Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 02:21:11

30 серпня - Міжнародний вдень жертв насильницьких зникнень

30.08.2013   06:58Агенцiя

Генеральна асамблея ООН у 2011 році висловила у своїй резолюції серйозну стурбованість тим , що у світі зростає кількість насильницьких зникнень людей .

У цю категорію включаються арешти , затримання та викрадення.

Тієї ж резолюцією Генеральна асамблея оголосив 30 серпня Міжнародний вдень жертв насильницьких зникнень ( International Day of the Victims of Enforced Disappearances ) .

Насильницькі зникнення увійшли в стратегію насадження атмосфери терору і , на думку експертів Генеральної асамблеї ООН , перетворилися на глобальну проблему.

Перш подібні випадки асоціювалися з диктаторськими режимами , але сьогодні вони відбуваються в самих різних ситуаціях , особливо при внутрішніх конфліктах як засіб політичного придушення опонентів.

Проблемою насильницьких зникнень щільно займається організація Amnesty International. Традиційно в цей день вона звертається до урядів країн із закликом вжити всі можливі кроки , спрямовані на викорінення такої практики.

Одним з інструментів боротьби стала Міжнародна конвенція захисту всіх осіб від зникнень , прийнята в 2006 році. Вона зобов'язує держави надати насильницькому зникненню статус кримінального злочину , захищати свідків подібних випадків , а також розшукувати зниклих людей або - у разі їх смерті - хоча б останків.

Крім того , конвенція закликає уряди встановити чіткі гарантії для людей , позбавлених волі. І все ж проблема поки не вирішена. Сотні тисяч випадків насильницького зникнення залишаються не розслідуваним , в той час як щороку відбуваються нові . І в Міжнародний день жертв насильницьких зникнень активісти руху закликають громадянське суспільство звернути увагу на проблему і зробити все , що в його силах , щоб впоратися з нею.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.