Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 22:36:16

21 жовтня - День яблука

21.10.2015   07:31Агенцiя

21 жовтня або в найближчі до цієї дати вихідні в Англії проводиться День яблука (Apple Day) — щорічний захід, присвячений яблукам, фруктовим садам і місцевих визначних пам'ятках, яке влаштовується з ініціативи благодійної організації Common Ground з 1990 року.

Організатори вважають, що День яблука — це святкування і демонстрація різноманіття і багатства природи, а також стимул і знак до того, що ми самі здатні впливати на зміни, що відбуваються навколо. Ідея Дня полягає в тому, що яблуко — це символ фізичного, культурного і генетичного різноманіття, про який людина не повинна забувати.

У День яблука можна побачити і спробувати сотні різних сортів яблук, причому, багато хто з наявних сортів не продаються в звичайних магазинах. Співробітники розплідників пропонують купити рідкісні сорти яблунь. Часто у святі бере участь служба ідентифікації яблук, яка визначить, що за яблуко ви принесли із саду. А з «яблучним доктором» можна обговорити всі проблеми яблунь вашого саду.

Під час свята пропонується безліч яблучних страв і напоїв — від яблучних пирогів і фруктово-овочевої приправи чатні (chutney) до яблучного соку і сидру. Часто проходять демонстрації приготування гарячих і холодних страв з яблук. Іноді фахівці дають уроки обрізки та формування крони, а також прищеплення яблунь. Досить популярні на святі різні ігри, стрільба з лука по яблукам і «яблучні» розповіді.

Більше 50 метрів яблучної шкірки! Ви повірите? (Фото: Feng Yu, Shutterstock) У день свята проводиться конкурс на найдовшу смужку шкірки (The Longest Peel Competition), яка виходить при очищенні яблука. Змагання проводиться як для ручного очищення яблука, так і для очищення за допомогою машинки або іншого пристосування.

Найдовша яблучна шкірка занесена в Книгу рекордів Гіннеса. Запис про світовий рекорд говорить: рекорд на найдовшу необорвавшуюся яблучну шкірку належить американці Kathy Walfer, яка чистила яблуко протягом 11 годин 30 хвилин і отримала шкірку завдовжки 52 метри 51 сантиметр. Рекорд був встановлений 16 жовтня 1976 року в Нью-Йорку.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.