Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 01:32:00

7 рецептів улюблених турецьких солодощів

30.07.2017   15:35Агенцiя

Туреччина славиться своєю кухнею, особливо чудовими десертами. Про це знають всі, хто хоча б раз побував у цій країні. Хто з нас, повернувшись додому, не згадував з сумом чудові турецькі солодощі?

Виявляється, все це запаморочливе печиво та тістечка можна легко приготувати у себе вдома. А як саме це зробити, ми вам сьогодні із задоволенням розповімо.

СЮТЛАЧ - РИСОВИЙ ПУДИНГ

1 л молока
2 склянки води
3 склянки рису
1 склянка цукру
3 ст. ложки крохмалю
2 жовтки
1 стручок ванілі або 1 ч. ложка ванільного цукру
1 ст. ложка коричневого цукру



1. Рис промити і відварити, відкинути на друшляк.
2. Збити жовтки з цукром в глибокій каструльці, поступово додаючи молоко.
3. Поставити каструльку на повільний вогонь і трохи нагріти, не доводячи до кипіння.
4. Додати рис, ваніль і розведений водою крохмаль. Ще раз нагріти, не доводячи до кипіння, зняти з вогню і розлити у вогнетривкі формочки.
5. Посипати сютлач коричневим цукром і поставити в розігріту до 200 градусів духовку на верхню полицю. Вниз духовки поставити деко та каструльку з водою. Запікати 15-20 хвилин до появи золотисто-коричневої скоринки.

ПАХЛАВА

500 тіста філо (продається в інтернеті)
200 г вершкового масла
1,5 склянки мелених волоських горіхів
1,5 склянки води
1,5 склянки цукру
1 ст. ложка лимонного соку



1. У каструльці змішати цукор з водою, поставити на вогонь та прокип'ятити протягом 5 хвилин на середньому вогні. Зменшити вогонь до мінімуму і варити ще 15 хвилин. Зняти з вогню, додати сік лимона, перемішати і остудити.
2. Тісто розрізати навпіл гострим ножем, щоб вийшли дві рівні частини.
3. Вершкове масло розтопити, форму для запікання змастити вершковим маслом.
4. Покласти на деко тісто з першої частини, змащуючи вершковим маслом кожен другий лист.
5. Висипати та рівномірно розподілити подрібнені волоські горіхи.
6. Потім покласти зверху тісто, змащуючи маслом кожен другий лист.
7. Нагріти гострий ніж і розрізати ним пахлаву на шматочки. Нарізати потрібно тільки верхню частину тіста, до шару горіхів.
8. Випікати в духовці при температурі 200 градусів 20 хвилин, потім зменшити вогонь до 160 градусів і випікати ще півгодини.
9. Пахлаву вийняти з духовки, трохи остудити і дорізати до кінця.
10. Полити пахлаву цукровим сиропом так, щоб більша частина сиропу потрапила у місця розрізів.
11. Накрити фольгою і дати настоятися протягом декількох годин, а краще залишити на ніч.

ЛИМОННИЙ РАХАТ-ЛУКУМ

2 склянки води
130 г кукурудзяного крохмалю
2 лимона
Для сиропу:
0,5 кг цукру
150 мл води
½ ч. ложки лимонної кислоти
Цукрова пудра та крохмаль для присипки
Горіхи, цукати - за бажанням



1. У каструлі з товстим дном змішати цукор, воду та лимонну кислоту. Перемішати й нагріти до 130 градусів.
2. Крохмаль розвести в холодній воді. Лимонну цедру натерти на дрібній тертці, вичавити сік і процідити його.
3. Додати лимонний сік і цедру до крохмальної суміші, перемішати. Влити суміш в гарячий цукровий сироп, ретельно перемішати. Варити на середньому вогні, поки маса сильно не загусне, в кінці варіння додати горіхи та цукати.
4. Форму посипати сумішшю цукрової пудри і крохмалю у співвідношенні 1:1. Покласти масу в форму і розрівняти її ложкою, змоченою в холодній воді. Дати настоятися при кімнатній температурі протягом доби.
5. Нарізати рахат-лукум кубиками і обваляти їх в суміші пудри та крохмалю.

КАБАК ТАТЛИСИ - ДЕСЕРТ З ГАРБУЗА

М'якоть гарбуза
Цукор
Лимонний сік
Грецькі горіхи



1. Гарбуз очистити від насіння та шкірки, розрізати шматочками, викласти шарами в широку каструлю, посипаючи кожен шар цукром, злегка скропити лимонним соком. Накрити кришкою і залишити на ніч.
2. Поставити на повільний вогонь і тушкувати під кришкою протягом півгодини-години (в залежності від сорту гарбуза), щоб шматочки стали м'якими, але не розвалювалися.
3. Перед подачею гарбуз остудити, покласти шматочки на тарілку, полити сиропом, в якому він варився, і посипати товченими горіхами.

РЕВАНІ - ПИРІГ З МАННОЇ КРУПИ

1 склянка борошна
2 яйця
½ склянки цукру
½ склянки манки
½ склянки натурального йогурту
½ склянки рослинної олії
5 г розпушувача
1 пакетик ваніліну
Для сиропу:
200 г цукру
250 мл води
4 ст. ложки соку лимона



1. Цукор і яйця добре збити, додати йогурт, олію, манку, борошно з розпушувачем, ванілін. Добре збити до однорідної консистенції.
2. Вилити суміш в змащену маслом форму і випікати в духовці 25-30 хв при температурі 180 градусів.
3. Приготувати сироп. У каструльці змішати цукор, воду та лимонний сік, поставити на вогонь, довести до кипіння і варити на повільному вогні 20 хвилин.
4. Пиріг розрізати на ромбики, залити теплим сиропом і дати настоятися протягом півгодини, щоб пиріг добре просочився.

ДЖЕЗЕР’Є З МОРКВИ - РІЗНОВИД ЖЕЛЕ

½ склянки коричневого цукру
3 склянки дрібно натертої моркви
1 склянка кокосової стружки
1 склянка мелених горіхів (волоські, фундук, кеш’ю)
½ склянки кукурудзяного крохмалю
Цедра 1 лимона
1/3 склянки води



1. Моркву покласти у каструльку або глибоку сковорідку, додати воду, поставити на повільний вогонь і тушкувати під кришкою, поки морква не стане м'якою.
2. Додати цукор, тушкувати, поки він повністю не розтане і морква не пустить сік.
3. Обережно всипати крохмаль і, помішуючи, тримати на вогні, поки суміш не загусне.
4. Додати цедру лимона та горіхи. Перемішати і зняти з вогню.
5. Покласти суміш на деко, злегка змочене водою, розрівняти ложкою. Поставити в холодильник на ніч.
6. Розрізати желе на шматочки і обваляти в кокосовій стружці.

ШЕКЕРПАРЕ - ПЕЧИВО В СИРОПІ

1 склянка манки
3 склянки борошна
2 яйця
1 склянка цукрової пудри
1 пакетик розпушувача
½ ч. ложки соди
1 пакетик ваніліну
250 г вершкового масла
Фісташки для прикрашання
Для сиропу:
3 склянки води
3 склянки цукру
Сік половинки лимона



1. Змішати в мисці тепле вершкове масло, яйця, цукрову пудру, борошно з розпушувачем, манку, соду та ванілін. Замісити тісто, накрити його плівкою і дати постояти 15-20 хвилин.
2. Сформувати невеликі кульки, покласти їх на деко і трохи притиснути. В середину кожного печива втиснути фісташку.
3. Випікати в духовці при температурі 180 градусів 25-30 хвилин, щоб печиво підрум'янилося.
4. Воду з цукром і лимонним соком змішати в каструльці, поставити на вогонь, варити, поки цукор повністю не розчиниться. Додати сік лимона, перемішати, зняти з вогню.
5. Готове печиво залити теплим сиропом і залишити на півгодини, щоб він повністю увібрався.

k1.ua

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.