Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 02:18:32

8 січня - Бабині каші

08.01.2018   09:42Агенцiя

У день Бабиних каш прийнято вшановувати повитух. Їм приносили щедрі подарунки і частування. Приходили з дітьми, щоб бабки їх благословили. Особливо в цей день до бабок рекомендувалося ходити майбутнім мамам і молодим дівчатам.

Пізніше православна церква стала відзначати в цей день свято Собор Пресвятої Богородиці.

Бабка повивальна — в селі всім рідня дальня. Ні одні родини обходилися без повитухи. Бабка допомагала породіллі. І була вона, як мовляли, з руками. Знаючи звичаї старовини, бабка знала свою справу. При муках породіллі затоплювала лазню, виводилаи породіллю за сонцем. Бабчине — повивання — супроводжувалося добрим слівцем, добрими травами, добрими молитвами.

А ще, не в такі далекі часи, матінка збирала дітлахів ввечері і вчила їх славити Різдво, обсипати зерном — на довгий вік, на щастя, на добробут. Простіше простого було у святковий годину видати по шматку пирога, побалувати дітей журавлиною на меду. Але матінка знала: «Не у всякому будинку коровай випечений, та ще, щоб всьому сімейству вдосталь».


Спостерігали і за прикметами: якщо цей день ясний, то буде хороший урожай проса. Каша в печі підрум'яниться — до снігу. Якщо синички зранку пищать, можна чекати до ночі морозу. А ось безперервний крик ворон і галок обіцяє снігопади і завірюхи.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.