Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:25:10

"Остреч" зцілює душу й тіло воїна

25.12.2015   10:57

Десятки тисяч українців за останні роки побували в горнилі «гібридної» війни, яку нашому суспільству нав’язало керівництво Росії.

Як військовослужбовці, так і патріоти-добровольці, мобілізовані громадяни, дехто з яких вперше взяв до рук зброю, стали на захист незалежності батьківщини. Незважаючи на великі втрати, багатьох поранених і покалічених людей, наш народ показав світовій спільноті, що він здатний захистити себе і свою країну від агресора.

Нині багато колишній воїнів демобілізовані, повернулися до своїх сімей. Та з війни вони принесли чималий «багаж» психічних і моральних бойових травм, поряд з тілесними, душевні рани, яки загоїти набагато складніше. Для повернення учасників бойових дій в зоні АТО до повноцінного мирного життя керівництво держави та громадськість приділяють велику увагу відновленню їхнього фізичного і морального здоров’я, набуттю душевної рівноваги. До цієї справи залучаються кращі лікувальні та оздоровчі заклади України.
Один з таких закладів – санаторій «Остреч» в м. Мена на Чернігівщині, який виграв державний тендер серед оздоровчих закладів країни на реабілітацію 1500 воїнів-учасників АТО. Він надає їм послуги із санаторно-курортного лікування терміном 18 днів та психологічної реабілітації – 14 днів. За листопад-грудень  безкоштовними путівками, за рахунок держави, скористалися вже 350 чоловік. Ще близько 200 нині проходять лікувально-реабілітаційні курси. Це хлопці з Чернігівської, Київської, Тернопільської, Запорізької, Волинської, Сумської, Дніпропетровської, Херсонської областей, майже з усієї України.

– Санаторій «Остреч» знаходиться в чудовому куточку Поліської природи –  серед соснового лісу на березі мальовничого озера, – розповідає представник засновників санаторію Богдан Магаляс. – Чисте лісове повітря та тиша благодійно сприяють оздоровчому процесу.
Відпочиваючі проживають в сучасних три- та чотириповерхових корпусах. Кімнати забезпечені всім необхідним – зручними новими меблями, душем, туалетом, умивальником, кольоровим телевізором зі супутниковим телебаченням та холодильниками. Водопостачання гарячою та холодною водою цілодобове. Всі спальні, лікувальні корпуси та їдальня з’єднані теплими переходами. 
 
Для покращення відпочинку й оздоровлення військовослужбовців та членів їхніх сімей у санаторії обладнано футбольне поле, волейбольні та спортивні майданчики, влітку є можливість відпочити ти на озері – обладнано пляж, місця для спортивної рибалки, човникова станція, також створені велосипедні доріжки для прогулянок у лісовому масиві.
В санаторії діє велика і простора бібліотека з читальним залом, комп’ютерний зал з доступом до мережі Інтернет, кімнати ароматерапії і фітобар, зали для гри в настільний теніс і більярд. Є лікувальний плавальний басейн, зал ЛФК х механотерапією, офтальмологічний кабінет. Для ефективного лікування в санаторії використовують мінеральну воду з власної свердловини, глибиною 850 метрів, а також місцеві торфо-пелоїдні грязі. Для найменших відвідувачів санаторію, дітей військовослужбовців, працює кімната з різноманітними іграшками, конструкторами, відеоприставками, де малюків можна залишити на певний час (проходження процедур) під наглядом кваліфікованого вихователя.

Заступник директора санаторію «Остреч» з медичної частини Тетяна Сай зазначає:
– До солдатів і офіцерів, які брали участь в АТО у нас особливе ставлення, ми розуміємо, що їм довелося пережити, тож з кожною людиною працюємо індивідуально, реабілітаційний процес включає в себе як лікування так і активний відпочинок, лікувальну фізкультуру в плані міорелаксації, розслаблення та відновлення різних видів м’язів. У нас проводиться лікування опорно-рухового апарату, системи кровообігу, нервової системи, органів травлення, дихання, захворювання очей. Загалом, ми надаємо 33 види процедур: масажі, ванни з додаванням різних лікувальних засобів, циркулярний, висхідний, гідролазерний душ, душ «Шарко», тепло- та електропроцедури, УФО, лазеротерапія, біотрон, солюкс, синглентно-киснева терапія, інгаляції, спелеотерапія тощо. Також ми використовуємо мінеральну воду для лікування хронічних гастритів, захворювань нирок, печінки і жовчовивідних шляхів.  

Поряд з лікуванням та відпочинком військові проходять
і психологічну реабілітацію. Її проводять кваліфіковані спеціалісти з великим стажем роботи, зокрема, кандидат психологічних наук, медичний психолог, психодрамотерапевт Віктор Мозговий з Чернігова, старший науковий співробітник Інституту психології Людмила Царенко з Києва, кандидати наук з Харкова, жінки-психологи з Чернігова.

Віктор Мозговий має великий досвід такої роботи з воїнами, адже досить тісно співпрацює з військовими, неодноразово бував у зоні АТО, навіть його кандидатська дисертація написана на тему реабілітації військових-учасників бойових дій. Віктор Іванович наголосив:
– У військовослужбовців за час служби в АТО відбуваються певні зміни в психіці, загострюється почуття справедливості, відбувається зміна оцінки життєвих цінностей тощо. Тож необхідна психологічна реабілітація, яка є не медикаментозним видом лікування. Для відновлення психічного і духовного здоров’я ми проводимо з хлопцями як індивідуальні так і групові зустрічі, бесіди, консультації і заняття. Разом відвідуємо музеї, концерти, вистави, проводимо релаксаційні заходи. Головне, через спілкування, дружню підтримку, добрі стосунки й порозуміння вивести людину з «замкнутого кола» важких спогадів, душевних страждань, спрямувати на позитивне сприйняття світу й оточуючих людей, довести, що всі проблеми можливо вирішити і його ніхто не залишить наодинці з ними.

В одному з корпусів санаторію обладнано місце для віруючих, де військовослужбовці мають можливість задовольнити свої духовні потреби. Сюди постійно приїздять священнослужителі з Чернігова, отець Володимир з Мени, вони проводять з воїнами духовні бесіди, спільні молитви, обряди сповіді тощо.

Відпочиваючі санаторію у вечірній час переглядають відеофільми, для них проводяться дискотеки, влаштовуються концерти, екскурсії до краєзнавчого музею і зоопарку Мени, історичних місць Чернігівщини – Батурина, Новгород-Сіверського, Сосниці, церков та музеїв Чернігова тощо.

Військовослужбовець Олександр Євтушенко з дружиною Наталією на відпочинок до санаторію «Остреч» приїхали вперше, отримали тільки позитивні емоції і вирішили ними поділитися:
– Мені запропонували, – розповідає Олександр, –приїхати сюди щоб безкоштовно відпочити, підлікуватися, отримати психологічну підтримку, але я сам не захотів їхати, рік воював, не бачив дружину, сім’ю, тож вирішили відпочивати разом.

– І дуже задоволені, що прийняли пропозицію, – додає Наталя. – Дуже гарне ставлення персоналу, чудова природа, багато цікавих речей, ми просто в захваті від якості сервісу, процедур, радимо всім воїнам і їхнім сім’ям обов’язково скористатися такою хорошою пропозицією!

Увага! Для всіх учасників АТО, які бажають відпочити в санаторії «Остреч»!
Для отримання послуг із санаторно-курортного лікування терміном 18 днів та послуг із психологічної реабілітації терміном 14 днів учасник АТО або його представник звертається до органів соціального захисту населення за місцем реєстрації з заявою.
До заяви додається: медична довідка лікувальної установи за формою №070/о, копія посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни, документ, що підтверджує безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення (під час подання копій, особа надає їх оригінали для огляду).
Менський санаторій «Остреч» знаходиться за адресою: Чернігівська обл., м. Мена, урочище Остреч, буд. 4.
Детальна інформація за телефоном: (096) 322-00-00, (067) 460-34-46, (04644) 2-14-00.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини