Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:15:57

Чому важливо частіше посміхатися: психологи назвали 10 причин

18.02.2018   10:21Агенцiя

Посміхніться. Це допоможе вам не тільки відчувати себе краще, але і бути уважніше і мислити більш цілісно

Посмішка демонструє не тільки задоволення. Її також можна використовувати в соціальних цілях, вважають психологи і називають 10 причин використання її у власних інтересах.

Посмішка може стати ознакою вашої надійності, привабливості і товариськості.

1. Посмішка викликає довіру

У світі, де кожен сам за себе, кому ми довіряємо? Правильно - тим, хто посміхається. Вони посилають нам сигнал про те, що ми можемо на них покластися і мати з ними справу. Вважається, що такі люди із задоволенням діляться чимось не було з оточуючими, а на думку фінансистів, ще й викликають щедрість.
Згідно з дослідженням економіста Йорна Шарлемана, посмішка збільшує довіру на 10%. Наприклад, побачивши фото усміхненого партнера, люди охочіше укладають фінансові операції.

2. Загладжує наші промахи

Забули купити подарунок на річницю знайомства з коханою людиною? Вилетіло з голови ім'я важливого клієнта або партнера? Випадково наступили на ногу маленькій дитині? Як правило, в подібних ситуаціях ми зніяковіло посміхаємося, опускаємо очі. Така реакція з нашого боку викликає в оточуючих почуття товариськості, яке допомагає їм легше прощати наші дрібні промахи (а іноді і серйозні проступки).

3. Краще себе почуваємо

Іноді посмішка - це ознака ввічливості, і, проявивши її, ми ризикуємо пошкодувати про це. Наприклад, якщо ваш знайомий отримає купон на знижку на незначну суму і сильно зрадіє, ви навряд чи зможете повністю розділити його почуття, але все ж посміхнетеся, просто тому, що це ввічливо.

Спеціаліст Бостонського коледжу Меріенн ЛяФранс провела експеримент: попросила учасників вислухати чужі хороші новини з кам'яними обличчями. Як виявилося, подібна поведінка викликає почуття дискомфорту: змушує людей переживати, що вони справляють враження тих, хто не вміє радіти за інших. До слова, більше про це турбуються жінки.

4. Забуваємо про негатив

У психології існує так звана гіпотеза зворотного зв'язку. Суть її в наступному: як емоції впливають на наше вираз обличчя, так само і вираз обличчя впливає на наші емоції. А це означає, що досить просто посміхнутися, щоб підняти собі настрій. Хоча, як ви розумієте, не завжди посмішка може бути доречна і правильно витлумачена оточуючими.

5. Проникає в суть речей

Переживаючи, ми стаємо менш уважними, бачимо тільки те, що відбувається прямо перед нами, і помічаємо ідеї тільки в центрі нашої свідомості.

Посміхніться. Це допоможе вам не тільки відчувати себе краще, але і бути уважніше і мислити більш цілісно. Це називається - бачити ліс, а не дерева. Як показало дослідження, ті учасники, які перед початком тесту посміхалися, краще справлялися із завданнями на уважність.

6. Виглядає привабливо

Жіноча усмішка має магічний вплив на представників протилежної статі. Як показав досвід, проведений Деброю Уолш і Джей Хьюітт, коли жінка встановлює зоровий контакт з людиною, до неї підходять в 20% випадків. Коли ж вона при цьому ще й посміхається, вона викликає інтерес в 60% випадків.

Тобто посмішка робить жінку в очах чоловіків більш привабливою. А ось працює це правило навпаки - велике питання. На думку деяких фахівців, чим менше чоловік посміхається, тим більш мужнім він здається. Іноді дам більше приваблює не щаслива посмішка, а неприховане почуття гордості або навіть сорому.

7. Приховує наші думки

Іноді за допомогою посмішки ми намагаємося приховати свої сумні думки, радісний настрій або те, що нам неприємний співрозмовник і/або тема розмови.

Більшість психологів переконана: щира посмішка ніколи не бреше. Як її розпізнати? Прийнято вважати, що при фальшивої "задіяні" тільки куточки рота, а при щирій ще й куточки очей (хоча деякі дослідження ставлять під сумнів, що її неможливо "підробити"). Ще однією ознакою щирості вважається, якщо людина "розпливається" в усмішці, а не "одягає" її миттєво. Крім того, "повільна" посмішка викликає більше довіри і здається більш привабливою.

8. Посмішка допомагає заробляти гроші

Вище вже були згадані дослідження економістів, які оцінили посмішку в плюс 10% до довіри. Але можна відчути її переваги в грошовому еквіваленті? На думку Каті Тідда і Джоанна Локард, так: ще в 1978 році вони виявили, що усміхненим офіціанткам залишають більше чайових.

В цілому сфера обслуговування (готельний бізнес, ресторанний, авіаперевезення, розваги) передбачає прояв співробітниками певних емоцій при спілкуванні з клієнтами. Психологи називають це "емоційною працею".

9. Викликає посмішку у всього світу

Всі чули вислів: "Посміхнися, і весь світ буде посміхатися з тобою. Заплач - і будеш плакати на самоті". Очевидно, що "весь світ" - це перебільшення, проте, як чверть століття тому показало дослідження Верлін Хінсз і Юдіт Томхей, ця фраза зовсім не позбавлена сенсу: посмішкою на посмішку відповіли 50% "піддослідних". А ось хмуритися у відповідь майже ніхто не став.

10. Продовжує життя


Якщо жоден із згаданих фактів не викликало у вас усмішку, подумайте про те, що вона продовжує життя. Ось тому доказ: в 1952 році була сфотографована одна бейсбольна команда. Усміхнені на знімку спортсмени пережили своїх товаришів в середньому на сім років.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини