Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 07:45:17

31 жовтня - який день, свято та прикмети

31.10.2021   10:54Агенцiя

31 жовтня у світі святкують Хелловін, день економії, день Чорного моря, в Україні день автомобіліста і дорожника, а в США – день 36 штату Невада. Лютерани відзначають день реформації, а православні - пам'ять апостола і євангеліста Луки.

календар

календар

Сьогодні світ святкує Хелловін — переддень Дня всіх святих (Самайн). Кажуть, Хелловіну не менше двох тисяч років. Витоки це суперечливе свято бере з кельтської культури. У кельтів існували чітко позначені "початки пори року". Їх було чотири. Самайн знаменував собою прихід зими і відзначався 31 жовтня. А наступний після Хелловіна день - 1 листопада - у VII столітті був призначений Папою Боніфацієм IV Днем усіх святих. Це свято мало відвернути народ від укорінених звичаїв язичників. 2 листопада пізніше назвали Днем усіх душ, тобто Днем пам'яті. Але, незважаючи на всі спроби церкви викорінити Хелловін, свято все одно залишилося актуальним до наших днів. Раніше Хелловін, або переддень Дня всіх святих, святкували переважно в Європі, потім він став важливим святом для громадян США. Нині він поступово повертається до європейської культури. Американці святкують Хелловін особливо яскраво. Вони надягають маски, запалюють свічки, а діти ходять до сусідів, вимагаючи в жартівливій формі солодощі.

Щорічно в Україні відзначається свято тих, хто не уявляє свого життя без машини - будь-то автолюбитель або професійний водій. У події немає фіксованої дати, але в 2021 році свято випадає на 31 жовтня. День автомобіліста в нашій країні відзначають всі бажаючі, а не тільки ті, хто працює з технікою регулярно.

31 жовтня відзначають Міжнародний день Чорного моря. Це свято з'явилося в 1996 році, коли шість причорноморських країн — Болгарія, Румунія, Туреччина, Грузія, Росія та Україна — підписали Стратегічний план дій щодо реабілітації і захисту Чорного моря. Головною метою Дня стало привернення уваги міжнародної спільноти до того, які непоправні збитки морю завдають забруднення води і глобальне потепління.

Міжнародний день економії або Всесвітній день заощаджень відзначають "на згадку про перші збори ощадних банківських інститутів усіх країн", які відбулися 27 жовтня 1924 року та зібрали  представників ощадбанків з 29 країн на Перший міжнародний конгрес. В останній день конгресу - 31 жовтня - вирішили щороку відзначати цей день як Всесвітній день заощаджень. Італійський професор Равізза проголосив цей день Міжнародним днем економії.

День Реформації – свято на честь заснування Євангелічної Церкви. Як свідчить історія, цього дня в 1517 році німецький реформатор Мартін Лютер прибив до дверей парафіяльної церкви міста Віттенберга свої знамениті "95 тез", започаткувавши тим самим початок широкої дискусії про дієвість індульгенцій, що в свою чергу стало початком Реформації у західному християнстві.

Православна церква сьогодні вшановує пам'ять святого Луки, якого вважають автором чотирьох Євангелій. Також він відомий як один із 70 апостолів і сподвижник апостола Павла. Прийняв мученицьку смерть поблизу Фів. Написав за життя не лише 4 Євангелії, а й Дії святих апостолів. Згідно з історичними відомостями, саме Лука є першим іконописцем.
 
У народі день Луки часто називали "Луків день". 31 жовтня намагалися обов'язково з'їсти хоч трохи цибулі, щоб зберегти здоров'я на весь наступний рік. Будинок чи квартиру цього дня прикрашали оберегами. Найкраще, якщо це будуть горіхи чи свічки. Їх потрібно помістити біля вікон, а також розкидати по кутках. Але найважливіше — гарбуз із запаленою всередині свічкою, який потрібно поставити навпроти вхідних дверей.

Прикмети погоди 31 жовтня

    Якщо на цибулі багато лушпиння, то зима буде морозною.
    Південний вітер дме – до потепління.
    Кіт часто підлогу дряпає – до сильних вітрів.
    Якщо сніг ще жодного разу не випав, то зима буде пізньою.

Іменини:
Йосип, Юлій, Лука, Марина, Злата, Юліана, Гавриїл, Давид, Юліан, Семен

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини