Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 17:53:46

3 липня — День пам'яті князя Святослава

03.07.2016   08:53Агенцiя

3 липня — день славлення князя Святослава Ігоревича (близько 942 -972). У слов'ян в цей день було прийнято проводити ритуальні поєдинки, військові посвяти і славити Перуна.

Російський історик Н. М. Карамзін назвав його «Олександром (Македонським) нашої давньої історії». За словами академіка Б. А. Рибакова: «Походи Святослава 965-968 років являють собою як би єдиний шабельний удар, прокреслити на мапі Європи широке півколо від Середнього Поволжя до Каспію і далі по Північному Кавказу і Причорномор'я до балканських земель Візантії».

Святослав, Великий князь Київський, — син Ігоря і Ольги, значною мірою що правила при сині державою (до своєї смерті в 969 році ), оскільки князь увесь час проводив у військових походах. У 964-66 роках Святослав здійснив перший самостійний великий похід: звільнення в'ятичів від влади хазар і підпорядкування їх Києву. Потім пішли походи на Волгу та Північний Кавказ, розгром Хозарського каганату.

У 967 або 968 роках, використовуючи пропозицію Візантії, яка прагнула послабити своїх сусідів Русь і Болгарію, зіштовхнувши їх один з одним, князь Святослав вторгся до Болгарії і влаштувався в гирлі Дунаю, в Переяславці. Візантійський уряд, щоб перешкодити затвердженню Святослава в Болгарії, послало до Києва печенігів. Він повернувся на захист столиці, але, відбивши печенігів, знову прийшов до Болгарії.

Близько 971 року Святослав в союзі з болгарами і угорцями почав воювати з Візантією. Після бою з переважаючим за чисельністю візантійським військом у Великого Преслава і Доростола, витримавши зі своїм військом тримісячну облогу, Святослав Ігорович уклав в 971 році світ з Візантією. На зворотному шляху до Києва князь Святослав у дніпровських порогів загинув у бою з печенігами, яких візантійський уряд попередило про його повернення.

Святослав увійшов в історію Стародавньої Русі, як яскравий приклад військової доблесті. Його промову перед останнім вирішальним боєм з візантійцями під Доростолом — свідчення високого розуміння значення військової честі в давньоруському суспільстві: «Не посоромимо Землі Руської, ляжемо тут кістьми. Мертві сорому не мають. Якщо побіжимо, осоромимо себе. Станом само міцно. Якщо моя голова ляже, промишляйте про себе». Дружинники йому відповідали: «Де твоя голова ляже, там і ми свої голови складемо».

На відміну від своїх попередників, зберігали скандинавські традиції, Святослав був першим слов'янським російським князем.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.