Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:22:44

Як приготувати зрази: 15 простих і несподіваних рецептів

24.01.2016   12:39Агенцiя

Зрази — страва, яка прийшла до нас із литовської національної кухні. Та нині вони вважаються своїми і у у Польщі, і в Білорусі, і в Україні.

Традиційною начинкою для зраз вважається подрібнене м’ясо або ж фарш. Але не менш чудово смакують вони із сиром або грибами, лівером чи овочами. І не лише картопляні, а й м’ясні, і навіть з манної крупи!

Пропонуємо вам 15 рецептів простих у приготуванні і дуже смачних зраз. Сподіваємося, кожен гурман знайде свої улюблені.

1. Литовські зрази з вареним м’ясом


Інгредієнти: 5 картоплин середнього розміру, 200 грамів курячого філе, 100 грамів яловичини, яйце, склянка борошна, цибулина, сіль, перець і зелень за смаком.

Рецепт. Картоплю відварити в шкірці, почистити і натерти на дрібній тертці або подрібнити блендером. До картоплі додати яйце, частину борошна, спеції і все гарно вимішати до однорідного густого тіста. Куряче філе і яловичину відварити, цибулю порізати невеликими шматками і все це подрібнити блендером або пропустити через м’ясорубку. Посолити, поперчити і добре вимішати. З картопляного тіста зробити невеликий пляцочок, у центр покласти трішки фаршу і загорнути, сформувавши акуратні кругленькі або овальні зрази. На розігріту сковорідку налити олії, розігріти її. Смажити зрази на середньому вогні з обох боків до золотистої шкірочки.

2. Польські м’ясні зрази

Інгредієнти: півкілограма свинини, столова ложка вершкового масла, 1 цибулина, м’ясний бульйон, хліб, сіль і перець за смаком.

Рецепт. М’ясо порізати на великі, тонкі шматки, відбити, посолити і поперчити та залишити на 20 хвилин. Цибулину подрібнити, підсмажити і додати до неї перетертий хліб і масло, все ретельно вимішати. Начинити м’ясо отриманим фаршем, міцно загорнути і перев’язати ниткою, щоб не розпались. Викласти в каструлю і залити бульйоном, тушкувати протягом години, підливаючи бульйон.

3. Зрази з квашеними огірками

Інгредієнти: 1 кілограм картоплі, 2 квашені огірки, 40 грамів плавленого сирка, 15 грамів вершкового масла, столова ложка олії, кукурудзяне борошно (або звичайне грубого помелу) для панірування, сіль, перець, зелень за смаком.

Рецепт. Картоплю відварити в кожушку, очистити і подрібнити за допомогою блендера або пом’яти. Квашені огірки порізати маленькими шматочками і відкласти на сито щоб рідина стекла. Плавлений сирок порізати або натерти на крупній тертці (якщо надто м’який, покладіть на декілька хвилин в морозилку, буде легше терти), з’єднати з огірками і посіченою зеленню та вимішати. В розім’яту картоплю додати сіль, перець і перемішати. Сформувати зрази, обваляти в борошні і смажити на середньому вогні до утворення рум’яної скоринки.

4. Зрази з гречкою

Інгредієнти: 500 грамів м’яса, 1 цибулина, 2 яйця, 1 жовток, гречана каша, столова ложка вершкового масла, зелень петрушки, сіль і перець за смаком, панірувальні сухарі.

Рецепт. М’ясо та цибулю пропустити через м’ясорубку, додати 2 яйця і жовток, все ретельно вимішати, посолити і поперчити. Гречку зварити, додати масло і подрібнену петрушку, перемішати. Виробити з м’ясного фаршу невеличкі пляцочки, начинити гречаною масою, загорнути і міцно стулити. Отримані зрази обваляти в панірувальних сухарях і обсмажити.

5. Зрази з грибами

Інгредієнти: 500 грамів свіжих грибів, 11 картоплин, 2 цибулини, 4 столові ложки борошна, 3 столові ложки вершкового масла, 1 яйце, 3 зубчики часнику, сіль, перець, петрушка і борошно для панірування.

Рецепт. Почищену картоплю відварити, пом’яти, додати один жовток, подрібнену петрушку, борошно, сіль, перець і ретельно вимішати до однорідного тіста. Цибулю порізати дрібно, обсмажити, додавши масло, до золотистого кольору. Потім додати порізані гриби і смажити близько 20 хвилин (до готовності грибів). Наприкінці додати подрібнений часник, перемішати. З картопляного тіста зробити невеличкий пляцок, викласти трішки грибного фаршу, щільно загорнути, обваляти в борошні і смажити до рум’яності.

6. Зрази з тушкованою капустою

Інгредієнти: 1 кілограм картоплі, 1 склянка борошна, 2 яйця, капустина, 2 цибулини, 1 морквина, 2 столові ложки томатної пасти, сіль та перець.

Рецепт. Почищену картоплю відварити, пом’яти і додати борошно, сіль, перець і відокремлені від білків жовтки. Все вимішати до однорідної маси, можна збити міксером. Капусту дрібно нашаткувати, подрібнити цибулю, моркву натерти на крупній тертці. На розігріту сковорідку з олією викласти овочі, тушкувати на середньому вогні до м’якості періодично підливаючи воду. Наприкінці в сковорідку додати томатну пасту, сіль та перець і перемішати, зняти з вогню, охолодити. З картопляної маси та капустяної начинки сформувати зрази. Смажити до рум’яної скоринки.

7. Картопляні зрази з м’ясним фаршем

Інгредієнти: 500 грамів фаршу (будь-якого), 4 столові ложки борошна, 12 картоплин, 2 яйця, 2 цибулини, сіль і перець до смаку.

Рецепт. Порізати дрібно цибулю, обсмажити до золотистого кольору. Додати фарш, сіль, перець і смажити ще 15 хвилин. Відварити почищену картоплю, пом’яти до стану пюре, додати 2 яєчних жовтки, борошно, сіль, перець і вимішати до однорідної маси. З картопляного тіста та фаршу зробити зрази, обваляти в борошні і смажити на сковороді до золотистого кольору.

8. М’ясні зрази з яйцем

Інгредієнти: 500 грамів будь-якого фаршу, 4 яйця, 2 цибулини, пучок петрушки, борошно, сіль і перець.

Рецепт. Фарш посолити, поперчити і додати до нього підсмажену, подрібнену цибулю, все ретельно вимішати. Яйця відварити, порізати кубиками і перемішати з посіченою петрушкою. З фаршу сформувати невеликі пляцочки, по центру викласти яйця з петрушкою і сформувати зрази. Смажити на олії до утворення золотистої скоринки.

9. М’ясні зрази з грибами

Інгредієнти: 600 грамів будь-якого фаршу, 500 грамів свіжих грибів, 100 грамів хлібного м’якуша, 50 грамів молока, 3 столові ложки масла, 2 цибулини, пучок петрушки, сіль, перець і борошно для панірування.

Рецепт. М’якуш хліба розмочити у молоці і додати до фаршу, посолити, поперчити, додати посічену зелень і добре вимішати. Подрібнену цибулю підсмажити до золотистого кольору, додати порізані гриби і смажити 20 хвилин, поперчити, посолити і ретельно вимішати. З м’ясного фаршу сформувати коржі, викласти начинку по центру і щільно загорнути. Зрази обваляти в борошні і смажити до утворення скоринки.

10. Картопляні зрази з яйцем

Інгредієнти: 12 картоплин, 6 яєць, пучок петрушки або кропу, сіль, перець і борошно для панірування.

Рецепт. Почищену картоплю відварити до готовності, пом’яти, додати 1 яйце і вимішати до однорідності. Яйця відварити, дрібно порізати, додати подрібнену зелень, посолити, поперчити і вимішати. З картопляного тіста і яєчної начинки сформувати невеликі зрази, обваляти в борошні. Смажити до рум’яного кольору.

11. Зрази з капустою

Інгредієнти: 10 картоплин, 400 грамів квашеної капусти, 4 столові ложки борошна, яйце, сіль і перець.

Рецепт. Очищену картоплю відварити, пом’яти, додати яєчний жовток, сіль, перець і борошно, все ретельно вимішати. З отриманого тіста зробити пляцочки, викласти на середину трішки квашеної капусти, сформувати зрази, обваляти в борошні. Смажити до рум’яності.

12. Рибні зрази з яєчною начинкою

Інгредієнти: 500 грамів рибного філе, 100 грамів борошна, 100 грамів несвіжого білого хліба, 50 мілілітрів молока, 5 яєць, 4 столові ложки вершкового масла, 2 цибулини, сіль і перець.

Рецепт. Філе риби та цибулю пропустити через м’ясорубку. М’якуш хліба замочити в молоці, відтиснути, додати його до рибного фаршу, перемішати. Додати яйце, сіль, перець і ретельно вимішати. 4 яйця, що залишилися, відварити, почистити, порізати, посолити, поперчити і перемішати з маслом. З рибного фаршу робити пляцочки, по центру викласти трішки начинки з яєць, загорнути і обваляти в борошні. Смажити до утворення скориночки.

13. М’ясні зрази з сиром

Інгредієнти: 500 грамів курячого філе, 200 грамів твердого сиру, 2 цибулини, 2 яйця, 1 столова ложка майонезу, сіль, перець і борошно для панірування.

Рецепт. Куряче філе пропустити через м’ясорубку, посолити, поперчити додати яйця і ретельно вимішати. Подрібнену цибулю підсмажити до золотистого кольору, охолодити і вимішати з натертим на крупній тертці сиром і майонезом. З курячого фаршу сформувати невеликі пляцочки, по центру викласти сирну начинку, щільно загорнути, обваляти в борошні і підсмажити.

14. Манні зрази

Інгредієнти: 500 грамів м’яса (яловичина або свинина), 350 грамів манки, 100 грамів масла, 1 літр молока, 4 столові ложки борошна, 2 яйця, сіль, перець і сухарі для панірування.

Рецепт. М’ясо відварити, пропустити через м’ясорубку додати подрібнену, підсмажену цибулю, посолити, поперчити і гарно вимішати. Молоко довести до кипіння, посолити, додати масло і тонкою цівкою ввести манку, постійно помішуючи. Манну кашу охолодити, додати яйця і перемішати до однорідності. Зробити з манної суміші невеликі пляцочки, покласти начинку з м’яса і загорнути краї. Смажити до рум’яності.

15. Зрази з печінкою

Інгредієнти: 300 грамів печінки, 500 грамів картоплі, 100 грамів борошна, 30 грамів масла, яйце, морквина, цибулина, сіль і перець.

Рецепт. Подрібнити цибулю, потерти моркву на крупній тертці і все підсмажити на сковорідці, потім додати порізану на шматочки печінку, посолити, поперчити і тушкувати під кришкою протягом 10 хвилин (стежте, щоб печінка не пересмажилась!). Отриману суміш остудити і пропустити через м’ясорубку. Почищену картоплю відварити, пом’яти, додати масло, яйце, сіль, перець і половину борошна, вимішати. З картопляного тіста зробити пляцочки, покласти печінкову начинку і загорнути, зробивши кульку. Обваляти зрази в борошні і підсмажити.зрази7

Смачного!

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини