Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 23:35:36

6 вересня - Ленінграду повернуто історичну назву - Санкт-Петербург

06.09.2017   07:41Агенцiя

Санкт-Петербург заснований 27 травня 1703 російським імператором Петром I як фортеця під назвою Санктпітербурх на честь святого Петра, небесного покровителя імператора. У 1712-1728 і 1732-1918 роках — столиця Росії.

Будівництво міста почалося на невеликій Заячому острові на річці Неві при впадінні її в Балтійський затоку. Петро I ставив своєю метою модернізацію економіки Росії, встановлення тісного економічного, культурного і технічного взаємодії з більш розвиненими країнами Європи.

Санкт-Петербург розвивався по строго продуманим планом, який був остаточно розроблений до 1712 році. До будівництва міста залучалися відомі російські та іноземні архітектори, творіння яких дозволяють вважати Санкт-Петербург одним з найкрасивіших у світі.

Вражаючі архітектурні ансамблі, пишність палаців і соборів, красиві мости через численні річки і канали, широкі вулиці і великі площі, неповторна гармонія і суворе досконалість архітектури різних епох, різних стилів — все це додає Санкт-Петербургу особливу чарівність і своєрідність.

Актом від 31 серпня 1914 назву було замінено на російське — Петроград. У 1924 році, відразу після смерті В.І.Леніна, в пам'ять про нього місто було перейменовано в Ленінград.

6 вересня 1991 року Указом Президії Верховної Ради РРФСР Ленінграду було повернуто історичну назву — Санкт-Петербург. Після цього поступово були повернуті історичні назви багатьох вулиць, площ та інших міських об'єктів. А ось Ленінградська область зберегла своє радянське назва.

Санкт-Петербург — важливий економічний, науковий і культурний центр Росії, місто-герой. Він вважається одним з найкрасивіших міст світу. Одне зі своїх назв — «Північна Венеція» — місто отримало за свого розташування на 42-х островах, 99 каналах і притоках Неви, які органічно вписалися в план міста, і задали масштаб і напрямок основним його проспектами.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини