Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 13:35:32

Як в Коропі ярмаркували

02.08.2016   14:34

Прес-тур до Коропа на традиційний Миколаївський ярмарок, що зазвичай проводиться в останніх числах липня, залишив у чернігівських журналістів і власкорів всеукраїнських видань купу позитивних вражень та емоцій.

А чи могло бути інакше, якщо це подія, на яку чекають, до якої заздалегідь готуються, і яку без перебільшення можна назвати «візитівкою» краю?! Дякуємо за запрошення голові Коропської РДА Володимиру Куніцину!

Цьогорічний «сільський карнавал» у Коропі зібрав гостей з Черкас, Києва, Чернівців, Полтавщини, Сумщини, Чернігівщини, і навіть з-за кордону. Солодку медовуху там пили, рибну юшку дегустували, чимало сувенірів (від медовухи та коропського сиру до виробів майстрів) накупили і ми, учасники прес-туру. Почався ярмарок, як годиться, з молебню. Адже ця традиція з’явилася ще в середині 19 ст., коли припинити епідемію холери жителям допоміг хресний хід з іконою Святителя Миколая з Рихлівського монастиря.

Тільки-но священики залишили велику сцену на центральній площі, розпочалася «карнавальна хода» представників різноманітних установ, організацій та територіальних громад. Оболоння, Карильське, Риботин, Рижки, Будище, Райгородок та ще, напевно, півтора десятки селищ намагалася якнайкраще та з гумором представити себе. Було «весілля в Малинівці» та «бабський батальйон», були козаки та баба Калачиха, пожежна команда, бурмістри з війтами та безліч колоритних персонажів.

Після карнавальної ходи розпочалася насичена концертна програма та запрацювали гостинні подвір’я кожної громади. Майже всі огороджені плетеним тином чи парканом з очерету, прикрашені барвистими рушничками, на столах бачимо вареники та пиріжки, медовуху та щось міцніше, смажену рибку та запечене м’ясо. Всюди – запрошують, пригощають. Заглядаємо на обійстя з написом  «Райгородок», екскурсію проводить місцева вчителька Тетяна Харченко: «На столі ви бачите наші українські страви, те, що їдять у нашому регіоні, це сало «антимоскаль», дуже популярне. А також раки, бо ж Десна недалеко. І яблука наші райські, пиріжки, який українець не любить пиріжки? Рибка смажена – це лини. Можемо угостити!»

Вочевидь, до ярмарку готувалися дружно й креативно! Зазначу, що організатори подбали про малечу, поставили гойдалки та каруселі. У затінку серед парку працював дитячий майданчик, де районний центр дитячої творчості проводив різноманітні майстер-класи: ліплення з глини, флористика, виготовлення оберегів. Звісно, ярмарок приваблює людей не тільки розвагами та концертом. Важливо і щось корисне придбати для господарства, побалувати рідних смачненьким.

На Миколаївському ярмарку вибір такий, що очі розбігаються! Підприємці приїздять навіть здалеку. Як, наприклад, пан Роман з Черкас, що привіз на ярмарок різноманітні «бджолині» продукти. Цікавимося секретами виготовлення медовухи. «Більшість думають, що це горілка, але це не так. Медовуха більше схожа на вино. Набирає обертів за рік-півтора, - розповідає пасічник. - Дуже корисний продукт для серцево-судинної системи. Чистить сосуди, нормалізує тиск, щоправда, у малих дозах. Рецепт виготовлення можна в літературі, але він розкритий не до кінця. Кожен сам знаходить свій рецепт, і тому медовуха різна на смак. Треба завжди пробувати. Ми додаємо різні ягоди – горобину, калину, вишню. Завдяки цьому змінюється смак».

Одна з головних родзинок цьогорічного свята в Коропі – пленер, що пройшов за ініціативою голови райдержадміністрації Володимира Куніцина. На пленер приїздять художники з різних міст, знайомляться з історією та традиціями, працюють у своє задоволення та кожен у своїй манері, а найкращі роботи потім дарують організаторам. Вони виситимуть у районній поліклініці, радуватимуть око та підніматимуть настрій пацієнтам. Виставку картин, які народилися на цій землі, можна було подивитися під час ярмарку в окремому наметі біля головної сцени. Куратор цього проекту – народний художник Віктор Ковтун, уродженець с. Мезин, лауреат Національної премії ім.Шевченка.

Тему продовжує голова Коропської райдержадміністрації Володимир Куніцин: «Історія пленеру триває з 2007 року, колись, коли я був головою райради, почув, що у Новгороді-Сіверському проводять виставку картин. Ми поїхали подивитися. Побачили, що цю виставку роблять наші земляки. Це були брати Ковтуни, почали співпрацювати, зараз спільно організували цей пленер. Його мета – творча наснага для нас усіх. Крім того, виявлення талановитої молоді. Художники проводять майстер-класи. Та популяризація нашого краю, адже ці роботи розлетяться по всій Україні».

За словами Володимира Куніцина, у зв’язку з подіями на Сході України ярмарку в Коропі не було вже два роки. Воєнна агресія Росії проти України триває й тому не дає повною мірою насолодитися святом. «Так, сьогодні ми святкуємо, ярмаркуємо, показуємо свою ідентичність, але, звичайно, у кожного з нас у душі сум з приводу цих трагічний подій, - зауважує голова Коропської РДА. - Сьогоднішнє свято, ярмарок – більше для єднання, щоб ми зрозуміли, що ми – народ, ми неповторний народ, незборимий, мужній і щирий. Я сподіваюся, що ми станемо сильніші після цього».

Цього року в Коропі ярмаркували аж до самісінького ранку. На сцені виступали справжні зірки - Астрая, Анастасія Приходько. Дискотеку для молоді провели найкращі діджеї. Можете не вірити, але наші колеги зустріли серед гостей навіть жителів Аргентини. Тож маємо підстави стверджувати:  14-й традиційний Миколаївський ярмарок у Коропі пройшов на відмінно!

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини