Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 02:14:14

10 цікавих фактів про ківі

15.01.2017   11:09Агенцiя

Ківі - справжнє джерело вітамінів, але чомусь на нашому столі цей фрукт не настільки популярний як інші "зимові" фрукти - мандарини і апельсини.

А даремно.

Ківі - корисний і смачний фрукт, що з'явився в країнах Азії та Європи з початку 20 століття.

Пропонуємо дізнатися більше про цю зелену ягоду.

1 - Свою назву ківі отримав завдяки однойменній пташці

Новозеландський селекціонер Олександр Еллісон назвав фрукт «ківі» через його зовнішньої схожості з однойменної пташкою, яка є національною гордістю Нової Зеландії.

2 - Ківі на 84% складається з води

Більшу частину фрукта становить вода (близько 84%). Крім цього в ньому присутні білки (1%), жири (менше 1%), вуглеводи (10%), а також харчові волокна, нікотинова кислота, моно-і дисахариди.

3 - Ківі багатий вітаміном С

У 100 г продукту міститься 92 мг вітаміну С. При цьому його в фрукті в кілька разів більше, ніж в цитрусових або болгарському перці.

4 - Ківі допомагає в боротьбі з депресією

Фахівці рекомендують включати кілька плодів ківі в щоденний раціон харчування для позбавлення від стресів, затяжних депресій і для регулювання стійкості нервової системи при надмірних перевантаженнях.

5 - Ківі - дієтичний фрукт

У зв'язку з тим, що ківі - це дієтичний продукт, його можна сміливо вживати людям, схильним до повноти. По-перше, він сприяє спалюванню жирів, а, по-друге, містить багато корисної клітковини, такої важливої ​​для отримання стрункої фігури.

6 - Ківі активно використовується в косметології

Не поспішайте викидати шкірку очищеного ківі, зробіть з неї маску для обличчя або просто протріть обличчя, шию і зону декольте її внутрішньою частиною. Доведено, що сік ківі тонізує, підтягує і омолоджує шкіру.

7 - Вага ківі не перевищує 100 грамів

Дикий ківі важить всього 30 грамів, тоді як окультурений вже близько 70 - 100.

8 - Ківі - це ягода



Незважаючи на великий розмір і шкірку, покриту волосками, ківі - це ягода. Він росте на ліанах в воді.

9 - З необробленого ківі не вийде желе

Фрукт містить спеціальний фермент, який не дає застигнути желатину. Тому перед приготуванням десерту ківі потрібно обдати окропом.

10 - У Новій Зеландії зростає «золотий» ківі



У 1992 році в Новій Зеландії вивели новий вид ківі - «золотий» (Gold kiwi). Він коштує значно дорожче звичайного і не поставляється до наших супермаркетів.

Але важливо пам’ятати, що фрукт може бути шкідливим для організму з кількох причин:

  • Якщо у вас алергія на цитрусові. Через велику кількість вітаміну C ківі вважається алергенним фруктом.
  • Ви страждаєте гастритом, виразкою шлунка, або ж у вас спостерігаються проблеми з кислотністю шлункового соку.
  • Проносний ефект ківі не дозволяє вживати цей фрукт у великих кількостях людям, схильним до діареї
  • Ківі - екзотичний фрукт, який містить багато кислот, які у великій кількості можуть руйнувати зуби і викликати печіння в роті.
  • Не рекомендується їсти ківі з молоком, тому що реакція на організм абсолютно непередбачувана.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини