Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 20:16:03

Легенда про Ш.У.Б.У

02.08.2015   13:14Агенцiя

Оселедець під шубою - легендарна новорічна страва з політичним підтекстом. Вона з'явилася в переломному 1918 році для примирення пролетаріату із селянством.

До речі, мало хто знає, що «шуба» - це абревіатура. Принаймні, якщо вірити народній легенді.

За переказами, ця страва народилася в 1918 році. У цей, не дуже спокійний час народ всіляко дошукувався історичної правди. Ще з часів Федора Достоєвського улюбленим місцем правдошукачів був трактир - саме там і затівалися найгарячіші суперечки: з биттям посуду, звинуваченнями у контрреволюції і співом «Інтернаціоналу» на столах. Одному з московських купців, господарю мережі популярних закусочних, Анастасу Богомілову, така «нездорова» атмосфера зовсім не подобалася, і він шукав спосіб уникнути громадянської війни хоча б у власних закладах.

На допомогу Анастасу Богомілову прийшов один із його кухарів - Аристарх Прокопцев, який запропонував прокласти шлях до сердець бунтарів через шлунок. Він придумав «страву світу», кожен інгредієнт якого був символічний: оселедець означав пролетаріат, картопля, морква і цибуля - які вийшли з землі -  означали селянство, а буряк - червоний стяг революції. Салат був щедро приправлений французьким соусом майонезом - чи то на знак поваги до творців Великої французької буржуазної революції, чи то, навпаки, нагадування про зовнішнього ворога більшовиків - Антанту, до складу якої входила і Франція. Назва страви була відповідна: «Шовінізму і Занепаду - Бойкот і Анафема», а скорочено - «Ш.У.Б.А.». Салат цей надзвичайно сподобався відвідувачам: вони активно ним закусували, у зв'язку з чим менше п'яніли і, відповідно, менше билися. А презентована «шуба» була якраз напередодні Нового 1919 року.

Наскільки правдива ця легенда - невідомо, однак її створювачі були людьми, безумовно, талановитими: мало того, що вони «нагородили» оселедець під шубою прихованим змістом, так ще й знайшли виправдання її новорічного статусу.

appetit.te.ua

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини