Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 19:01:33

19 листопада - який день, свято та прикмети

19.11.2021   07:46Агенцiя

19 листопада в Україні день працівників гідрометеорологічної служби та день скловиробника, у світі відзначають день чоловіків та день туалету, у православних – День пам'яті святителя Павла, патріарха Константинопольського, сповідника.

День працівників гідрометеорологічної служби входить до офіційних професійних свят України. Він був заснований президентом України Леонідом Кучмою у березні 2003 року та відзначається щороку 19 листопада.

Метеорологічна служба України була заснована ще у 1921 році, а у 1929 році її об'єднали з гідрологічною службою до Гідрометеорологічного комітету. У 1940 році комітет був перейменований на Управління гідрометеорологічної служби СРСР.

У сучасній Україні головною метеорологічною організацією є гідрометеорологічний центр Держслужби з надзвичайних ситуацій України. Наразі чисельність працівників гідрометеорологічної служби України становить понад п'ять тисяч осіб.

День скловиробника в Україні відзначається щорічно 19 листопада. З'явився в українському офіційному календарі професійних свят у 2003 році.

Підставою для вибору 19 листопада днем професійного свята скловиробників стало те, що 19 листопада 1711 народився російський вчений-природознавець Михайло Ломоносов. Він був творцем хімічного виробництва глазурі, скла, порцеляни, розробив технологію та рецептуру кольорового скла, яке використав для створення мозаїчних картин.

Більшість скловиробників України об'єднує заснована у 1997 році асоціація підприємств скляної промисловості "Скло України". До неї входять як місцеві, так і іноземні виробники листового та художнього скла, посуду та склотари, а також постачальники сировини, обладнання та послуг для виробництва скла. Члени асоціації виробляють понад 80% склопродукції у країні.

Щорічно 19 листопада у світі відзначається Міжнародний чоловічий день (International Men's Day, IMD), з метою наголосити на позитивній ролі чоловіків у сім'ї та суспільстві.

Ініціатором сьогоднішнього Міжнародного чоловічого дня став доктор Джероме Тілуксінгх із університету Вест-Індії. Він запропонував заснувати свято, яке підкреслить позитивну роль чоловіків у сім'ї та суспільстві. На сьогодні це свято відзначають у більш ніж 50 країнах світу: Австралії, Австрії, Великій Британії, Угорщині, Гані, Ізраїлі, Індії, Ірландії, Італії, Канаді, Китаї, Норвегії, Пакистані, Росії, США, Сінгапурі, Тринідад та Тобаго, ПАР, Ямайці та інших.

Метою Міжнародного чоловічого дня є привернення уваги до гендерної дискримінації чоловіків при визначенні важливості їхньої ролі в сім'ї і вихованні дітей. Також організатори свята наголошують на збереженні здоров'я хлопчиків і чоловіків, на їхньому соціальному, емоційному, фізичному та духовному благополуччі.

19 листопада був проголошений Всесвітнім днем туалету у 2001 році під час міжнародної конференції у Сінгапурі, присвяченій проблемам туалетів. До речі, місце проведення конференції було обрано невипадково: Сінгапур відомий бездоганною чистотою туалетів.

У православній церкві 19 листопада вшановується пам'ять Павла Сповідника, єпископа Малої Азії. За життя йому довелося зіткнутися з численними протестами та нападами, оскільки в цей період проводилася активна діяльність, спрямована проти християнських святинь та прихильників цієї віри. Сам Павло разом зі святим Феофілактом був також схильний до гонінь і переслідувань, внаслідок чого був убитий.

Прикмети:

  • Беззоряна ніч обіцяє швидкий снігопад.
  • Якщо в небі кружляють зграї птахів, то скоро випаде сніг.
  • Безвітряна погода - до швидкого похолодання. 
  • Гуси купаються в річці або озері – до потепління.

Місячне затемнення:

Часткове місячне затемнення відбудеться у п'ятницю, 19 листопада 2021 року. Це буде найдовше часткове місячне затемнення з 1440 року і найдовше до 2669 року.

Іменини:

Василь, Арсеній, Анатолій, Герман, Гаврило, Віктор, Микита, Лука, Костянтин, Павло, Микола, Клавдія, Єфросинія, Олександра, Ніна, Матрона, Серафима.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини