Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:46:20

Цікаві факти про вуличну їжу

05.08.2018   15:08Агенцiя

Вулична їжа з’явилась вже дуже давно. Люди продавали готові страви ще тоді, коли тільки утворювались ранні цивілізації.

Старовинні греки мали вуличних продавців, які продавали дрібну смажену рибу.

В Китаї (древньому) вулична їжа була призначена для бідних, але багаті громадяни іноді відправляли своїх слуг, щоб ті купували їм вуличні смаколики.

Вуличні продавці Єгипту 14-го століття продавали шашлики з ягняти, рис та оладки. Навіть ацтеки мали продавців на своїх торгових майданчиках, які продавали атоллі (кукурудзяна каша) і тамале (коржик з кукурудзяної муки, загорнутий кукурудзяними листям і приготований на пару) з різними видами вже готового м’яса.

У Північній Америці під час американського колоніального періоду як вуличну їжу продавали: устриці, смажені кукурудзяні вуха, фрукти та солодощі.

Європа того часу також знала про вуличну їжу. Жарені смужки картоплі продавалися на вулицях Парижа в 19-му столітті. До речі, це вони стали прабатьками відомої картоплі фрі.

Трансильванські продавці того ж часу продавали печиво, вершки, змішані з кукурудзою, і бекон.

Лондонці продавали на вулиці горох, суп з горіха, горохові стручки в маслі, віскі та креветки.

Сьогодні вулична їжа стала більш типовою. Хоча зараз й можна знайти в одному місці страви, які характерні суто для однієї країни. Але з іншої сторони, ви також знайдете їжу, яка прийшла з зовсім іншої сторони світу(хот-доги, гамбургери та інше).



Цікаві факти про вуличну їжу:

В Індонезії вулична їжа продається з візків та велосипедів.

Кілька досліджень показали, що забруднення продуктів, які продають вуличні продавці, знаходиться на тому ж рівні, що й забруднення в ресторанах.

Піци “Take-away”, яку продають вуличні продавці в Італії, відрізняються від піци з піцерії. Зазвичай вулична піца має товсту основу. А також випікається і продається квадратними або прямокутними порціями.

На вулицях Польщі, крім звичайної вуличної їжі, продають запіканки. Це багет в який додають гриби, сир, м’ясо та запікають на грилі. А потім поливають кетчупом, який доповнює хрустку основу.

У Мумбаї, в Індії більше ніж половина мільйона людей – продавці вуличної їжі.

Тако – страва мексиканської кухні. Являє собою сендвіч із тортильї, згорнутої у невеличкий конвертик. І за статистикою користувачі інтернету серед вуличної їжі шукають саме тако.

Вуличні торговці Бангкока годують 40% населення міста.

Найпоширенішою їжею у Сполучених Штатах є хот-доги.

Вуличні продавці в Бразилії продають сирні кульки, які називаються chipa. Вони невеликі, запечені й зроблені повністю з сиру.

http://rotata.pizza

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини