Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 19:07:15

4 листопада - свята, прикмети та іменинники

04.11.2021   08:20Агенцiя

4 листопада у світі святкують день добра, день дорожнього регулювальника, день здорового глузду та день якісної роботи.

В Україні – день залізничника, а в Італії – день перемоги у першій світовій війні. У Британії ніч Гая Фокса, в Панамі день прапора, а в США національний день цукерок. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

Сьогодні працівники залізничного транспорту України відзначають своє професійне свято. День залізничника встановлений Указом Президента України №1140/2002 від 11 грудня 2002 року.

Днем залізничника ця дата стала з ініціативи працівників Львівської залізниці. Виявляється, саме 4 листопада 1861 року, ще за часів Австро-Угорської імперії, на територію сучасної України — до Львова — прибув перший потяг, який мав назву "Ярослав". У нинішньому розумінні "Ярослав" був поїздом міжнародного сполучення. Він з'єднував Відень, Краків, Перемишль і Львів.

У Великій Британії понад чотири століття в ніч з 4 на 5 листопада святкують ніч Гая Фокса або Ніч феєрверків. Насправді це свято – символ порятунку монархії і день страти змовників, одного з яких звали Гай Фокс. Цей дворянин був одним із учасників "Порохової змови" 1605 року, метою якої був військовий переворот у Великій Британії.

Змовникам не вдалося втілити у життя задумане. Про те, що у підземеллях парламенту планують підірвати величезні діжки з порохом, стало відомо у королівському оточенні. У ніч проти 5 листопада у підземеллі схопили Гая Фокса. Він не був ватажком перевороту, але був відповідальним за підрив діжок, оскільки розбирався у вибухових речовинах. Гая Фокса помістили до Тауера і стратили за кілька днів разом із іншими змовниками. Його ім'я стало символом замаху на королівську владу.

Православна церква 4 листопада святкує День Казанської ікони Божої Матері. Це свято відзначають двічі на рік: 21 липня та 4 листопада. Люди вірять, якщо щиро звернутися з молитвою до Пресвятої Богородиці саме цього дня, то молитва матиме унікальну силу.

Прикмети:

  • якою буде погода в цей день - такою буде і зима;
  • цілий день ясно - до похолодання.

Іменини: Ганна, Єлизавета, Іван, Іраклій, Павло, Федір.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.