Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:33:09

8 листопада - який день, свято та прикмети

08.11.2021   08:28Агенцiя

У світі відзначають день радіології та день урбанізму. Крім того, сьогодні Всесвітній день без Wi-Fi і день піаніста.

У другий понеділок листопада традиційно у світі відзначають День сиріт, який у США започаткував благодійний фонд The Stars Foundation. Це свято покликано донести до людей інформацію про необхідність допомоги дітям, які залишилися без батьків унаслідок військових конфліктів, стихійних лих чи нещасних випадків.

Всесвітній день без Wi-Fi – World Day Without Wi-Fi – прийшов до нас із Венесуели. Головним його завданням є звернути увагу громадськості на можливі ризики для здоров'я, пов'язані з бездротовими технологіями.

Медики із ВООЗ стверджують: радіочастотний діапазон, у якому працює Wi-Fi, не несе відчутної загрози здоров'ю людей. Але якщо людям це і не видається небезпечним, про природу цього не скажеш. Принаймні так вважає Міжнародна федерація захисників довкілля Federaciоn Ambientalista Internacional, зареєстрована у Венесуелі. Саме ця організація у 2016 році оголосила 8 листопада Всесвітнім днем без Wi-Fi, щоб звернути увагу громадськості на можливі ризики, пов'язані з повсюдним використанням бездротових технологій, та закликати людей використовувати кабельне підключення замість бездротового.

Міжнародний день радіології відзначають у різних країнах світу 8 листопада. Це свято з'явилося у 2012 році, за ініціативи Європейського товариства радіологів, Товариства радіологів Північної Америки, а також Американського коледжу радіології.

Дата свята присвячена річниці відкриття рентгенівського випромінювання у 1895 році. Під час своїх досліджень Рентген випадково помістив під пучок променів руку і здивувався, коли побачив власні кістки. Тоді й був виявлений ефект, який нині широко використовується в медицині для вивчення стану внутрішніх органів людини за допомогою рентгенівського випромінювання. До речі, український фізик Іван Пулюй відкрив рентгенівське проміння ще в 1881 році. На міжнародній електротехнічній виставці він показав трубку, яка випромінювала такі самі промені. Проте виставка мала технічний характер, тому у відкритті вченого не побачили цінності для медицини.

8 листопада також відзначають Всесвітній день містобудування або Всесвітній день урбанізму. Ідею свята запропонував професор Університету Буенос-Айреса Карлос Маріа делла Паолера, щоб зацікавити суспільство професійним проектуванням різних міських споруд. Нині свято відзначається більш ніж у 30 країнах світу.

Неофіційний День піаніста щороку відзначають 8 листопада. Незважаючи на відсутність офіційного статусу, це свято з кожним роком стає все популярнішим у музичному середовищі та впевнено виходить на міжнародний рівень.

8 листопада у православ'ї - це день великомученика Димитрія Солунського. Йому моляться про сміливість, хоробрість, терпіння у випробуваннях.

Прикмети:

  • Іній з ранку віщує сніжну зиму.
  • Теплий день – до теплої і сирої зими.
  • Якщо річки жодного разу не покривалися льодом, то до кінця листопада морозів не буде.
  • Сніг випав 8 листопада – весна буде пізньою.

Іменини: Антон, Опанас, Василь, Дмитро, Марк.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини