Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:37:00

Звернення архієпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія

05.05.2013   00:43Агенцiя

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ архієпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату

архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій

архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій

Всечесні отці, дорогі брати і сестри!
 
ХРИСТОС ВОСКРЕС!

 
«У світі зазнаєте скорботи, але мужайтесь: Я переміг світ» (Ін. 16:33) – звертається Спаситель до учеників напередодні Своїх хресних страждань. «Якби ви були від світу, то світ любив би своє; а оскільки ви не від світу, але Я обрав вас від світу, тому ненавидить вас світ» (Ін. 15:19) – говорить Господь.

Світ був сотворений Богом дуже добре (Бут. 1:31). Але через гордість лукавого духа, яка зі світлого ангела перетворила його на падшого демона, і через спокусу, яку він облещенням запропонував людям, у світ увійшло зло.

Світ і ми в ньому з’явилися не самі собою – нашим Творцем є Господь. Це означає, що Бог не просто в давнину сотворив світ і людину – Він також постійно Своєю невидимою силою, благодаттю підтримує наше буття.

Зло ж є нашим викривленням сотвореного Богом світу, є нашим спротивом благій і довершеній волі Божій. Через цей спротив, через людське бажання стати богами без Бога, зло увійшло в цей світ, який від часу гріхопадіння прабатьків Адама і Єви лежить у злі. Світ не є злим – але лежить у злі, бо через гріх людський зараз добро і зло існують разом – як добра вода і отрута, у ній розчинена, що несе смерть.

Зло діє у світі через гордість лукавого духа і через гріхи людей, які підкоряються лукавому, виконуючи його спокусливі бажання. От це зло і є тим ворогом, який ненавидить Спасителя та Його учеників. «Наша боротьба – нагадує апостол Павел – не проти крови i плоті, а проти начальства, проти влади, проти світоправителів темряви віку цього, проти духів злоби піднебесних» (Еф. 6:12). Тобто, боротися ми повинні не один з одним, а з духами злоби, що спокушають людину до гріха. Наш ворог не тіло, а гріх, який використовує тіло, як знаряддя для свого задоволення.

Нині ми знову святкуємо Світле Христове Воскресіння – свято перемоги над дияволом, злом і смертю. До Воскресіння Христа з мертвих гріх та його батько, лукавий дух, безроздільно владарювали на людиною, яка була рабом зла і смерті та не могла сама визволитися з цієї неволі. Але Спаситель, воскреснувши з мертвих, переміг владу гріха, розірвав кайдани рабства, звільнив людину та відродив нас до життя вічного.

Зло ще залишається у цьому світі та ворогує проти нас – але тепер воно має не абсолютну владу, як колись, а умовну. Гріх має над нами лише стільки влади, скільки ми самі даємо йому. Але коли ми єднаємося з Воскреслим Господом нашим Ісусом Христом у єдиному тілі Церкви Його, Бог дає нам силу звільнитися від рабства, оновитися для життя вічного, досягти спасіння.

Отже, як радість Воскресіння Христового неможлива без страждань і смерті Сина Божого на Голгофському хресті, так і наше спасіння та вічне блаженне життя неможливі без переможної боротьби з гріхом. Саме до цієї боротьби кличе нас Господь, нагадуючи про ворожнечу, яку має проти нас зло світу цього. Але також і утверджуючи нас Своєю благодатною допомогою в боротьбі. Тому борімося з гріхом – і будемо переможцями, бо, як свідчить апостол Павел: «Усе можу в Ісусі Христі, Який мене зміцнює» (Флп. 4:13).

Цього року Церква і держава разом урочисто святкуватимемо 1025-ліття Хрещення Київської Руси-України – свято, яке нагадує нам про глибоке духовне християнське коріння українського народу, про те, що світло Євангелія просяяло по всій Русі саме з Києва – матері міст Руських. Завдяки святому рівноапостольному князю Київському Володимиру понад тисячу років тому наш народ увійшов до сім’ї християнських народів Європи. І цей вибір ми, народ і держава, стверджуємо й нині.

Сердечно вітаю зі Світлим Воскресінням Христовим боголюбивих пастирів, чесне чернецтво та всіх вірних чад Православної Церкви у Чернігово-Сіверському краї, як вірних Київського Патріархату, так і братів та сестер з Московського Патріархату, і всіх християн.

Вітаю також державну і місцеву владу, військовослужбовців та правоохоронців, які несуть служіння українському народу.

Благодать Воскреслого Господа нашого Ісуса Христа, що укріплює і освячує, нехай буде з усіма вами!
 
Амінь.
 
Воістину Христос Воскрес!
 
ЄВСТРАТІЙ,
архієпископ Чернігівський і Ніжинський
 
ПАСХА ХРИСТОВА, 2013 р.
м. Чернігів

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини