Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:35:46

28 листопада - який день, свято та прикмети

28.11.2021   08:29Агенцiя

28 листопада в Україні відзначають День працівника системи фінансового моніторингу, у світі - День милосердя, а в Албанії та Панамі День незалежності. У православних – день пам'яті преподобного Паїсія Величковського, початок Різдвяного посту, а у католиків – перша неділя Адвенту.

День працівника системи фінансового моніторингу

День працівника системи фінансового моніторингу у календарі професійних свят України з'явився у 2020 році. Тепер його відзначатимуть щороку 28 листопада.

Державний департамент фінансового моніторингу України було створено у складі Міністерства фінансів у січні 2002 року для більш ефективного виконання рекомендацій ФАТФ – Групи розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей. А вже 2004 року Державний департамент фінансового моніторингу України був прийнятий до складу групи "Егмонт" - об'єднання підрозділів фінансової розвідки країн світу, створеного для ефективної боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму на міжнародному рівні.

Згідно з указом президента Володимира Зеленського, День працівника системи фінансового моніторингу засновано для того, щоб підкреслити вагомий внесок цих професіоналів у затвердженні Україною статусу надійного партнера міжнародної громадськості у сфері запобігання та протидії відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

День милосердя

Всесвітній день співчуття, або Всесвітній день милосердя – World Compassion Day – свято дуже молоде. Його відзначають з 2012 року, а ініціатором його заснування став індійський журналіст та громадський діяч Прітіш Нанді.

Суть свята: просування способу життя, в основі якого лежить відмова від заподіяння шкоди та болю будь-якому прояву життя. Ідея прийшла з джайнізму, який є наріжним каменем індуїзму та йоги. Саме принцип ахімси є основою філософії Махатми Ганді. "Якщо ми не повернемося в ахімсу, ми не зможемо зробити світ кращим для майбутніх поколінь", – говорить Прітіш Нанді.

Ініціатори Всесвітнього дня милосердя закликають не стільки до зменшення зла у світі, скільки до зміни напряму дії людей - проти самого зла, а не проти людини, яка його творить. Досить складне філософське визначення насправді дуже легко формулюється двома християнськими заповідями: "Не убий" і "Люби ближнього твого, як самого себе".

Перша неділя Адвенту

Адвент - передріздвяний час, до якого приурочені численні католицькі обряди та звичаї. Адвент – час очікування Різдва Христового. Тривалість Адвенту близько чотирьох тижнів, що містить, зазвичай, 4 неділі, тобто 3 повні тижні з додаванням від 1 до 6 днів залежно від того, на який день тижня припадає Різдво.

Відомий дітям календар Адвенту народився нещодавно, наприкінці минулого століття. Його вигадала німкеня фрау Ланг для свого сина, щоб зробити очікування Різдва цікавішим. Найбільш звичною формою календаря Адвенту є коробочка з віконцями, що відкриваються, за кількістю днів Адвенту, що містить зроблені з шоколаду фігурки.

 

Різдвяний піст

Різдвяний піст називають ще Пилипівським або Пилипівками, оскільки його переддень припадає на день пам'яті апостола Пилипа, 27 листопада. У православ'ї його також називають Чотиридесятницею, оскільки піст, встановлений на честь Різдва Христового, триває 40 днів - до самого переддня світлого свята.

Піст суворий: у ці дні християни відмовляються від м'яса, яєць, молока та олії тваринного походження. А в понеділок, середу та п'ятницю забороняється вживати і олію. Риба дозволяється тільки у суботні та недільні дні, а також у великі свята. У період з 2 до 6 січня піст посилюється: їсти рибу не можна навіть у суботу та неділю.

Піст закінчується в ніч з 6 на 7 січня з першою зіркою - тієї самою, що вказала волхвам шлях до немовляти Ісуса.

 

Іменини: Григорій, Гурій, Дмитро, Микита, Микола, Паїсій, Петро, Пилип, Хома, Анатолій.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини