Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 04:01:38

Найкращі засоби для відлякування комарів: у саду, на пікніку та вдома

28.06.2021   11:45Агенцiя

Літо — час пікніків, риболовлі, кемпінгу та походів із сім'єю та друзями. Але, на жаль, влітку також починається і битва проти комарів.

Існує ряд безпечних природних способів, як утримати цих кровопивців подалі від будинку і саду і, що важливіше, від себе.

 

Дратівливий писк і неприємні укуси — далеко не єдине з того, що робить комарів небажаними гостями. Більше 3000 видів цих комах переносять одні з найсерйозніших хвороб людства: малярію, лихоманку Західного Нілу, філяріоз, енцефаліт, жовту лихоманку, лихоманку денге та ін.

Три фактори, які роблять нас привабливими для комарів

Цікаво, що комарі, як правило, вибирають своїх жертв. Мабуть, не всі ми однаково смачні. Під час одного з досліджень було виявлено, що комарі у два рази частіше сідають на людей із групою крові О, ніж на людей із групою крові А.

Комарі визначають ціль за запахом вуглекислого газу, який ми видихаємо. Не дивно, що людей, які видихають більше вуглекислого газу (крупніші люди), кусають частіше. Ці комахи відчувають запах молочної і сечової кислот, аміаку та інших речовин. Тому тренування на відкритому повітрі робить нас смачнішими для комарів.

Комарам також подобаються деякі бактерії на шкірі людей. Дослідження, здійснене у 2001 році, показало, що люди з більшою кількістю бактерій певного типу «апетитніші» для комарів. Особливо, якщо бактерії зосереджені на якійсь області. Наприклад, на щиколотках — на них завжди більше колоній бактерій, ніж на інших ділянках шкіри.

Ряд досліджень показав, що комарі вдвічі частіше кусають вагітних жінок. Це може бути пов'язано з тим, що вагітні жінки видихають майже на 21% більше вуглекислого газу.

Цих комах приваблюють і певні кольори одягу: наприклад чорний, синій і червоний. Носіння світлого одягу допоможе захиститися від неприємного укусу.

Як відлякувати комарів у приміщенні та на вулиці

1. Трави та квіти

Наповніть свій простір на відкритому повітрі рослинами, які відлякують комарів. Ось декілька видів таких трав:

Розмарин — це багаторічна рослина, яка прикрасить будь-яке місце у дворі. Вона містить ароматичні ефірні масла, які ненавидять комарі. Розмарин також можна вирощувати в горщиках і заносити на зиму до будинку.

Лаванда — ще одна ароматична трава. Вона має сріблясто-зелене листя та квітне гарними фіолетовими суцвіттями від раннього літа до осені.

Базилік легко вирощувати, він дуже корисний і його можна використовувати в кулінарії у якості приправи. Існує безліч різних типів базиліку. Вважається, що лимонний і перуанський базилік найкраще відлякують комарів.

2. Пахощі

Комарам не подобається дим, а ароматний дим — іще більше. Використовуйте ароматичні палички, які містять різні інгредієнти, включаючи цитронелу, евкаліпт і гвоздику.

3. Кавова гуща

Щоб зупинити розмноження комарів у саду, розкидайте використану кавову гущу в місцях стоячої води. Під її впливом личинки комарів спливають на поверхню водойми і гинуть.

4. Вентилятор

Збираючись відпочити ввечері на відкритому повітрі у дворі, встановіть неподалік пару вентиляторів.

5. Летючі миші

Кажани харчуються комарами, і чим більше летючих мишей живе у вашій місцевості, тим менше у дворі буде комарів.

6. Птахи

Птахи багатьох видів, включаючи ластівок, їдять дорослих комарів і їхні личинки. Розвісьте на деревах годівниці, приваблюючи таким чином пташок до вашого саду або двору.

7. Використовуйте менше косметичних засобів на відкритому повітрі

Комарі особливо люблять запахи лосьйонів, дезодорантів, лаку для волосся та парфумів. Якщо ви використовуєте цю косметику, вибирайте засоби із сильним ароматом лаванди, базиліку, розмарину або евкаліпта.

8. Часник

Перед виходом на вулицю можна з'їсти часник. Це зробить менш помітним запах вуглекислого газу, який ми видихаємо, і який привертає комарів.

9. Одягайте світлі сорочки з довгим рукавом і брюки

Плануючи похід або прогулянку на відкритому повітрі, вибирайте одяг світлих кольорів, а також максимально закритий.

10. Приймайте вітаміни групи В

Якщо у вас дефіцит вітаміну В, ризик отримати укуси зростає. Їжте продукти із високим вмістом вітаміну B1, такі як яловичина, печінка, горіхи, овес, апельсини, свинина, яйця, насіння, бобові та горох, або приймайте вітамін B1 у вигляді добавки.

11. Олія ванілі

Ваніль — натуральний репелент. Додайте дві чайні ложки ванілі в одну чашку води і перелийте розчин у бутель із розпилювачем. Суміш просто розприскуйте на шкіру: вона зробить запах тіла не таким відчутним для комарів.

12. Ефірні олії

Напевно багато хто чув про небезпеку використання хімічних речовин, які відлякують комарів. При частому нанесенні їх на шкіру токсичні інгредієнти накопичуються в організмі і можуть викликати серйозні проблеми.

Багато ефірних олій є настільки ж ефективними, як і небезпечні хімічні речовини. Особливо це стосується ароматичних ефірних олій, які містять летючі речовини, такі як ліналоол, туйон, гераніол, цітронеллал, цитронеллол, лімонен, пінен і евкаліптол.

Зробіть власний засіб для боротьби з комарами

Рецепт №1

Цей спрей можна використовувати як в будинку, так і на вулиці.

Інгредієнти:

• яблучний оцет;

• вода;

• 5 крапель ефірної олії чайного дерева;

• 5 крапель ефірної олії лимона;

• 5 крапель ефірної олії евкаліпта.

Як зробити: заповніть пляшку із розпилювачем наполовину водою, наполовину яблучним оцтом. Додайте олії. Струсіть і використовуйте як спрей.

Рецепт №2

Інгредієнти:

• 12 крапель ефірної олії лаванди;

• 8 крапель ефірної олії чайного дерева;

• 14 крапель ефірної олії лимонної трави;

• 6 крапель ефірної олії евкаліпта;

• 120 мл кокосового масла.

Як зробити: змішайте всі ефірні олії та влийте їх у рідке кокосове масло. Дайте суміші застигнути. Застосовуйте перед виходом на вулицю: просто нанесіть трохи на шкіру.

Рецепт №3

Спрей для розпилення на поверхні: на стільниці та інші меблі у саду. Він очищає і дезінфікує, виступаючи в якості відлякуючого засобу для комах.

Інгредієнти:

• яблучний оцет;

• вода;

• декілька листків свіжої лаванди, котячої м'яти, шавлії та чебрецю.

Як зробити: заповніть пляшку із розпилювачем наполовину водою, наполовину яблучним оцтом. Додайте свіжі трави та залиште на ніч. Наступного дня спрей готовий: струсіть і розприскуйте на поверхні.

джерело

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини