Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:30:05

Цікаві факти про оцет

17.08.2014   11:31Агенцiя

Оцет, без сумніву, знайдеться на кожній кухні. А ось область його застосування набагато ширша, ніж кулінарія. Оцет допоможе вам:

1. Позбутися від бур'янів. Пролийте їх, розвівши 40-відсотковий оцет напів з водою.

2. Видалити плями поту з одягу. Перед пранням на 10 хв. змочіть пляму поту білим столовим оцтом, і вона зійде дуже легко.

3. Вилікувати ангіну. Розведіть у склянці теплої води 1 ст. л. яблучного оцту (6%) і прополощіть цим розчином горло.

4. Зробити волосся слухняним. Після миття обполіскуйте волосся розчином яблучного оцту (1/2 ст. Л 6% оцту на склянку води).

5. Зняти м'язовий біль. Після інтенсивних навантажень у м'язах накопичується молочна кислота, яка викликає біль. Зняти її допоможе 20-хвилинний оцтовий компрес (2-3 ст. Л. На склянку води). Він розчиняє "зайву" молочну кислоту в нашому організмі.

6. Відклеїти цінник. Злегка підігрійте білий оцет, змочіть у ньому губку і прикладіть до наклейки. Вона відклеїться, не залишивши липких слідів.

7. Зняти іржу. Дрібні заіржавілі предмети (болти, гайки, цвяхи тощо) прокип'ятіть з оцтом, а потім добре промийте водою, і вони засяють, як новенькі!

8. Прибрати затхлий запах. Протріть поверхні холодильника, шафи або харчового контейнера ганчіркою, змоченою в оцті.

9. Видалити накип. Прокип'ятіть воду з додаванням оцту в чайнику або додайте його у відсік для ополіскувача при пранні. Оцет відмінно знімає вапняні відкладення.

10. Виправити смак зіпсованої страви. Якщо ви переперчили суп, для нейтралізації прянощі додайте в каструлю 1 ч. л. яблучного оцту.

11. Зберегти колір одягу. Для цього додайте 0,5 склянки 6% оцту в барабан пральної машини при пранні.

12. Освіжити повітря. Магазинні освіжувачі повітря часто мають різкий запах, який змішується з іншими і утворює ще більш неприємний. Протріть розчином столового оцту поверхні в кімнаті, розприскайте його по кутах, і самі не помітите, як неприємний запах зникне.

13. Розчинити засохлу фарбу на кисті. Закип'ятіть трохи оцту в каструлі, опустіть в неї пензлик і злегка потріть по дну. Фарба зійде.

14. Позбутися мурашок. Розведіть 6% яблучний або виноградний оцет напів з водою і розпоширьте в місці, де з'явилися комахи. Оцет зітре сліди мурах, і за ними не потягнуться їх родичі.

15. Вгамувати гикавку. Змочіть в оцтовому розчині (1/2 ст. Ложки 6%-го оцту на 1 ст. Ложки води) шматочок цукру, швидко розкусіть і проковтніть.

16. Помити скло, пластик і хром. Розведіть оцет водою напів і протріть забруднені поверхні. Змішайте трохи оцту з содою, щоб відчистити до блиску нержавійку і хром.

17. Продовжити життя букета. Додавши 2 ст. л. 6%-го оцту на 1 л води у вазу, де стоять зрізані квіти, ви зможете милуватися ними набагато довше.

18. Вилікувати грибок на ногах. Раз на кілька днів протягом 15-20 хв. приймайте ванночку з оцту з водою (1:5).

19. Приготувати смачне м'ясо для шашлику. Стакан столового оцту на 2 склянки води плюс спеції - відмінний маринад, що гарантує соковите м'яке м'ясо.

20. Усунути засмічення. Допомога сантехніка може і не знадобитися, якщо висипати в стік 3/4 склянки соди і залити її 1/2 склянки оцтової есенції (90%). Через 30 хв. пролийте стік чайником окропу. Таким чином видаляються навіть стійкі засори.

Цікаво знати

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.