Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 13:44:52

10 порад, як не хотіти спати вдень

01.03.2015   18:01Агенцiя

Майже у кожної людини бувають дні, коли вона відчуває сонливість.

Але для декого, надмірна сонливість насправді заважає щоденній роботі, догляду за дітьми і навіть проведенню дозвілля. Це явище відоме, як гиперсомнія, повторна сонливість, яка викликає у людей бажання подрімати, навіть на робочому місці.

Не дивно, що проблема денної сонливості зазвичай починається вночі. Недостатній сон протягом декількох ночей може значно знизити темп вашого життя і зіпсувати настрій.

Ваші звички, що викликають поганий сон, також можуть стати причиною денної сонливості. Замість того, щоб стати більш дратівливим через постійне бажання поспати вдень, спробуйте наступні 10 способів, щоб поліпшити нічний сон, а, отже, уникнути денної сонливості.

1. Достатній сон вночі.

Це може здатися очевидним, але деякі люди витрачають на гоління вранці годину або дві з часу нічного сну або витрачають час на інші справи. Більшості дорослих людей необхідно сім-дев’ять годин сну на добу, а підліткам, як правило, потрібно 9 годин.

2. Приберіть все, що відволікає увагу, з ліжка.

Використовуйте вашу постіль тільки для сну і сексу. Не потрібно дивитися телевізор, грати у відеоігри або користуватися ноутбуком в ліжку. Також в ліжку не слід перевіряти рахунки і вести гарячі дискусії. Вони можуть негативно позначитися на вашому сні.

3. Встановіть постійний час пробудження.

Людям, які мають проблеми з сонливістю, часто рекомендують лягати спати і вставати щодня в один і той же час, включаючи вихідні дні. Але випадково встановлений час може призвести до ще більшого розчарування, якщо ви страждаєте від безсоння, і вже маєте проблеми із засинанням.

4. Переходьте на інший час засинання поступово.

Інший підхід до встановлення постійного часу підйому і відходу до сну полягає в тому, щоб постаратися лягати спати раніше на 15 хвилин протягом 4 днів. І потім дотримуватися цього часу. Поступові коригування розкладу працюють краще, ніж, якби ви спробували лягти спати просто на годину раніше.

5. Встановіть постійний час для прийняття їжі.

Регулярний прийом їжі допомагає відрегулювати добові ритми. Корисний сніданок і обід вчасно, а не перекус пончиком і кавою вранці або бутерброд пізно вночі також перешкоджають дефіциту енергії протягом дня, що буде погіршувати ваш сон. Плануйте найпізніший прийом їжі за 2-3 години до сну.

6. Фізичні вправи.

Регулярні фізичні вправи (30 хвилин на день протягом більшості днів) дають численні передумови для гарного сну. Фізичні вправи, особливо аеробні вправи, як правило, допомагають легше заснути і спати спокійніше.
Вправи також дають вам більше енергії в денний час і підтримують гостроту вашого розуму. Але уникайте тренувань за 3 години перед сном.

7. Приведіть у порядок ваш розпорядок дня.

Якщо ви думаєте, що не можете дозволити собі 7 або 8 годин для сну, то вам потрібно переглянути ваш розпорядок дня і внести деякі корективи. Пересуньте деякі види діяльності з нічного часу на вечір або з раннього ранку на пізній ранок. Спробуйте прибрати завдання, які насправді не важливі. Достатній сон вночі допоможе вам краще працювати протягом дня.

8. Не лягайте спати, поки ви не відчуєте бажання заснути.

Якщо ви лягаєте спати, коли ви просто втомилися, ви, ймовірно, не зможете заснути. Розрізняйте відчуття сонливості і втоми. Ідіть в ліжко, коли ви сонні - очі закриваються, ви засинаєте на ходу, клюєте носом. Це зовсім інше почуття, ніж звичайна втома.

9. Не спіть в кінці дня.

Короткий сон увечері може зробити денну сонливість ще гіршою, тому що негативно впливає на нічний сон.

10. Уникайте спиртного на ніч.

Люди часто думають, що алкоголь допомагає заснути, але фактично він позбавляє вас глибокого сну, який необхідний для того, щоб відчувати себе добре. Коли вночі вплив алкоголю буде проходити, ви, ймовірно, будете прокидатися знову.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини