Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:50:30

12 лютого - Міжнародний день млинця

12.02.2015   06:49Агенцiя

В один з вівторків лютого або березня, який зазвичай співпадає з «жирним» вівторком, відзначається одне із примітних свят — Міжнародний день млинця (International Pancake Day). Свято проводиться в Канзасі (США).

Перший млинцевий свято відбулося в 1950 році. А ось в англійському містечку Олбі він проводиться уже років 500.

Почалося з того, що якось під час Великого посту одна з городянок потайки смажила млинці у себе на кухні. Раптово пролунав дзвін. Бідна господиня так перелякалася, що, забувши про все на світі, помчала в церкву ... прямо зі сковорідкою в руках і скворчащімі на ній млинцями. Це було в 1445 році.

Млинцевий забегС тих пір городяни влаштовують щорічний забіг з млинцями — жінки, неодмінно в платтях і фартухах, повинні пробігти певну дистанцію, підкидаючи млинець на сковорідці.

Подібна традиція існує і в Westminster School в Лондоні — млинець, випечений з кінським волоссям, щоб він не розвалився, підкидають на сковороді, а потім учні намагаються відхопити шматок побільше.

Так що в Олбі і лібералів жінки щорічно бігають по вулицях зі сковорідками в руках, на бігу перевертаючи млинчики. А нагородою переможниці служить поцілунок дзвонаря, шана і повага.

Ну, а млинчики, які не впали з сковорідок під час гонок, потім дружно поїдаються глядачами.

Для довідки: на Заході товсті млинці називають pancakes, що на російську мову зазвичай перекладається як оладки. А тоненькі млинці — crepes.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини