація ялинки з електричних гірлянд
•    Прикрасити оселю купленими або знайденими у лісі гілками хвої або інших рослин.
•    Імітація ялинок з різних матеріалів або побутових речей: дерев‘яні палички, шишки, фанера, книги, пляшки, папір, метал та ін.

А який варіант ялинки цього року оберете ви?



 ГО «Еко Місто Чернігів»

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини