Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 23:14:23

11 корисних властивостей моркви, про які не варто забувати

19.08.2018   13:41Агенцiя

Морква — це дивовижний продукт, який володіє величезною кількістю корисних властивостей.

Причому морква не тільки смачний овоч, що підходить для різних страв, але й як корисна рослина, яка допомагає впоратися з різними недугами. Користь моркви не криється тільки в поліпшенні зору — вона набагато ширша, ніж ви можете собі уявити. Детальніше про це розповімо в матеріалі.

Склад моркви


Насамперед, морква корисна тим, що містить велику кількість вітамінів і мікроелементів. Так, у моркві містяться вітаміни PP, A, B1, B2, B5, B6, В9, C, E, H і K, а також залізо, цинк, йод, мідь, марганець, селен, хром, фтор, молібден, бор, ванадій, кобальт, літій, алюміній, нікель, кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, хлор та сірка.

Крім того, морква не калорійна – всього 35 кілокалорій на 100 грамів. Саме тому морква часто включається в різні дієти, але фахівці все-таки рекомендують не переборщити з дозуванням.

Корисні властивості моркви

Користь для зору

Морква позитивно позначається на різних органах людини. Але особливо відомо її вплив на зір. Зокрема, це можливо за рахунок вмісту в ньому вітаміну А і каротину. Через нестачу цих речовин у людини може утворитися куряча сліпота та інші захворювання, пов’язані з очима. Тому, якщо людина погано бачить у темряві, слід включити в раціон більше моркви. Так можна забути про проблеми із зором.

Користь для діабетиків

Морква є незамінним помічником для людей, страждають від цукрового діабету. Пацієнтам з таким діагнозом рекомендують їсти варену моркву, так як в ній на 34 відсотки більше антиоксидантів.

Користь для серця і судин

У сирої моркви є відмінна властивість — вона здатна знижувати рівень холестерину в крові. Це буде корисно для серця і судин. Також регулярно вживаючи цей овоч, можна істотно знизити ймовірність утворення інсульту — на 70 відсотків. Вся справа в тому, що він добре стимулює кровообіг головного мозку. Користь моркви для судин полягає в тому, що в ній є калій. Також коренеплід зменшує тиск у гіпертоніків, тому її радять споживати при підвищеному тиску, атеросклерозі, варикозному розширенні вен, інсульту і інших серцево-судинних захворюваннях.

Користь для онкохворих


Морква є профілактичним засобом від раку. За словами вчених, від 1,8 до 2,8 мл бета-каротину здатне зменшити ймовірність онкології на 40 відсотків. У середній за розміром моркви міститься близько 3 мл цієї речовини.

Але коренеплід можна споживати не тільки в якості профілактичного засобу, але і для поліпшення стану ракових хворих. Завдяки поїдання моркви зростання ракових клітин істотно скорочується. Крім того, у моркві багато антиоксидантів, які зв’язують вільні радикали, які можуть бути причиною раку, гіпертонії, хвороби Паркінсона. Деякі вчені переконані, що морква допомагає продовжити людське життя в середньому на сім років.

Користь для травлення

Морква чудово контролює обмін вуглеводів і нормалізує травлення в цілому. При порушенні углеводистого обміну з надходженням його в їжу вони осідають у вигляді целюліту. Морква корисна при запорах і геморої. А також вона є незамінним помічником в раціоні людей з ожирінням. Також овочі допомагає випорожненню кишечника, відмінно виводить шлаки, токсини і соки важких металів.

Користь для печінки і нирок

У моркві є здатність оновлювати клітини нирок і печінки, очищаючи їх. У овоча є жовчогінну та сечогінну дію. Вона може виводити пісок із сечового міхура і нирок, що робить її відмінним профілактичним засобом проти жовчнокам’яної хвороби.

Користь для краси

Хто як не морква чудово впорається з омолодженням. Саме вона здатна боротися зі старістю шкіри. Тому моркву частенько застосовують в косметології. На основі коренеплоду можна створити чимало домашніх масок для обличчя, що запобігає утворенню зморшок, навіть найглибших. Крім того, такі маски додадуть шкірі еластичність і свіжий вигляд.

Користь при ранах

Але не завжди корисні властивості моркви проявляються саме при вживанні всередину. Наприклад, при опіках і гнійних ранах допомагає компрес із кашки свіжої моркви. Справа в тому, що цей коренеплід володіє відмінною ранозагоювальною властивістю. Для промивання рани можна використовувати морквяний сік.

Користь для жінок

Вагітним і годуючим жінкам рекомендують вживати морквяний сік, з допомогою якого поліпшуються біологічні якості грудного молока. Також цей овоч допомагає в нормальному синтезі жіночих статевих гормонів, що дозволяє представниці прекрасної статі залишатися красивою і молодою. І, звичайно, як вже згадувалося вище, на основі моркви можна створити чимало косметичних засобів, які допоможуть зберегти красу, молодість і свіжість обличчя і шкіри тіла.

Користь для чоловіків

Завдяки моркві у чоловіків збільшується потенція, це доведено вченими вже неодноразово. Тому фармацевти створюють ліки для представників сильної статі, у яких є проблеми в цій сфері. Також чоловіки можуть пити морквяний сік, так як він дозволяє швидко прийти в себе після сильних фізичних навантажень.

Користь для дітей

Дітям теж рекомендують вживати більше моркви, так як вона захищає молодий організм від вірусів і запалень. Завдяки вітаміну А дітлахи швидше і краще ростуть. У них поліпшується стан зубів і кісток. При цьому солодкість коренеплоду робить його ідеальним перекусом для дітей.

Ще одним безперечним плюсом цього овочу є той факт, що вона здатна дуже довго зберігатися, при цьому зберігаючи у собі практично весь набір своїх корисних якостей.

Шкоди та протипоказання моркви

Ну, а що стосується шкоди, яку морква може завдати організму, то вона може виявитися лише при наявності алергії. Також не варто переїдати – це може викликати так звану «каротинову жовтяницю», через що шкіра стане оранжевого відтінку. Особливої шкоди для організму це не несе, але доставляє дискомфорт.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.