Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 14:18:29

18 січня - Водохресний святвечір

18.01.2015   10:58Агенцiя

Сьогодні ввечері православні відзначають Водохресний Святвечір.

Водохресний святвечір — це вечір-приготування перед великим православним святом, яке називається Богоявлення Господнє або Водохреща. Це свято православної церкви належить до числа дванадесятих. В цей день згадується хрещення Ісуса Христа Іоанном Предтечею (Хрестителем) в річці Йордан.

Грецьке слово, передане на слов'янську і потім російська мови словом «хрещення», більш точно слід переводити словом «занурення». Іванове Хрещення було, по суті, очисним обмиванням. Християнське ж хрещення розуміється як взяття на себе хреста.

Хрещення Іоанна Хрестителя мало сенс духовно очищаючого дії. Тому, коли Ісус Христос прийшов хреститися, Іоан став утримувати Його, кажучи: «Мені треба хреститися від Тебе». Свято Водохреща також називається святом Богоявлення, оскільки в цей день Бог явив Себе виразно світу в трьох особах Свого Божества: Бог Син — Ісус Христос приймав хрещення в Йордані, Дух Святий нісошел на Нього у вигляді голуба, Бог Батько засвідчив Ісуса Христа гласом з неба .

Всеношна свята Хрещення складається з великого повечір'я, літії, утрені та першої години.

У день свята і в день Водохресний святвечір вчиняється Велике водосвяття. У дворах храмів тягнуться довгі черги за святою водою. Якщо людина з яких-небудь серйозних причин не може піти на службу або живе в тисячі кілометрів від найближчої церкви, він може вдатися до цілющої сили простої води, взятої зі звичайного водойми в водохресну ніч, хоча святий таку воду вважати не можна. На свято Хрещення Господнього вода в храмах освячується за особливим чином — великим Йорданським освяченням і називається хрещенській.

Куштують водохресна вода натщесерце, по ложечці, по чуть-чуть. Встав чоловік, перехрестився, виклопотав благословення у Господа на що почався день, вмився, помолився і прийняв велику агіасму («агіасма», грец. — «Святиня»). Якщо наказаний прийом ліків натщесерце, то спочатку приймають святу воду, а за нею і ліки. А вже потім сніданок і інші справи.

Подвижники християнського благочестя називають освячену воду найкращими ліками від усіх духовних і тілесних недуг. Часто духівники «прописують» своїм пріболевшім чадам водохресну водичку — щогодини по ложечці, з вірою, звичайно. Нею і обмивати хворого можна, і постіль кропити. Правда, жінкам у критичні дні приймати водохресну воду не благословляється. Але це якщо жінка в іншому здорова. А якщо вона хвора, то навіть ця обставина ролі не грає. Хрещенська вода нехай буде їй на допомогу!

Вважається, що свята вода не псується, тому ставити в холодильник її не треба. Православні зберігають її в Червоному кутку, поряд з іконами. Крім того, крапля святині море освячує. Можна взяти звичайну, неосвячені воду і додати туди крапельку водохресної, вона вся і освятиться.

Категорично забороняється, забираючи святу воду або приймаючи її, сваритися, лаятися, допускати неблагочестиві вчинки або думки. Від цього свята вода втрачає святість, а найчастіше попросту розливається.

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини